Eropah menghadapi ‘risiko besar serangan keganasan’ semasa musim perayaan Krismas, EU amaran

(SeaPRwire) –   pejabat-pejabat Eropah bimbang keganasan berterusan antara Israel dan Hamas yang dicetuskan oleh serangan pada 7 Oktober akan meningkatkan keganasan pengganas Islam di benua itu.

Komisioner Hal Ehwal Dalam Negeri EU Ylva Johansson berbual dengan wartawan mengenai ancaman yang meningkat berikutan serangan hampir berlaku berhampiran Menara Eiffel pada hujung minggu.

“Dengan peperangan antara Israel dan Hamas, dan polarisasi yang ia sebabkan dalam masyarakat kita, dengan musim perayaan yang akan datang, terdapat risiko besar serangan pengganas di Kesatuan Eropah,” kata Johansson.

“Kita lihat [ia berlaku] baru-baru ini di Paris,” tambahnya. “Malangnya, kita telah melihatnya lebih awal juga.”

dilaporkan memberitahu stesen TV TF1 pada Ahad bahawa negara itu “secara kekal di bawah ancaman pengganasan Islamisme” selepas peguam mengenal pasti warga Perancis berusia 26 tahun yang dilahirkan kepada ibu bapa Iran dituduh membunuh pelancong Jerman dan mencederakan dua orang lain di luar Menara Eiffel di Paris pada hujung minggu.

Dalam sidang akhbar pada Ahad, peguam kanan anti-keganasan Perancis Jean-Francois Ricard berkata suspek Armand Rajabpour-Miyandoab, warganegara Perancis, merakamkan video berbahasa Arab sebelum serangan di mana beliau bersumpah setia kepada kumpulan Negara Islam.

Beliau menggunakan nama untuk memperkenalkan diri yang merujuk kepada Negara Islam di Afghanistan dan menyatakan sokongan kepada ekstremis Islam dan mujahidin yang beroperasi di pelbagai kawasan di seluruh dunia, termasuk di Afrika, Iraq, Syria, Sinai Mesir, Yemen, Iran dan Pakistan.

menyatakan kebimbangan mendalam mengenai risiko pengganasan Islam yang lebih tinggi di Eropah benua.

“Agensi-agensi keselamatan kami bekerja sangat rapat bersama. Kita mesti memantau dengan lebih rapat ancaman Islamisme sekarang dan bertindak terhadap propaganda Islamisme bersama negara jiran,” kata Faeser.

Ricard berkata suspek mempunyai sejarah hubungan melalui rangkaian sosial dengan salah seorang daripada dua lelaki terkenal kerana serangan semasa Misa pada 2016 di Saint-Etienne du Rouvray.

Beliau berkata suspek juga berhubung dengan lelaki yang membunuh pasangan polis di rumah mereka di Yvelines, barat Paris, sebulan sebelumnya.

Pada Ahad, Perdana Menteri Perancis Elisabeth Borne memanggil mesyuarat kabinet khas dengan menteri dan pegawai utama yang ditugaskan dengan keselamatan “untuk memberikan maklumat penuh mengenai pengaturan keselamatan yang ada, rawatan individu yang paling berbahaya dan kesan serangan maut ini,” kata pejabatnya, menurut The New York Times.

Danielle Wallace dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.