Empat Pilihan Buruk Israel di Gaza

Pasukan Israel telah menjalankan serangan darat kedua ke Gaza ini minggu ini, disokong oleh pesawat pejuang dan drone, Tentera Pertahanan Israel berkata pada Jumaat. Pergerakan itu datang sehari selepas Israel mengumumkan pada Khamis bahawa ia telah menjalankan serangan tentera malam di Gaza Utara terhadap beberapa sasaran militan bagi mempersiapkan medan pertempuran. Beberapa jam kemudian hari itu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata dalam satu kenyataan disiarkan bahawa Israel sedang mempersiapkan serangan darat tetapi enggan memberikan butiran mengenai masa atau operasi itu.

Matlamat yang dinyatakan Israel ialah untuk menghapuskan Hamas sebagai kumpulan militan dan kuasa politik di Jalur Gaza. Tentera Israel telah melancarkan beribu-ribu serangan udara di Jalur Gaza yang padat penduduk itu yang telah menyebabkan lebih 7,000 orang maut, menurut Kementerian Kesihatan Palestin, berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober yang menyebabkan 1,400 orang maut di Israel.

Tetapi pakar-pakar menyatakan bahawa pegawai-pegawai Israel tidak memikirkan strategi jangka panjang mengenai rancangan untuk Gaza apabila mereka menimbangkan apa yang dijangka menjadi serangan darat mahal di Jalur itu.

“Kami menyeru runtuhnya rejim Hamas, tetapi ini hanyalah slogan,” kata Profesor Hal Ehwal Palestin Michael Milshtein dari Universiti Reichman di Israel. “Sebagai orang Israel, kami perlu benar-benar mendalami dan memahami apakah implikasi langkah ini.”

TIME telah merangkum empat pendekatan yang mungkin diambil Israel terhadap Gaza berdasarkan perbualan dengan pakar-pakar, di mana setiap pendekatan mereka katakan mempunyai cabaran yang sangat besar. “Semuanya buruk, tiada pilihan yang baik,” kata Milshtein.

Pilihan 1: Israel tidak melancarkan serangan darat

Israel telah menjatuhkan kira-kira 12,000 tan metrik bom di Gaza sehingga kini dan dilaporkan telah membunuh beberapa komander senior Hamas, tetapi majoriti mangsa adalah wanita dan kanak-kanak. Israel menyatakan ia telah menyerang ratusan pelancar roket Hamas, tetapi banyak lagi disimpan dalam rangkaian terowong bawah tanah yang luas menjangkau ratusan batu.

Serangan darat akan menyebabkan lebih banyak kematian bagi kedua-dua belah pihak. Tentera Israel akan menghadapi jenis perang bandar yang tidak dilihatnya selama sembilan tahun sejak serangan darat terakhir pada 2014, yang berlangsung selama 50 hari dan mengorbankan 72 orang Israel dan 2,251 orang Palestin. Kali ini, kehadiran kira-kira 220 tebusan mungkin akan menyulitkan lagi perkara.

“Tebusan kemungkinan besar tersebar,” menulis Alex Plitsas untuk pemikir Atlantic Council. “Memandangkan ketiadaan sokongan evakuasi perubatan atau keupayaan untuk dengan mudah memasukkan pasukan tindak balas cepat untuk menyokong operator di atas tanah tanpa kehadiran pasukan darat yang lebih besar, ia akan sukar untuk menjalankan misi penyelamatan rahsia serentak untuk tebusan di pelbagai lokasi di seluruh Gaza.”

Pakar-pakar tidak bersetuju mengenai kemungkinan Israel melancarkan serangan darat dan prospek kejayaannya. Milshtein percaya bahawa Israel akan menjadi lebih terdedah kepada serangan masa depan daripada Hamas, Iran, dan kumpulan militan Lubnan Hezbollah sekiranya dibatalkan. “Ia akan membuat imej Israel begitu lemah. Mana-mana pemain di kawasan ini akan memahami bahawa mulai sekarang, anda boleh melakukan sebarang gerakan tentera terhadap Israel dan Israel tidak mempunyai keupayaan, bahkan tidak mahu bertindak balas.”

