E.U. Meminta Maklumat Dari X Berhubung Kandungan Berkaitan Perang Israel-Hamas

Musk-X-Sue-Hate-Speech

(LONDON) — Suruhanjaya Eropah pada Khamis membuat permintaan rasmi, mengikat secara undang-undang untuk maklumat daripada platform media sosial Elon Musk X mengenai pengendalian ucapan kebencian, penyelewengan maklumat dan kandungan keganasan pengganas berkaitan dengan peperangan Israel-Hamas.

Ia adalah langkah pertama dalam apa yang boleh menjadi siasatan sulung Kesatuan Eropah di bawah Akta Perkhidmatan Digital, dalam kes ini untuk menentukan sama ada laman web yang dahulunya dikenali sebagai Twitter mematuhi peraturan baru yang ketat bertujuan menjaga pengguna selamat secara dalam talian dan menghentikan penyebaran kandungan merbahaya.

X yang berpangkalan di San Francisco mempunyai masa sehingga Rabu untuk menjawab soalan berkaitan protokol tindak balas krisisnya berfungsi. Jawapan kepada soalan-soalan lain mesti diterima menjelang 31 Oktober. Suruhanjaya berkata langkah seterusnya, yang boleh termasuk pembukaan prosiding rasmi dan penalti, akan ditentukan oleh jawapan X.

Wakil untuk X tidak segera menjawab mesej yang mencari komen.

Ketua Eksekutifnya, Linda Yaccarino, berkata sebelumnya bahawa laman web itu telah menyingkirkan ratusan akaun berkaitan Hamas dan menurunkan atau melabelkan puluhan ribu kandungan sejak serangan kumpulan militan terhadap Israel. Ahli media sosial pakar memanggil tindakan itu “titisan dalam bakul”.

Yaccarino pada Khamis menggariskan langkah-langkah yang diambil oleh X untuk memerangi kandungan haram yang berkembang di platform itu. Beliau bertindak balas kepada surat awal daripada pegawai kanan Kesatuan Eropah untuk maklumat mengenai bagaimana X mematuhi peraturan digital baru Eropah semasa peperangan Israel-Hamas.

“X sedang menilai dan menangani kandungan palsu dan dipermainkan secara berkadar dan berkesan semasa krisis yang sentiasa berubah dan bergeser ini,” kata Yaccarino dalam surat kepada Komisioner Eropah Thierry Breton, penguat undang-undang digital 27 negara blok itu.

Tetapi sesetengah orang mengatakan usaha itu jauh dari cukup untuk menangani masalah itu.

“Walaupun tindakan ini lebih baik daripada tiada apa-apa, ia tidak cukup untuk mengawal masalah penyelewengan maklumat di X,” kata Kolina Koltai, seorang penyelidik di kolektif siasatan Bellingcat yang sebelum ini bekerja di Twitter untuk Nota Komuniti.

“Terdapat jumlah yang menggelapkan mata penyelewengan maklumat di platform itu,” kata Koltai. “Daripada apa yang kita lihat, usaha penyeliaan daripada X hanya menangani titisan dalam bakul.”

Sejak perang meletus, foto dan video telah melimpah masuk ke media sosial mengenai kemusnahan, termasuk rakaman menakutkan tentera Hamas mengambil tebusan orang Israel ketakutan, bersama-sama dengan kiriman pengguna yang menyebarkan dakwaan palsu dan menyalahertikan video dari peristiwa lain.

Konflik ini adalah salah satu ujian utama pertama untuk peraturan digital bersejarah Eropah, yang berkuat kuasa pada Ogos. Breton menghantar surat serupa pada Khamis kepada Ketua Eksekutif TikTok, memberitahu CEO Shou Zi Chew bahawa beliau mempunyai “kewajipan khusus” untuk melindungi pengguna kanak-kanak dan remaja daripada “kandungan keganasan yang menggambarkan pengambilan tebusan dan video grafik lain” dilaporkan beredar di aplikasi perkongsian video itu.

Bagi X, perubahan yang dilakukan oleh Musk sejak membelinya tahun lalu bermakna akaun yang berlangganan perkhidmatan tanda centang berbayar X boleh mendapat bayaran jika kiriman mereka menjadi viral, mencipta insentif kewangan untuk meletakkan apa saja yang mendapat tindak balas paling hebat. Selain itu, tenaga kerja X – termasuk pasukan penyeliaan kandungan – telah dikurangkan.

Perubahan-perubahan itu bertembung dengan Akta Perkhidmatan Digital Eropah, yang memaksa syarikat media sosial meningkatkan penyeliaan platform mereka terhadap kandungan haram, seperti bahan keganasan atau ucapan kebencian haram, di bawah ancaman denda berat.

“Tiada tempat di X untuk pertubuhan pengganas atau kumpulan ekstrimisme keganasan dan kami terus menyingkirkan akaun sedemikian secara masa nyata, termasuk usaha proaktif,” tulis Yaccarino dalam surat yang dimuatnaik ke X.

X telah mengambil tindakan untuk “menyingkirkan atau melabel puluhan ribu kandungan,” kata Yaccarino, menunjukkan terdapat 700 Nota Komuniti unik – ciri yang membenarkan pengguna menambah fakta sendiri ke kiriman – “berkaitan dengan serangan dan peristiwa yang berkembang.”

Platform itu telah “bertindak secara segera” dan “secara teliti dan objektif” terhadap permintaan penyingkiran daripada agensi penguatkuasa undang-undang dari seluruh dunia, termasuk lebih 80 dari negara ahli EU, kata Yaccarino.

Koltai, penyelidik dan bekas pekerja Twitter, berkata Nota Komuniti bukanlah “penyelesaian semua untuk mengawal penyelewengan maklumat” dan terdapat kekurangan yang tidak boleh diisi ciri itu lagi.

“Masih banyak video dan gambar di X yang tidak mempunyai nota yang tidak diselia, dan terus menyebarkan dakwaan yang mengelirukan,” katanya.

Sejak Musk memperoleh Twitter dan menamakannya semula, pemerhati media sosial mengatakan platform itu tidak sahaja tidak boleh dipercayai tetapi secara aktif mempromosikan kepalsuan, manakala kajian yang dikomisen oleh EU mendapati ia adalah platform terburuk untuk disinformasi dalam talian.

Pesakit seperti TikTok, YouTube dan Facebook juga berdepan dengan banjir rumor dan kepalsuan yang tidak disahihkan mengenai konflik Timur Tengah, memainkan permainan menangkap tikus yang biasa meletus setiap kali satu peristiwa berita menarik perhatian dunia.

Breton, pegawai EU, mendesak ketua TikTok untuk meningkatkan usahanya menangani disinformasi dan kandungan haram dan menjawab dalam masa 24 jam. Syarikat itu tidak menjawab segera e-mel yang mencari komen.

-AP Technology Writer Barbara Ortutay di Oakland, California, menyumbang kepada laporan ini.