Erdogan membela Hamas, mendakwa lebih 1,000 ahli berada di hospital negaranya

(SeaPRwire) –   Recep Tayyip Erdogan dilaporkan mempertahankan Hamas pada Isnin, mendakwa lebih daripada 1,000 ahli kumpulan pengganas itu dari Gaza sedang menerima rawatan di hospital-hospital di negara NATO-nya.

Dalam sidang akhbar bersama di Ankara, Turki, Erdogan tidak bersetuju dengan Perdana Menteri Greece Kyriakos Mitsotakis yang mengkategorikan Hamas sebagai “pertubuhan pengganas.”

“Jika anda memanggil Hamas sebagai ‘pertubuhan pengganas’, ini akan menyedihkan kami,” kata Erdogan mengikut Reuters.

“Kami tidak anggap Hamas sebagai pertubuhan pengganas,” katanya dilaporkan. “Lebih daripada 1,000 ahli Hamas sedang menerima rawatan di hospital-hospital merata negara kami.”

Sidang akhbar itu mengikuti pertemuan muka-ke-muka selama dua jam dengan perdana menteri Greece.

“Saya tidak lihat Hamas sebagai kumpulan pengganas,” kata Erdogan dalam sidang akhbar itu, mengikut Associated Press. “Saya lihat ia sebagai kumpulan orang yang cuba melindungi Palestin.”

Greece, seperti kebanyakan negara Barat, menganggap Hamas sebagai pertubuhan pengganas, tetapi Erdogan mengulangi rujukannya kepada kumpulan itu sebagai “pertubuhan perlawanan.” Pemimpin bertemu untuk kali keempat dalam setahun lepas dalam usaha memperkukuh proses normalisasi.

Seorang pegawai Turki yang berbual dengan syarat tanpa nama kemudian memberitahu Reuters bahawa Erdogan sebenarnya merujuk kepada orang Palestin dari Gaza yang dikawal Hamas, bukan ahli Hamas.

“Presiden Erdogan terbikin silap cakap, beliau bermaksud 1,000 orang Gaza sedang menerima rawatan, bukan ahli Hamas,” kata pegawai itu dilaporkan.

Pada November, kerajaan Turki berkata ia merancang untuk mengevakuasi sesetengah orang Gaza yang cedera atau sakit, kebanyakannya pesakit kanser, serta warganegara Turki, warga Turki Siprus dan sanak saudara mereka.

Turki dan Greece, yang , telah berselisih selama puluhan tahun atas beberapa isu, termasuk tuntutan wilayah di Laut Aegean dan hak mengebor di Mediterranean, dan pernah hampir berperang tiga kali dalam separuh abad terakhir. Perselisihan mengenai hak mencari tenaga di 2020 membawa kapal-kapal perang kedua-dua negara berhadapan di Mediterranean.

Mereka bersetuju pada Disember lepas untuk menepikan pertikaian mereka dan memberi tumpuan kepada bidang di mana mereka boleh mencari kata sepakat. Senarai item dalam agenda positif yang dipanggil itu termasuk perdagangan, tenaga, pendidikan dan hubungan budaya. Sejak persidangan itu di Athens, musuh serantau itu mengekalkan hubungan tinggi peringkat untuk mempromosikan inisiatif penyembuhan seperti membenarkan warganegara Turki melawat 10 pulau Greece tanpa prosedur visa yang rumit.

Menekankan hubungan antara kedua-dua negara, Mitsotakis berkata perjanjian itu membenarkan warganegara Turki dan Greece “untuk saling mengenali, yang merupakan langkah penting.” Demikian juga, Erdogan merujuk kepada minoriti Turki-Muslim di rantau Thrace Greece sebagai “jambatan persahabatan antara kedua-dua komuniti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.