Eksklusif: Israel mencipta platform AI untuk memantau situasi kemanusiaan di Gaza

(SeaPRwire) –   EKSKLUSIF: JERUSALEM – Kementerian Pertahanan Israel sedang memanfaatkan sisi positif industri teknologi tinggi negara itu untuk menciptakan platform maklumat berasaskan kecerdasan buatan yang akan membantu menjejaki situasi kemanusiaan yang semakin merosot di Jalur Gaza, walaupun tentera Israel terus bertempur dengan kumpulan pengganas Islamis yang disokong Iran iaitu Hamas, Digital telah mengetahui.

Dikomisionerkan oleh Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant, sistem NRTM, yang menyerupai ChatGPT dan platform kecerdasan buatan lain, bergantung kepada bahan-bahan maklumat sumber terbuka seperti laporan dari pertubuhan bantuan antarabangsa termasuk yang berafiliasi dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, imej satelit, berita dan posting media sosial yang keluar dari Gaza untuk mencipta gambaran masa nyata keadaan hidup bagi lebih kurang dua juta orang awam di enklaf Palestin itu.

“Idea itu datang dari menteri, yang telah menyatakan bahawa perang Israel adalah terhadap Hamas dan bukan rakyat Gaza,” kata Hadar Peretz, penasihat kanan di Kementerian Pertahanan, kepada Digital. “Menteri mahu memastikan bahawa kami mengumpul sebanyak mungkin data untuk membuat penilaian penuh terhadap situasi.”

Peretz berkata matlamatnya adalah agar platform ini menjadi alat tambahan untuk membolehkan pengambilan keputusan bagi pemimpin Israel dan untuk menteri menggunakannya dalam berbilang-bilang mesyuarat dengan pemimpin dunia, serta dengan ketua-ketua pertubuhan antarabangsa yang bekerja untuk mengurangkan kekacauan di Gaza dan memperbaiki keadaan.

Digital diberikan pandangan eksklusif terhadap sistem itu, yang sedang dibangunkan oleh pasukan pakar teknologi tinggi dan pakar kesihatan terkemuka Israel. Kerja ke atas NRTM bermula pada Oktober tahun lepas – tidak lama selepas Hamas melakukan pembunuhan beramai-ramai di selatan Israel memulakan perang sekarang – dan akan boleh digunakan pada peranti mudah alih. Seperti platform kecerdasan buatan yang lain, ia menampilkan “bot percakapan” yang mencari dan mengumpul maklumat penting, serta pilihan untuk pengguna “memperbaiki” jawapan. Pada masa ini, NRTM boleh didapati dalam bahasa Inggeris, Perancis dan Arab tetapi boleh dengan cepat diadaptasikan ke bahasa-bahasa lain, pembuatnya memberitahu Digital.

Harapan di dalam kementerian ialah NRTM akan menjadi alat yang berguna – dan lebih tepat – bagi pemimpin dunia, pertubuhan bantuan antarabangsa dan wartawan yang mengikuti situasi di Gaza dan sehingga kini bergantung berat kepada maklumat yang diberikan oleh Hamas. Dengan maklumat faktual yang lebih banyak – bebas dari propaganda sebuah pertubuhan pengganas yang ditetapkan – Israel berharap gambaran yang lebih jelas akan muncul tentang apa yang sebenarnya berlaku di atas tanah – dan keperluan penduduk akan lebih baik ditangani.

Di kalangan mereka dari dunia teknologi tinggi yang direkrut untuk merumuskan platform itu ialah Udi, seorang usahawan dan Naib Presiden untuk pembangunan perniagaan di sebuah dana VC permulaan, yang dibawa masuk untuk menyelia penciptaan projek dan pembangunannya.

“Apa yang telah kami lakukan dalam beberapa bulan kebelakangan ini secara praktisnya ialah membina startup untuk Kementerian Pertahanan Israel,” kata Udi, yang meminta untuk menggunakan nama depannya sahaja. Beliau menambah bahawa nama, NRTM, berdasarkan akronim Ibrani untuk “Memantau keadaan hidup di Gaza melalui web.”

Udi menerangkan bahawa permintaan kementerian ialah untuk membina pangkalan data komprehensif yang bergantung kepada alat teknologi paling maju untuk mengumpul maklumat sumber terbuka yang dikemaskini untuk membantu menjejaki situasi kemanusiaan yang sedang berkembang di Gaza dengan lebih tepat. Sistem itu bertujuan untuk digunakan bersama-sama dengan sumber-sumber lain, seperti maklumat ketenteraan dan keselamatan.

“Platform ini menjejaki data dan metrik terperinci dalam empat bidang,” kata Udi, menyenaraikan bidang-bidang itu sebagai bekalan air dan makanan; ubat-ubatan dan kemudahan kesihatan; tergugur dalaman; dan tenaga.

Memanggil para profesional yang kini bekerja pada projek itu, termasuk pakar dalam Sistem Maklumat Geografi (GIS), “pasukan impian,” Udi menerangkan bahawa dengan menguruskannya kepada sektor swasta, Kementerian Pertahanan mengelakkan halangan birokrasi dan keselamatan sebuah agensi kerajaan untuk mendapatkan sistem beroperasi dalam tempoh masa yang agak singkat.

