Erdogan kata Netanyahu akan dihadapkan ke mahkamah jenayah perang selepas peperangan Israel-Hamas

(SeaPRwire) –   Presiden Turki Tayyip Erdogan mendakwa pada Isnin bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu akan didakwa sebagai “penjenayah perang” selepas perang Israel menentang Hamas berakhir.

Erdogan tidak mengiktiraf Hamas sebagai pertubuhan pengganas dan telah sangat mengkritik Beliau membandingkan Netanyahu dengan diktator genosid pada masa lalu semasa ucapan semasa mesyuarat Pertubuhan Kerjasama Islam di Istanbul.

“Selain menjadi penjenayah perang, Netanyahu, yang kini adalah pembunuh Gaza, akan didakwa sebagai pembunuh Gaza, seperti Milosevic didakwa,” kata Erdogan, merujuk kepada bekas presiden Yugoslavia. “Mereka yang cuba melarikan diri daripada kematian semua orang yang tidak bersalah itu dengan menggunakan alasan Hamas tidak ada lagi apa-apa untuk dikatakan kepada manusia.”

Erdogan kemudiannya mengkritik ahli tetap Majlis Keselamatan PBB, Britain, China, Perancis, Rusia dan AS. Beliau lama menghujahkan bahawa majlis keselamatan perlu reformasi.

“Usaha tulus Setiausaha Agung (Antonio) Guterres telah digagalkan oleh ahli Majlis Keselamatan,” katanya. “Tiada satu pun daripada kita perlu menerima sistem ini. Ia tidak mungkin bagi struktur sedemikian untuk membawa keamanan atau harapan kepada manusia.”

Komentar Erdogan datang ketika Israel memfokuskan ke arah selatan Gaza berikutan runtuhnya gencatan senjata dengan Hamas pada Jumaat.

Angkatan Pertahanan Israel kini mengarahkan orang awam untuk berpindah dari kawasan Khan Younis, bandar utama di selatan Gaza.

Ketakutan konflik lebih meluas juga diperkukuh berikutan serangan ke atas kapal dagang di Laut Merah pada Ahad. Pemberontak Houthi disokong Iran dilaporkan menyerang satu kapal, dan kemudian menyerang kapal perang penghancur AS yang dikendalikan oleh pemberontak.

Pasukan AS di Timur Tengah telah diserang sekurang-kurangnya 75 kali sejak pertengahan bulan lepas. Pentagon tidak mengira serangan ke atas kapal perang AS di laut dalam nombor itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.