Eropah Tuntut Kemenangan Atas AS untuk Rampas Semula Ryder Cup

Ryder-Cup-Golf-Final

GUIDONIA MONTECELIO, Itali – Skor akhir: Eropah menewaskan Amerika Syarikat 161⁄2-111⁄2. Eropah memenangi kembali Ryder Cup pada Ahad, seperti yang selalu dilakukannya di hadapan penyokongnya yang bising, dengan Rory McIlroy memimpin jalan dan Tommy Fleetwood memberikan mata penentu untuk melanjutkan dominasi mereka ke atas rakan-rakan Amerika di tanah air.

Hasilnya tidak pernah diragui dengan serius di Marco Simone. Eropah memulakan hari terakhir dengan lima mata kedudukan. McIlroy, Jon Rahm, Viktor Hovland dan Tyrrell Hatton meletakkan orang Eropah di ambang piala, memaksa orang Amerika untuk memenangi baki lima perlawanan di padang.

Seperti segala-galanya minggu ini, peluang itu tipis.

McIlroy masih marah dengan apa yang dilihatnya sebagai kelakuan buruk oleh caddie Patrick Cantlay pada lubang ke-18 petang sebelumnya. Dia memenangi perlawanannya untuk menamatkan minggu 4-1 dan menjadi penjaring terbanyak Eropah buat kali pertama dalam Ryder Cup.

Kemudian Fleetwood melepaskan tembakan tanda tangan di lubang tanda tangan, drive sejauh 25 kaki di lubang ke-16 yang boleh dicapai. Rickie Fowler melepaskan bola ke dalam air dan akhirnya mengakui burung pendek kepada Fleetwood yang memastikan Eropah mata 14 1/2 yang diperlukan untuk menuntut trofi emas 17 inci.

Sambutan bermula, seperti biasa di tanah Eropah, dengan satu pengecualian. Ryder Cup pertama di Itali membawa bahagiannya kekacauan apabila peminat berlumba ke tepi lubang ke-18 untuk menyaksikan perlawanan terakhir yang hanya memutuskan keputusan untuk buku rekod:

Eropah 16 1/2, Amerika Syarikat 11 1/2.

Orang Amerika datang selepas merekodkan kemenangan 19-9 ke atas Eropah dua tahun lalu di Whistling Straits, yakin kali ini mereka akan mengakhiri 30 tahun kekalahan di luar negara.

Jadikan 34. Mereka tidak akan mendapat peluang lain sehingga Adare Manor di Ireland pada 2027.

“Kami begitu kecewa selepas Whistling Straits. Kami semua,” kata McIlroy, yang menangis pada Ryder Cup terakhir. “Kami mahu datang ke Rome dan menebus diri kami. Saya hanya tahu saya perlu memberikan prestasi yang lebih baik untuk pasukan saya minggu ini.”

“Saya rasa pasukan Eropah telah bermain golf yang luar biasa. Saya rasa ia benar-benar semudah itu,” kata kapten AS Zach Johnson, suaranya tersekat sehingga sukar baginya untuk menyelesaikan ayat. “Team USA akan menjadi lebih baik kerananya. Kami akan menyelesaikannya.”

Penelitian pasti akan menyusul. Enam pilihan kaptennya digabungkan untuk memenangi empat perlawanan sepanjang minggu. Hanya tiga orang Amerika bermain dalam tempoh lima minggu sejak musim PGA Tour berakhir.

Tetapi ini lebih tentang Pasukan Eropah. “Pasukan ini berasa sedikit misi,” kata Justin Rose. “Kemenangan ini klinikal dan persembahan yang indah dari hari pertama. Tidak berbelas kasihan.”

Eropah memasuki sesi tunggal dengan mengetahui tiada pasukan pernah bangkit daripada lima mata defisit pada hari Ahad. Orang Amerika membuat mereka berpeluh, tetapi hanya seketika.

Rahm memenangi lubang ke-18 untuk memperoleh separuh mata terhadap Scottie Scheffler. Hatton menamatkan minggu tanpa kalah dengan menewaskan juara Terbuka British Brian Harman. Hovland meletakkan mata biru pertama di papan dengan kemenangan ke atas Collin Morikawa.

Yang diperlukan Eropah hanyalah satu lagi seri, dan Fleetwood menjamin itu dengan kedudukan 2 atas terhadap Fowler.

Antara titik terang yang sedikit bagi orang Amerika ialah Cantlay dan Max Homa. Eropah hampir menang, hanya memerlukan Matt Fitzpatrick untuk memenangi lubang ke-18 untuk seri. Itu kelihatan mungkin apabila Homa mendapat letak di kasar begitu dalam dan kasar berhampiran bunker bahawa dia mengambil penalti jatuh atas nasihat caddienya.

Dia mempitch dengan indah ke 7 kaki dan melubangi par untuk kemenangan 1-naik. “Adakah anda melihat kaki saya gementar?” katanya kepada caddie Joe Greiner.

Itu hanya melambatkan kemenangan Eropah. Homa pergi 3-1-1 untuk minggu itu, terbaik daripada orang Amerika.

Cantlay memberi momentum pasukannya walaupun menghadapi sorakan ganas kerana tidak memakai topi dan laporan Sky Sports yang dia panggil “bohong semata-mata” bahawa dia tidak memakai topi untuk memprotes tidak dibayar untuk bermain. Selama dua hari, beribu-ribu peminat melambai topi mereka kepada Cantlay, yang tidak pernah goyah.

Dia membuat birdie tiga lubang terakhirnya pada Sabtu malam dalam fourballs, dan kemudian McIlroy marah dengan caddie Joe LaCava kerana terus meraikan ketika McIlroy masih ada pukulan.

McIlroy berkata dia menggunakannya sebagai bahan api. “Saya tidak membiarkannya mengambil apa yang telah menjadi minggu yang hebat,” katanya. “Saya rasa apa yang berlaku di lubang hijau terakhir itu memberi kami api di perut untuk menyelesaikan tugas.”

Tetapi jelas bahawa perasaan pahit masih ada apabila ditanya di TV jika pertemuan dengan LaCava membolehkan mereka meletakkannya di belakang mereka. “Saya belum bertemu Joe,” kata McIlroy datar. Dia mengulangi frasa yang sama selepas soalan lain.

Satu-satunya mood yang penting ialah kegembiraan tulen, dengan orang Eropah melompat ke dalam air untuk meraikan kemenangan yang mereka perlukan.

Orang Amerika masih memimpin siri keseluruhan dalam Ryder Cup sejak 1927. Tetapi sejak Eropah menyertai parti pada 1979 – era moden – Eropah kini mempunyai kelebihan 12-9-1.