Dublin melihat kehadiran polis berat, 11 tangkapan di tengah perarakan ‘Nyawa Ireland Penting’ terhadap migrasi besar-besaran

(SeaPRwire) –   Dublin mengerahkan lebih daripada 300 pegawai polis berikutan perhimpunan besar-besaran menentang dorongan untuk pemindahan massa – dan protes balasan – di pada Isnin.

Menurut The Irish Independent, 11 orang ditahan berikutan perhimpunan tersebut. Akhbar itu menganggarkan antara 500 hingga 700 orang, termasuk wanita dan kanak-kanak, menyertai perarakan menentang pemindahan massa ke Ireland yang bermula di Taman Kenangan dan berterusan ke Rumah Kastam untuk ucapan daripada ahli-ahli Parti Kebebasan.

Penunjuk perasa dan kumpulan lawan protes, yang menggelarkan diri mereka menentang rasis, dilaporkan berteriak antara satu sama lain melalui barisan gardaí, atau polis, di O’Connell Street ketika ketegangan meningkat. Polis terus memantau perarakan itu ketika bergerak melalui pusat bandar dan sebuah helikopter polis menggantung di atas.

“Operasi polis yang signifikan telah dikerahkan di pusat bandar Dublin. Gardaí perlu mengawal persekitaran yang mencabar, dengan beberapa perhimpunan awam yang diatur dan dihadiri oleh individu dengan pandangan dan pendapat yang berbeza dan bertentangan sambil juga menguruskan hak rakyat untuk menikmati kemudahan yang adalah pusat bandar Dublin,” kata Ketua Superintenden Patrick McMenamin, menurut Irish Independent. “Walaupun persekitaran yang mencabar dan intensiti interaksi yang bertentangan, terutamanya di O’Connell street, peristiwa itu kebanyakannya berlalu dengan aman.”

Menurut akhbar itu, seorang budak, ditemani bapanya, memimpin laungan berhampiran Rumah Kastam: “Ireland untuk orang Ireland.”

“Ucapan berapi-api oleh presiden Parti Kebebasan Ireland Hermann Kelly kepada 10,000 patriot Ireland di Dublin. Kita perlu mengambil semula kuasa politik daripada Pentadbiran globalis anti-Ireland,” tulis Parti Kebebasan Ireland di X, berkongsi video ucapan Kelly sebelum orang ramai yang melambai bendera Ireland.

Kelly bercakap menentang “penjajahan” komuniti tempatan dan menyatakan “peningkatan jenayah” yang dilihat di London dan merentasi kawasan lain Eropah menggalakkan pemindahan massa.

“Bilangan Muslim di seluruh Eropah telah meningkat dengan drastik, dan ia sangat serius, berbahaya untuk tamadun Eropah,” katanya, mendakwa beliau mengenali orang yang menjadi mangsa dalam “serangan Islam rawak.”

“Peningkatan jenayah ini datang sangat, sangat cepat, dan ia akan menjadi peribadi,” kata Kelly. “Apa yang kita mahu ialah menjadi rakyat merdeka dan negara merdeka. Apa yang kita mahu ialah kebebasan peribadi dan kedaulatan negara.”

Penceramah menentang Taoiseach (Perdana Menteri) Leo Varadkar, Menteri Keadilan Helen McEntee dan Sinn Fein, menurut Irish Independent.

Seorang bapa didengar menerangkan kepada seorang gadis muda berhampiran O’Connell Street, “Ini kerana semua lelaki tidak berdokumen.” Foto-foto dari perarakan menunjukkan banyak membawa tanda “Nyawa Ireland Penting”.

Akhbar itu juga menggambarkan bagaimana penunjuk perasa mengedarkan salinan The Irish Patriot.

Di depan, ia membaca, “Penapis Dan Tans”, dan “Mengimposkan Tanam Semula Baru”.

Muka depan The Irish Patriot termasuk gambar Varadkar dan membaca, “Peningkatan polis berat tangan terhadap penunjuk aman adalah memberi sudut ganas kepada krisis pengungsi Ireland.” Cerita lain di muka depan bertajuk, “Sekolah Pembinaan Otak” dan “Aktivisme Untuk Ireland. Mendedahkan scam pengungsi.”

Satu lagi muka surat akhbar percuma itu termasuk gambar poster “Ireland Penuh”, menurut Irish Independent.

Ireland sejak itu mengalami ketegangan yang semakin meningkat sepanjang beberapa bulan kebelakangan ini berikutan usaha oleh pegawai kerajaan yang sejajar dengan Kesatuan Eropah dilihat sebagai dan pelarian walaupun krisis kos sara hidup di rumah. Ia baru pada akhir Disember diumumkan bahawa Riad Bouchaker, seorang lelaki berusia 50 tahun dari Algeria yang kemudian menjadi warganegara Ireland semula jadi, didakwa dengan cubaan membunuh dalam serangan pisau pada 23 Nov. terhadap seorang wanita dan tiga kanak-kanak muda di luar sebuah sekolah rendah di pusat bandar Dublin, lapor BBC.

Bouchaker, nama yang tidak didedahkan serta-merta, telah dirawat di hospital selepas orang lalu-lalang campur tangan, memukul lelaki bersenjata pisau jauh dari wanita dan kanak-kanak. Semenjak serangan itu, Dublin menyaksikan rusuhan malam menentang limpahan masukan pemindahan massa, dan polis menyalahkan “kumpulan kanan jauh” dalam talian mengapi-apikan api.

Berikutan rusuhan itu, kerajaan Ireland juga memulakan dorongan undang-undang baru yang sebahagian besarnya dikecam oleh pengkritik sebagai serangan terhadap kebebasan bersuara dan mungkin menjadikan memegang meme terhadap pemindahan massa atau yang lain dianggap secara politik menyinggung sebagai jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.