Eurovision melarang bendera EU dari pertandingan lagu. EU marah dan mahu tahu mengapa

(SeaPRwire) –   Terus menerus menimbulkan kontroversi tanpa praseden, beberapa hari selepas pemenang dinobatkan, dengan mengutuk penganjur pada Isnin kerana “ketidakkonsistenan” mereka dalam melarang bendera mereka dari dewan konsert semasa persembahan akhir.

Dalam surat yang sangat tajam, menulis kepada Kesatuan Penyiaran Eropah Swiss, yang menganjurkan pertandingan itu, bahawa larangannya menyumbang kepada “merosakkan simbol yang menyatukan semua orang Eropah.”

Dalam pertandingan yang sudah penuh kontroversi, Suruhanjaya Eropah berkata ia merancang “perbincangan yang sangat hidup” dengan penganjur mengenai larangan itu. Walaupun EU 27 negara tidak bersaing sebagai seperti itu, banyak negara anggotanya berbuat demikian, dan bendera bintang-berbintang biru sering dilihat sebagai penyatuan bagi semua yang terlibat.

Schinas menulis bahawa “tindakan seperti itu telah melemparkan bayang-bayang ke atas apa yang sepatutnya menjadi acara gembira bagi rakyat di seluruh Eropah dan dunia untuk bersatu dalam perayaan.”

Bendera itu dipamerkan di pelbagai acara dan di seluruh negara EU dan sering berkibar bersama warna kebangsaan dari dewan bandar kecil hingga bangunan kerajaan yang besar.

Schinas sangat marah kerana larangan itu datang hanya sebulan sebelum pilihan raya parlimen EU di mana EU sebagai institusi menjadi objek perdebatan yang sengit dan sering diserang oleh parti-parti ekstremis.

“Ketidakkonsistenan dalam pendirian EBU telah meninggalkan saya dan berjuta-juta penonton anda bertanya-tanya untuk siapa dan apa Pertandingan Lagu Eurovision berdiri,” kata surat itu.

Semasa minggu pertandingan, penganjur sudah digoyangkan oleh protes yang berkaitan dengan perang Gaza dan penyertaan Israel dalam acara itu selain penebatan kontroversi penyanyi Belanda yang tidak pernah sepenuhnya dijelaskan.

Sebelum persembahan akhir, jurucakap Kesatuan Penyiaran Eropah berkata pemegang tiket hanya dibenarkan membawa dan mempamerkan bendera yang mewakili negara-negara peserta, serta bendera pelangi yang merupakan simbol untuk komuniti LGBTQ+.

Penyanyi Switzerland Nemo memenangi Pertandingan Lagu Eurovision Sabtu malam dengan “The Code”, sebuah lagu pop operatik tentang perjalanan penyanyi itu menuju penerimaan identiti bukan jantina.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.