Elvis Kembali ke Bangunan, Berkat AI – dan U2

Adalah mustahil untuk mengelakkan Elvis Presley di Las Vegas: imejnya muncul pada seni jalanan dan gambar, sementara peniru boleh didapati di seluruh jalur tersebut. Tetapi bermula pada hari Jumaat, Raja Rock and Roll akan mendapat penghormatan yang mungkin terbesarnya setakat ini: kolaj video yang mewujudkannya beratus-ratus kali, diproyeksikan ratusan kaki ke udara, dalam wujud muda dan tua, menggeliat dan bersandar, dalam relief bas dan emas, semuanya berkat teknologi yang dicipta lama selepas kematiannya: AI generatif.

Kolaj video adalah ciptaan artis Marco Brambilla, pengarah Demolition Man dan video muzik “Power” Kanye West, antara banyak projek seni lain. Brambilla memasukkan jam video dari filem dan persembahan Presley ke dalam model AI Stable Diffusion untuk mencipta pustaka mudah dicari untuk ditarik daripadanya, dan kemudian mencipta imej surreal baru dengan mendorong model AI Midjourney dengan soalan seperti: “Bagaimana rupa Elvis jika dia diukir oleh artis yang membuat Patung Liberty?”

Hasilnya yang kaleidoscopic, yang disebut “King Size,” akan membuat debutnya sebagai sebahagian daripada persembahan konsert U2 pada malam pembukaan Sphere, sebuah venue hiburan $2.3 bilion yang terletak satu blok dari Las Vegas Strip dan berharap menjadi mekah hiburan kolosal terbaru bandar itu. Sphere setinggi 366 kaki, dengan penciptanya mendakwa ia memiliki struktur sfera terbesar di dunia dan skrin LED bungkus terbesolusi tertinggi di dunia.

Brambilla mencipta klip video eksklusif yang mengutip dari kolaj yang lebih besar untuk TIME. Anda boleh menontonnya di atas.

Sementara Elvises Brambilla menari di seluruh skrin Sphere—yang empat kali ganda saiz IMAX— kumpulan U2 akan membawakan lagu mereka “Even Better Than The Real Thing,” sebagai sebahagian daripada tempoh tiga bulan mereka di Sphere meraikan album 1991 mereka Achtung Baby. Ahli U2 sejak lama peminat besar Elvis, dengan Bono bahkan menulis surat tentang cintanya untuk penyanyi itu dalam Rolling Stone pada tahun 2020. Awal tahun ini, U2 melantik beberapa artis, termasuk Brambilla dan Jenny Holzer, untuk mencipta karya visual yang akan menemani persembahan mereka lagu-lagu tertentu.

Memandangkan kasih U2 terhadap penyanyi itu dan latar mewah Sphere, Brambilla berfikir penghormatan kepada Elvis akan sangat sesuai. Dia ingin mencipta karya maksimalis yang merangkumi kedua-dua kegembiraan ekstasi dan kekotoran rendah bukan sahaja Elvis, tetapi bandar Las Vegas sendiri. “Karya ini tentang berlebihan, tontonan, titik penentu untuk Impian Amerika,” kata Brambilla dalam temu bual telefon.

Brambilla hanya diberi tiga setengah bulan untuk melaksanakan visinya, kurang daripada separuh masa yang biasanya dihabiskannya untuk kolaj video. Jadi dia beralih ke alat AI untuk kedua-dua kecekapan dan kemewahan. “AI boleh membesar-besarkan tanpa had; tidak ada had kepada ketumpatan atau nilai produksi,” kata Brambilla. Dan ini kelihatan sempurna untuk projek ini, kerana Elvis menjadi mitos; watak yang lebih besar daripada hidup.”

Pertama, Brambilla memasukkan klip dari puluhan filem dibintangi atau menggambarkan Elvis ke dalam Stable Diffusion, yang membolehkannya mengkatalog jam video dan memilih apa yang dia perlukan dengan mudah. Sebagai contoh, dia hanya boleh mencari set datanya untuk “kerumunan dalam konsert,” dan model AI akan segera menarik semua klip yang berkaitan untuk pensampelannya.

Dia kemudian menggunakan kedua-dua Stable Diffusion dan Midjourney, model AI lain, untuk menjana versi fantasi Elvis dan aksesorinya: Elvis Patung Liberty; Elvis yang naik dari meja kasino dari timbunan koin; gitar surrealis gaya Salvador Dali; patung kepala penyanyi yang dimodelkan dari patung keluli tahan karat yang menakjubkan oleh Isamo Noguchi di Rockefeller Center.

Salah satu arahan tepat yang dimasukkannya adalah: “Elvis Presley dalam pakaian yang diilhamkan oleh kemewahan Mesir purba dan tamadun hilang legenda dalam keadaan gembira. Mengelilinginya, briged ahli sihir Las Vegas, dipintal dan dipesongkan tengah nyanyian, mencerminkan pengaruh Damien Hirst dan Andrei Riabovitchev, mewujudkan suasana realisme luar dunia, mencerminkan kemerosotan dan ilusi penggunaan.”

Brambilla berkata bahawa hanya kira-kira 20% daripada imej output sebenarnya kelihatan seperti Elvis. “Tetapi beberapa kemalangan yang menarik keluar daripadanya,” katanya. “Ia adalah eksperimen aliran kesedaran: Anda bekerja dengan alat yang mendorong anda membuat persatuan yang tidak akan anda buat.”

Brambilla memindahkan imej MidJourney ciptaannya ke dalam perisian CG (grafik komputer), di mana dia boleh memanipulasinya dengan lebih baik, dan meninggalkan beberapa inkarnasi Elvis Stable Diffusion seperti adanya. Hasilnya adalah kolaj video kaleidoscopic dan membanjiri dipenuhi dengan klip video sejarah dan dijana AI, yang tidak lama lagi akan meregang ratusan kaki di atas penonton di setiap konsert U2.

“Saya mahu mewujudkan perasaan bahawa pada akhirnya,” kata Brambilla, “Kita berada di tempat yang begitu hiper-tepu dan begitu padat dengan maklumat sehingga ia memabukkan atau menakutkan, atau kedua-duanya.”