Maor Ahuvim, jurutera perisian kanan yang memimpin projek itu, memberitahu Digital bahawa sumber-sumbernya termasuk imej satelit bebas serta akaun media sosial pengaruh dan orang biasa di dalam Gaza, yang semuanya menawarkan gambar hidup tentang apa yang berlaku di luar Hamas. Beliau berkata beliau juga sedang bekerja untuk memasukkan imej video ke dalam enjin pencarian AI.

Menunjukkan bagaimana sistem itu berfungsi, Ahuvim berkongsi dengan Digital peta udara yang terperinci bangunan di Jalur yang musnah semasa tiga bulan bertempur. Menurut data NRTM yang dilihat oleh Digital, kira-kira 8,693 bangunan telah musnah daripada 185,000 bangunan yang berdiri sebelum perang, dengan tambahan 37,379 bangunan yang rosak sebahagiannya. Angka-angka ini berbeza sedikit dengan laporan terkini bahawa 50% bangunan di Jalur Gaza telah musnah atau tidak layak dihuni.

Contoh lain yang dikongsi Ahuvim ialah imej satelit orang awam yang tergugur dalaman akibat bertempur. Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (OCHA) melaporkan bahawa kira-kira 1.9 juta orang, atau hampir 85% penduduk Jalur, kini tergugur dalaman, dengan majoriti mengambil perlindungan di selatan Gaza. Data NRTM menunjukkan nombor ini sedikit kurang – lebih hampir 1.3 juta – berdasarkan pengumpulan bahan-bahan yang mengira bilangan mungkin orang per meter persegi di selatan.

Profesor Eli Schwartz, bekas pengarah pusat perubatan pelancong dan penyakit tropika Tel Hashomer di Tel Aviv, yang telah bekerja pada projek dari perspektif kesihatan, juga berkata NRTM berguna dalam menentukan kemungkinan krisis kesihatan, termasuk kekurangan zat makanan dan wabak penyakit berjangkit.

Minggu lepas, ketua-ketua Program Makanan Sedunia (WFP), UNICEF dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengeluarkan kenyataan bersama memanggil Israel membenarkan lebih bantuan memasuki Jalur Gaza dan memberi amaran bahawa wilayah itu berada di ambang kelaparan dan kelaparan jika keadaan semasa berterusan.

Walau bagaimanapun, Schwartz berkata NRTM telah mengeluarkan maklumat lama yang diterbitkan secara dalam talian menunjukkan bahawa dakwaan sedemikian sangat serupa dengan yang dibuat oleh pertubuhan yang sama dalam tempoh dua tahun lepas.

Bagaimanapun, beliau berkata platform itu akan menjadi penting dalam bulan-bulan akan datang untuk membantu menentukan keadaan kesihatan dan sanitasi di Jalur dan menangani sebarang wabak penyakit berjangkit yang mungkin, yang katanya biasa dalam situasi peperangan.

Akhirnya, pasukan NRTM berkata platform itu akan berguna dalam menyediakan gambaran yang lebih jelas bagi tentera dan sektor awam di Israel, termasuk kementerian kesihatan dan pertahanan, tentang apa yang berlaku di Gaza dan membenarkan badan-badan kerajaan “memeriksa diri” apabila membuat keputusan penting yang akan memberi kesan kepada jutaan orang.

Dan walaupun, seperti platform kecerdasan buatan yang lain, terdapat bahaya maklumat palsu diambil oleh sistem, pasukan NRTM berkata ia masih bekerja untuk “hanya menyajikan keputusan dari laman-laman terbaik.”

Pada Ahad, Setiausaha Agung PBB , berucap di Kemuncak Selatan Ketiga Kumpulan 77 ditambah China, berkata, “Bilangan mangsa awam, termasuk wanita, kanak-kanak dan staf kami sendiri, adalah tanpa sebelumnya dalam tempoh masa yang singkat. Ia terus meningkat, dan kelaparan dan penyakit kini menambah kesannya.”

Guterres berkata gencatan senjata kemanusiaan ialah “satu-satunya cara untuk mengakhiri mimpi buruk ini bagi orang awam di Gaza, memudahkan pembebasan semua tebusan, dan mencegah konflik ini menelan seluruh rantau.”

Israel telah membantah komen sedemikian, dengan berkata tiada kekurangan makanan, dengan ratusan lori bantuan memasuki Jalur setiap hari, dan laporan penyakit berjangkit adalah berlebihan.

Dalam temu bual dengan Digital minggu lepas, Kolonel Moshe Tetro, yang memimpin pentadbiran penyelarasan dan perhubungan tentera (CLA) untuk Gaza, berkata dakwaan sedemikian bersifat politik, dan setiap pertubuhan atau individu sedang mendorong kepentingan mereka sendiri.

Pada masa ini, kata Tetro, tiada sekatan terhadap bekalan makanan atau ubat-ubatan memasuki enklaf itu. Pada Isnin, COGAT, badan tentera yang menyelia unit Tetro, mengumumkan bahawa lori bantuan kemanusiaan ke-10,000 telah memasuki Gaza. Ia berkata sejak permulaan perang, hampir 99% lori bantuan yang dikoordinasikan diluluskan untuk memasuki.

Unit Tetro, yang memudahkan pemeriksaan keselamatan setiap lori bantuan untuk memastikan senjata atau barang gunaan ganda tidak diseludup ke wilayah yang dilanda peperangan itu, sudah mengawasi situasi di atas tanah dengan rapat. Ia akan menjadi antara penerima utama platform NRTM, kata Kementerian Pertahanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.