Duta Afghanistan menolak pemerintahan Taliban dengan enggan meninggalkan jawatannya, menyeru Barat untuk ‘mengerah’ terhadap pelanggaran

(SeaPRwire) –   Apabila Taliban mengambil alih Afghanistan pada 15 Ogos 2021, Duta Besar Afghanistan ke Austria Manizha Bakhtari menghadapi dilema yang serius. Adakah beliau terus mewakili kerajaan terdahulu dari jawatan beliau di Vienna atau meninggalkan gelaran dan peranannya?

“Kami berada dalam keadaan kejutan,” kata Bakhtari kepada Digital. “Selepas beberapa hari, pasukan saya dan saya berkesimpulan bahawa kami mesti terus sebagai wakil Republik Islam Afghanistan.” Taliban kini memanggil negara itu Emirat Islam Afghanistan.

Selama lebih dua tahun selepas keputusan bersejarah itu, Bakhtari kekal sebagai duta wanita tunggal yang terus berjuang, beroperasi dengan pasukan kecil dari pejabat kecil di Vienna. Selain membantu rakyat Afghanistan diaspora dengan keperluan konsular mereka, Bakhtari terus bepergian ke persidangan dan mesyuarat dengan pemimpin dunia lain untuk berbicara tentang . Di atas senarai kebimbangannya ialah perlakuan Taliban terhadap wanita Afghanistan.

“Lima tahun sebelum ini, kami mempunyai ratusan wanita di parlimen kami, dalam kerajaan kami, dalam masyarakat sivil … dan kini seorang wanita tidak dapat mempamerkan haknya,” jelas Bakhtari. Beliau menyatakan bahawa “pelanggaran dan langkah diskriminasi” Taliban terhadap wanita telah meningkat dalam bulan-bulan kebelakangan ini. Selepas menutup pusat-pusat sokongan keganasan rumah tangga pada 2021, pemimpin Afghanistan kini memulakan penahanan wanita untuk melindungi mereka daripada keganasan berasaskan jantina.

Melanggar perintah mereka sendiri, Taliban baru-baru ini menangkap gadis muda dan wanita yang melanggar peraturan pakaian yang sewajarnya. Penangkapan ini secara khusus menargetkan wanita di kawasan yang didominasi oleh kumpulan minoriti Tajik dan Hazara. Peristiwa ini disertai dengan penguatkuasaan lebih ketat undang-undang yang mengawal perjalanan tanpa pengiring lelaki, dan pemberhentian besar-besaran 600 wanita di dua kilang pembuatan Afghanistan.

Laporan terkini telah menekankan peraturan dan arahan – lebih 100 setakat ini – yang telah mengurangkan kebebasan wanita, menafikan mereka akses ke pendidikan melebihi darjah enam, dan menghalang mereka daripada bergerak bebas, mengakses perkhidmatan awam, atau memegang pelbagai pekerjaan.

Bakhtari mendesak Barat untuk melihat di sebalik peraturan ini untuk melihat impak sosial misogini Taliban. Duta besar itu menyatakan bahawa perdagangan manusia sedang meningkat, terutamanya kerana keluarga wanita mencari bantuan untuk melarikan diri dari negara disebabkan sekatan Taliban. Bakhtari berkata beberapa wanita telah menjadi mangsa seksual ketika dibawa ke destinasi mereka.

Laporan Jabatan Negara Amerika Syarikat tahun 2023 di Afghanistan menyokong kebimbangan Bakhtari. Menurut laporan itu, “sesetengah perantara dan majikan memaksa rakyat Afghanistan ke buruh paksaan atau perdagangan seks,” manakala sesetengah wanita dan gadis Afghanistan “dieksploitasi ke dalam perdagangan seks dan perhambaan rumah tangga” selepas dijual di negara jiran, atau di dalam Afghanistan. Walaupun kerajaan Afghanistan terdahulu mempunyai berbagai-bagai undang-undang dan hukuman untuk pelbagai kesalahan perdagangan, Taliban “tidak melaporkan sebarang usaha penguatkuasaan undang-undang untuk memerangi perdagangan manusia.”

Bakhtari juga bimbang dengan peningkatan perkahwinan kanak-kanak dan paksaan. Menurut laporan organisasi hak asasi manusia Rawadari, Taliban terus memaksa gadis bawah umur ke dalam perkahwinan walaupun Pemimpin Agung Taliban Hibatullah Akhundzada melarang amalan ini.

Dalam iklim kemiskinan ekonomi, gadis Afghanistan yang kekurangan pendidikan atau prospek pekerjaan masih mempunyai nilai dalam bentuk harga mas kahwin yang mereka tawarkan. Satu rencana pendapat baru-baru ini di Washington Post mendapati bahawa di satu penyelesaian di wilayah Herat, 40% keluarga yang disoal selidik telah menjual anak perempuan mereka ke dalam perkahwinan atau menanti pembeli untuk anak perempuan mereka. Walaupun Taliban menafikan penemuan ini, penulis Stephanie Sinclair bersikeras bahawa hidup akan menjadi “mimpi buruk” bagi pengantin kanak-kanak yang “dibebankan dengan kerja rumah tangga dan kerap terdedah kepada penganiayaan lisan, fizikal dan seksual.”

Bakhtari menyatakan bahawa kehilangan pekerjaan, akses sosial, pendidikan dan kebebasan telah membawa kepada “akibat kesihatan mental yang teruk,” dengan “laporan kemurungan dan bunuh diri, terutamanya di kalangan gadis muda.” Taliban melaporkan bahawa 360 kes bunuh diri berlaku di Afghanistan pada 2022. Berbanding itu, Rawadari mendapati bahawa di Badakhshan, salah satu wilayah , 35 kanak-kanak membunuh diri antara Ogos 2021 dan Oktober 2023.

Bakhtari percaya tindakan Taliban “merupakan bentuk diskriminasi jantina yang serius.” Beliau telah menyertai wanita Afghanistan dan penyokong hak wanita dalam mendesak agar diskriminasi jantina dimasukkan ke dalam draf perjanjian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai jenayah terhadap kemanusiaan. “Hanya dengan meletakkan label ke atas kekejaman ini akan kita dapat memobilisasi tindakan sebenar terhadap pelaku,” jelas Bakhtari.

Tindak balas antarabangsa semasa terhadap bencana hak asasi manusia yang berlangsung di Afghanistan mengecewakan Bakhtari.

Beliau percaya bahawa pengecualian wanita Afghanistan dari perbincangan antarabangsa mengenai masa depan Afghanistan “merupakan bentuk keganasan terhadap wanita.” Demikian juga adalah cadangan bahawa Taliban telah mencapai keamanan yang kekal di Afghanistan. “Keamanan tidak bermakna ketiadaan peperangan,” tegas Bakhtari. “Keamanan bermakna keadilan. Keamanan bermakna kesamarataan bagi semua di negara.”

“Ini adalah contoh-contoh baik bagaimana masyarakat Afghanistan berfungsi,” kata Bakhtari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.