Dunia Trump Amaran GOP Dewan Terhadap Emmer Untuk Ketua Majoriti

U.S. House Passes National Defense Authorization Act

Ahli Republikan Rep. Tom Emmer dari Minnesota mahu menjadi Ketua Majoriti Dewan yang seterusnya, tetapi dia sudah menghadapi halangan yang besar: kemarahan Trump World.

Sejurus selepas Emmer mengumumkan pada hari Rabu bahawa beliau bertanding untuk jawatan kepimpinan, sekumpulan sekutu media dan Kongres Trump mula merancang untuk menggagalkan pencalonannya, menurut beberapa sumber yang mengetahui perkara itu.

Sumber kemarahan Dunia MAGA terhadap Emmer adalah pelbagai: Emmer mengundi untuk mengesahkan pilihan raya Joe Biden pada tahun 2020. Sebagai ketua Jawatankuasa Kebangsaan Kongres Republikan pada tahun 2022, dia dilaporkan mendesak calon Republikan dalam pilihan raya pertengahan penggal untuk menjauhkan diri daripada Trump. Dan dia telah memberitahu penyumbang GOP bahawa dia tidak akan menyokong kempen pilihan raya presiden awal Trump pada tahun 2024. “Anda tidak boleh mempunyai ketua majoriti Parti Republikan yang sangat anti-Trump dan menentang agendanya,” satu sumber yang rapat dengan Trump memberitahu TIME. “Itu tidak akan berjalan. Tiada kepercayaan di sana.”

Sebagai Whip Majoriti Dewan GOP semasa, dia seterusnya dalam rantaian kepimpinan untuk naik pangkat. Tetapi penyokong setia MAGA bersikeras bahawa bekas Presiden, yang mempunyai pendahuluan yang menguasai dalam hampir semua tinjauan pilihan raya Republikan utama, akan menghadapi kesukaran bekerja dengan Emmer jika dia dipilih sebagai presiden pada tahun depan.

Mereka mengutip cerita Ogos 2022 di CNN.com yang memetik Emmer memberitahu calon GOP untuk “memberi tumpuan kepada isu-isu yang penting bagi pengundi” sebagai tanda ketidaksetiaannya. Seorang lagi strategis Republikan yang mengambil bahagian dalam mesyuarat NRCC pada masa itu memberitahu TIME bahawa Emmer berulang kali memberitahu calon Dewan di seluruh negara untuk tidak berkawan dengan Donald Trump kerana dia boleh menjadi beban kepada perlumbaan mereka.

Pasukan Emmer berkata dia tidak pernah menyuruh calon menjauhkan diri daripada Trump, tetapi untuk merangka strategi kempen mereka di sekitar memenangi pengundi dalam daerah mereka. “Whip Emmer memberi tumpuan kepada mendapatkan sokongan rakan-rakannya untuk Ketua Majoriti Dewan,” kata pembantu Emmer, Michael McAdams, kepada TIME. “Jika dia berjaya dalam usaha itu, dia berharap dapat bekerja dengan Presiden Trump sama seperti yang dia lakukan sebagai Pengerusi NRCC.”

Jurucakap Trump enggan memberi komen.

Kejatuhan dramatik McCarthy telah memulakan perebutan di kalangan Republikan untuk memilih pemimpin seterusnya mereka. Keadaan itu lebih genting lagi kerana Kongres hanya mempunyai sedikit lebih sebulan sebelum peruntukan kerajaan dijadualkan habis. Beberapa calon awal yang disukai untuk menggantikan McCarthy termasuk Scalise dan Ahli Kongres Ohio Rep. Jim Jordan, kedua-duanya telah mengesahkan pencalonan mereka.

Sumber-sumber yang rapat dengan Trump berkata dia membiarkan pilihan Pengerusi berjalan, walaupun beberapa penyokong Kongres utamanya, seperti Rep. Marjorie Taylor Greene dari Georgia, telah mengusulkan bekas Presiden itu sendiri sebagai pengganti McCarthy yang berpotensi. Namun, pengikut setia MAGA sangat berminat dengan cara penyusunan semula Dewan yang boleh membawa kesan selanjutnya ke bawah tangga kepimpinan GOP, menghantar isyarat kepada Ahli Dewan Republikan bahawa mereka harus menghalang kenaikan Emmer.