EU mesti lakukan lebih untuk hentikan serangan Laut Merah, kata menteri luar: ‘Hanya menyerang Houthis tidak cukup’

(SeaPRwire) –   Uni Eropah perlu berbuat lebih untuk menghentikan serangan Laut Merah, kata menteri luar negeri: ‘Hanya menyerang Houthis tidak cukup’

Menteri Luar Negeri Yemen Ahmed Awad bin Mubarak berkata pada hari Khamis bahawa 27 negara Uni Eropah perlu meningkatkan tekanan ke atas kumpulan pemberontak Houthi yang disokong Iran dan berkata atau kemudahan mereka “tidak akan cukup”.

“Pendekatan Uni Eropah salah,” kata Awad bin Mubarak kepada wartawan menjelang pertemuan dengan pegawai EU. “Hanya menyerang Houthis tidak cukup. Kita perlu penyelesaian jangka sederhana dan panjang.”

Beliau menambah: “Mereka perlu meningkatkan tekanan ke atas Houthis, seperti dengan menetapkan mereka sebagai kumpulan pengganas. Argumen mereka ialah jika mereka mengambil tindakan ini, ia akan memperburuk keadaan kemanusiaan. Tetapi pendekatan ini tidak berfungsi. Houthis masih memeras komuniti antarabangsa dan keadaan kemanusiaan tidak meningkat.”

EU bercadang untuk melancarkan operasi sendiri menjelang pertengahan Februari untuk mempertahankan kapal-kapal yang melalui laluan perdagangan penting dan sibuk.

Menteri luar negeri Yemen juga menyeru lebih sokongan EU untuk membina institusi Yemen seperti pengawal pantai dan bantuan kemanusiaan tambahan.

“Houthis tidak akan berhenti… Mereka mempunyai ideologi bahawa sebagai kumpulan mereka mempunyai hak ilahi (untuk memerintah) di Yemen,” kata Awad bin Mubarak, mencatat Eropah dan AS kekurangan “laluan jelas” untuk mengakhiri peperangan Israel-Hamas di Gaza, yang memberi semangat “semua kumpulan ekstrimis di rantau kita.”

Militan Houthi telah melancarkan puluhan serangan, termasuk penggunaan drone dan peluru berpandu, ke atas pelbagai kapal yang melalui sejak November. Mangsa serangan sedemikian termasuk kapal komersial dan kapal perang tentera AS.

Serangan itu dilakukan sebagai tanda solidariti dengan orang Palestin yang dibunuh di Gaza, kata mereka.

27 negara di EU ialah Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech, Denmark, Estonia, Finland, Perancis, Jerman, Greece, Hungary, Ireland, Itali, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Belanda, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Sepanyol dan Sweden.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.