Etnik gerilyawan di Burma kelihatan akan merampas sebuah bandar penting di sempadan Thai daripada tentera

(SeaPRwire) –   BANGKOK (AP) — Pemberontak etnik Karen mengatakan pada Senin mereka hampir menguasai kawalan bandar perdagangan utama yang bersempadan dengan Thailand, kerana tentera dan pegawai awam setia kepada kerajaan tentera kelihatan sedang bersiap untuk meninggalkan kedudukan mereka.

Pendudukan bandar Myawaddy oleh KNLA, sayap bersenjata Kesatuan Kebangsaan Karen, atau KNU, kelihatan bakal berlaku apabila pemberontak menawan atau mengepung kubu tentera strategik di pinggir bandar itu, kata jurucakap dan ahli KNU pada Isnin.

Myawaddy, di negeri Kayin, ialah pintu perdagangan Myanmar yang paling aktif dengan Thailand, dan kejatuhan bandar itu akan menjadi kekalahan terbaru dalam siri kekalahan yang dialami oleh tentera sejak Oktober lalu, apabila sekutuan tiga kumpulan pemberontak etnik lain melancarkan serangan di timur laut negara itu. Dalam tempoh lima bulan kebelakangan ini, tentera telah dikalahkan di negeri Shan utara, di mana mereka menyerah kawalan beberapa laluan sempadan, di negeri Rakhine di barat, dan kini menghadapi ancaman serangan di tempat lain.

Kerajaan tentera di bawah Jeneral Besar Min Aung Hlaing mengakui mereka berada di bawah tekanan, dan baru-baru ini memperkenalkan pengerahan untuk meningkatkan bilangan anggota.

Konflik seluruh negara di Myanmar bermula selepas tentera menggulingkan kerajaan terpilih Aung San Suu Kyi pada Februari 2021 dan menindas protes tidak ganas meluas yang menuntut pemulihan pemerintahan demokratik.

Tiga penduduk bandar Myawaddy, yang berbual dengan syarat tidak didedahkan nama kerana takut ditangkap oleh pihak berperang, memberitahu Associated Press melalui telefon bahawa mereka tidak mendengar bunyi pertempuran di luar sejak Ahad petang. Mereka berkata kebanyakan penduduk bekerja seperti biasa, manakala yang lain sedang bersiap untuk melarikan diri ke Mae Sot, di seberang sempadan Thailand. Dua daripada mereka berkata mereka tidak nampak mana-mana anggota pasukan keselamatan kerajaan sejak Ahad.

Situasi itu ditekankan pada Ahad malam apabila sebuah pesawat Myanmar membuat penerbangan tidak terjadual ke Mae Sot dari bandar raya Yangon, bandar terbesar Myanmar. Media Thailand melaporkan pesawat itu menerima kebenaran daripada pihak berkuasa Thai untuk mengevakuasi orang yang melarikan diri dari Myawaddy. Belum jelas sama ada mereka yang melarikan diri, digambarkan sebagai tentera dan pegawai awam setia kepada kerajaan tentera Myanmar, sudah menyeberangi sungai sempadan ke Thailand.

Kementerian Luar Negeri Thailand pada Isnin mengesahkan kelulusan diberikan untuk tiga penerbangan laluan Yangon-Mae Sot untuk mengangkut penumpang dan kargo, satu setiap hari pada Ahad hingga Selasa. Kerajaan Myanmar kemudian membatalkan permintaan untuk dua penerbangan selebihnya.

Kerajaan Thailand sedang memantau situasi secara rapat di sepanjang sempadan, dan bersedia mengambil semua langkah perlu untuk mengekalkan keamanan dan ketenteraman, serta melindungi penduduk di sepanjang sempadan, kata kementerian itu.

Ketika berlaku pertempuran di sepanjang sempadan, Thailand biasanya memberi perlindungan sementara kepada penduduk kampung Myanmar. Terdapat juga kira-kira 87,000 orang yang tinggal di sembilan kem pelarian jangka panjang.

KNU, yang merupakan badan politik utama untuk minoriti Karen, berkata dalam kenyataan di Facebook bahawa sayap bersenjatanya dan pasukan pro-demokrasi sekutu pada Jumaat merampas ibu pejabat tentera serantau di jalan ke Myawaddy yang sudah berkhidmat hampir enam dekad.

Ia berkata 617 anggota pasukan keselamatan dan ahli keluarga mereka menyerah diri. KNU memuat naik gambar senjata yang didakwa dirampas dan anggota tentera tawanan serta ahli keluarga mereka yang diberi perlindungan di sebuah sekolah.

Dua pemberontak Karen yang terlibat dalam serangan kumpulan mereka memberitahu AP pada Isnin bahawa mereka mengelilingi sebuah kubu tentera kira-kira 4 kilometer (3 batu) ke barat Myawaddy yang bertanggungjawab ke atas keselamatan bandar itu, dan sebuah batalion artileri di selatan. Perbincangan sedang diadakan untuk penyerahan diri mereka, kata mereka yang berbual dengan syarat tidak didedahkan nama kerana tidak diberi kuasa untuk mendedahkan maklumat.

Mereka juga berkata Karen kini menguasai kira-kira 60% hingga 70% daerah Myawaddy, dan hampir pasti akan menawan bandar itu sendiri selepas dua kubu itu menyerah diri atau ditawan.

Karen, seperti kumpulan etnik minoriti lain yang tinggal di kawasan sempadan, telah berjuang selama dekad untuk autonomi lebih daripada kerajaan pusat Myanmar.

Pertarungan antara tentera dan kumpulan bersenjata Karen meningkat selepas tentera merampas kuasa pada 2021. Beberapa kumpulan pemberontak etnik termasuk Karen mempunyai pakatan longgar dengan militia pro-demokrasi selepas rampasan kuasa tentera, dan juga menawarkan perlindungan kepada lawan awam kerajaan tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.