EU bersetuju dengan pakej bantuan baru $54 bilion untuk Ukraine mengatasi ancaman veto Hungary

(SeaPRwire) –   Semua 27 negara Kesatuan Eropah telah bersetuju dengan pakej bantuan kewangan €50 bilion ($54 bilion) untuk Ukraine walaupun ada bantahan kuat dari Hungary pada bulan Disember dan beberapa hari sebelum sidang kemuncak di Brussels pada Khamis ini, menurut seorang pegawai kanan EU.

“Kita ada persetujuan. Kesatuan,” Presiden Dewan Eropah Charles Michel menulis dalam satu pos di X. “Semua 27 pemimpin bersetuju dengan pakej sokongan tambahan 50 bilion euro untuk Ukraine dalam belanjawan EU.”

“Ini mengunci pembiayaan yang teguh, jangka panjang, diramalkan untuk Ukraine. EU mengambil kepimpinan dan tanggungjawab dalam sokongan untuk Ukraine; kita tahu apa yang dipertaruhkan.”

Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán , hanya beberapa hari selepas Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy telah datang ke AS dan gagal meyakinkan pembuat undang-undang untuk meluluskan tambahan $61 bilion untuk negara yang dilanda perang itu.

Orbán, yang mempunyai sejarah mengharapkan pertembungan dengan pemimpin EU yang lain untuk faedah pilihan raya di rumah, memberitahu radio negara pada masa itu bahawa beliau menghalang pakej bantuan kepada Ukraine sebagai sebahagian daripada rancangan bertahun-tahun untuk memastikan Hungary mendapat dana yang diperlukannya dari belanjawan EU. 26 pemimpin lain bersetuju dengan pakej dan untuk menjadikan Ukraine calon untuk keahlian EU, yang Orbán terpaksa terima.

Masih tidak jelas apa sesiapa yang dibuat untuk menjamin undi pemimpin Hungary. Pakej kewangan adalah sebahagian daripada kajian semula belanjawan berterusan EU selama tujuh tahun, yang mesti diluluskan sebulat suara.

Sebelum ini minggu ini, Orbán menuduh EU mengugut selepas dokumen bocor dilaporkan mencadangkan bahawa blok itu merancang untuk menghancurkan ekonomi Budapest, dengan memotong semua pembiayaan ke negara itu.

Pemimpin Eropah mendakwa kemenangan Rusia dalam perang akan mengancam keselamatan blok itu. Perang, yang dipicu oleh serangan Rusia hampir dua tahun lalu, telah menyeret dan Ukraine sangat memerlukan wang tunai untuk menyokong pasukannya.

untuk serangannya ke Ukraine hanya berlarutan beberapa minggu, tetapi perlawanan mengejutkan dan berkesan Ukraine menyeret konflik itu hampir tiga tahun.

tahun kedua Ukraine, bagaimanapun, tidak memberikan keputusan yang dijanjikan oleh Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy, yang telah mencetuskan soalan daripada Kongres tentang menuang lebih wang ke usaha perang.

telah menekan Kongres untuk menerima persetujuan Senat bipartisan untuk menyedinkan langkah penguatkuasaan sempadan dengan bantuan Ukraine.

Zelenskyy mengakui persetujuan EU di X pada Khamis, mengucapkan terima kasih kepada pemimpin EU kerana mencapai persetujuan.

“Bersyukur kepada [Presiden Dewan Eropah] dan pemimpin EU kerana menubuhkan Fasiliti €50 bilion Ukraine untuk 2024-2027.”

“Ia sangat penting bahawa keputusan itu dibuat oleh semua 27 pemimpin, yang sekali lagi membuktikan kesatuan EU yang kuat. Sokongan kewangan EU yang berterusan untuk Ukraine akan memperkukuh kestabilan ekonomi dan kewangan jangka panjang, yang tidak kurang penting daripada bantuan tentera dan tekanan sanksi terhadap Rusia.”

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.