Khaled Elgindy, pengarah program Palestin dan Hal Ehwal Palestin-Israel di Middle East Institute, tidak bersetuju. Beliau berkata dalam jangka panjang, semakin banyak keganasan yang dikenakan ke atas penduduk Palestin, maka keselamatan Israel akan menjadi lebih buruk kerana orang Palestin akan lebih bersedia menyokong kumpulan seperti Hamas. “Tiada seorang pun yang memikirkan kesan jangka panjang trauma generasi yang sedang dicipta,” kata Elgindy. “Jika ini tidak berakhir segera, kita sedang membina jalan untuk generasi berikutnya lebih ketidakstabilan, keganasan dan pertumpahan darah.”

Pilihan 2: Menduduki semula Gaza

Dalam senario ini, Israel akan menduduki semula Jalur Gaza dan menjadi bertanggungjawab untuk mentadbir wilayah Palestin itu. Israel menarik balik pasukannya dan membubarkan semua pemukiman Israel di Jalur Gaza pada tahun 2005. Pada tahun 2007, Hamas memenangi pilihan raya di Gaza, yang diisytiharkan oleh Israel sebagai entiti bermusuhan. Bersama-sama dengan Mesir, kedua-dua negara melaksanakan sekatan terhadap Gaza pada tahun 2007, dengan sangat membatasi import dan menghalang hampir semua orang Gaza daripada bepergian keluar dan masuk Jalur itu.

Milshtein menyatakan ini adalah antara pilihan terburuk bagi Israel. Presiden Amerika Syarikat Joe Biden juga memberi amaran dalam temubual dengan 60 Minutes bahawa “ia akan menjadi kesilapan” bagi Israel untuk menduduki semula wilayah itu, membaringkan tentera Israel kepada rintangan keganasan.

Serangan udara terus menerus telah mengeraskan sikap orang Palestin terhadap Israel dengan cara yang mungkin menyulitkan pendudukan berpanjangan. “Tiada seorang pun di Gaza yang menyalahkan Hamas kerana Israel membombardmen bangunan apartmen mereka. Mereka tidak menyalahkan Hamas kerana itu. Mereka menyalahkan orang yang menarik picu—Israel,” kata Elgindy.

Pilihan 3: Memusnahkan Hamas dan meninggalkan Gaza

Dalam senario ini, Israel akan cuba untuk memusnahkan Hamas tetapi mengelakkan diri daripada terlibat dalam urusan rumit mentadbir Gaza. Milshtein memberi amaran bahawa dalam situasi ini, Jalur itu dengan mudah boleh terjerumus ke dalam ketidakstabilan dan konflik keganasan yang lebih besar kerana kumpulan berbeza akan bersaing untuk mengisi kekosongan kuasa disebabkan oleh ketiadaan Hamas.

“Ia mungkin kelihatan seperti tatanan baru Amerika Syarikat cuba laksanakan di Iraq selepas jatuhnya rejim Ba’ath pada tahun 2003,” kata Milshtein. Beliau menyatakan bahawa kebanyakan kumpulan ini—seperti Jihad Islam—kemungkinan besar lebih ekstrem daripada Hamas, yang walaupun terlibat dalam keganasan kejam terhadap orang awam, telah menyatakan sokongan untuk penyelesaian dua negara mengikut sempadan 1967 dalam piagamnya 2017. “Anda mungkin mendapati kumpulan militan dari Afrika Utara, Syria, dan Iraq. Ia akan kelihatan seperti Mogadishu kecil di sempadan Israel.”

Tetapi terdapat keraguan besar sama ada Israel mampu memusnahkan Hamas. Hamas mendakwa telah membina lebih daripada 300 batu terowong dan perang bandar di Jalur yang padat penduduk itu akan membawa cabaran tentera besar.

Hamas juga lebih popular daripada sebelumnya, kata Elgindy. Walaupun Israel memusnahkan banyak infrastruktur Hamas secara tentera, ideologi kumpulan itu kemungkinan akan terus hidup. Berikutan serangan udara Israel, Elgindy menambah, “Tiada keraguan bahawa Hamas telah mendapat sokongan awam di Gaza dan Tebing Barat.”

Pilihan 4: Membawa pemain baharu untuk mentadbir Gaza

Dalam situasi ini, Israel akan cuba membawa pemain baharu untuk mentadbir Gaza tetapi tidak jelas siapa atau bagaimana mereka akan dilaksanakan. Milshtein berkata ini mungkin membawa lebih banyak masalah daripada penyelesaian. “Sekiranya kita tidak mempunyai penyelesaian yang jelas, kita hanya akan mencipta masalah baharu,” katanya.