Empat remaja disyaki merancang serangan ekstremisme Islam ditangkap di Jerman

(SeaPRwire) –   BERLIN (AP) — Empat remaja yang disyaki merancang serangan ekstremisme Islam telah ditangkap di Jerman, menurut pihak berkuasa pada Jumaat.

Tiga daripada suspek — dua gadis berusia 15 dan 16 tahun, dan seorang budak lelaki berusia 15 tahun — berasal dari pelbagai bahagian negeri North Rhine-Westphalia yang paling padat penduduknya di Jerman. Mereka ditangkap selepas mahkamah mengeluarkan waran untuk mereka sepanjang cuti Easter, jaksa-jaksa di bandar Düsseldorf berkata.

Suspek keempat, seorang budak lelaki berusia 16 tahun, ditangkap di negeri Baden-Wuerttemberg di barat daya Jerman, menurut agensi berita Jerman dpa.

Tiga yang ditahan di barat Jerman disyaki telah mengisytiharkan diri bersedia melaksanakan serangan “bermotivasi Islam” dan merancang serangan sedemikian, jaksa berkata dalam kenyataan. Mereka tidak memberikan butiran bagaimana rancangan itu maju, dan berkata tidak boleh memberikan maklumat lanjut kerana usia muda suspek dan siasatan yang sedang berjalan.

Mereka berada dalam tahanan menunggu tuduhan yang mungkin kerana mengisytiharkan diri bersedia membunuh dan mencederakan serta merancang tindakan keganasan yang serius.

Menteri Dalam Negeri North Rhine-Westphalia Herbert Reul berkata, siasatan itu dicetuskan oleh rancangan gadis berusia 16 tahun itu untuk meninggalkan Jerman dan menyertai Kumpulan Negara Islam.

Perbualan melalui telefon bimbitnya, di mana serangan yang mungkin di Dortmund, Düsseldorf atau Cologne dibincangkan tetapi juga gereja dan kenamaan di bandar asalnya Iserlohn, membawa penyiasat kepada suspek lain, menurut dpa.

Dengan mengutip sumber keselamatan yang tidak dikenali, agensi itu melaporkan bahawa remaja itu belum merancang serangan konkrit dengan masa dan tempat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.