Dua YouTuber Berkelahi Kerana Tuduhan Doxxing. YouTube Dikritik Kerana Tidak Campurtangan Lebih Awal

YouTube mengumumkan pada X (dahulunya Twitter) bahawa ia akan menghentikan pembiayaan kepada pencipta selepas dia memaparkan gambar rumah seorang YouTuber yang lain di cerita Instagramnya. SSSniperwolf (Alia Shelesh) adalah seorang YouTuber dengan lebih daripada 34 juta pelanggan dan 5.6 juta pengikut Instagram, yang terkenal dengan membuat video tindak balas kepada TikTok. Dan JacksFilms (Jack Douglass), seorang YouTuber lain dengan lebih daripada empat juta pelanggan, terkenal dengan sketsa komedi dan parodi. Kedua-duanya terlibat dalam pertengkaran dalam talian selepas insiden berlaku pada hari Jumaat lepas.

Dua-dua YouTuber ini telah berselisih untuk beberapa masa; kedua-duanya telah mencipta kandungan di platform ini selama lebih satu dekad, tetapi baru-baru ini, SSSniperwolf memulakan video di mana dia akan bertindak balas kepada TikTok. Douglass mengkritik kandungannya selama berbulan-bulan, mengatakan bahawa video tidak memberi kredit yang sewajarnya kepada pencipta yang dia bertindak balas dan mendakwa kandungannya tidak asli, yang dinafikan oleh Shelesh.

Pada 13 Oktober, Shelesh memaparkan gambar di cerita Instagramnya dengan teks yang membaca “Mestilah aku pergi melawat @Jacksfilms? Dia tinggal 5 minit dari lokasi penggambaran saya.” Dia terus memuat naik beberapa lagi pos ke ceritanya, salah satunya ialah gambar luar rumah Douglass dan teks yang membaca “Marilah bercakap seperti orang dewasa.” Douglass memaparkan skrin cerita Instagram ke X dan menuduh Shelesh mendedahkan di mana dia tinggal (istilah slanga untuk mendedahkan di mana seseorang tinggal), yang dinafikannya. Dia menandakan YouTube dan meminta video beliau dihentikan pembiayaan.

TIME menghubungi YouTube, Douglass dan Shelesh untuk ulasan tetapi tidak menerima sebarang maklumbalas.

“Saya tiada idea bagaimana untuk Dox,” Shelesh menulis di Instagram.

Pada 14 Oktober, YouTube menjawab pos di X yang ditandakan, yang meminta, “Apakah dasar anda jika seorang YouTuber mendedahkan YouTuber yang lain?” Syarikat itu berkongsi pautan ke dasarnya mengenai gangguan dan buli, dengan menyatakan “Kami tidak membenarkan tingkah laku merosakkan seperti ancaman & mendedahkan.” Satu nota masyarakat telah ditambah ke pos itu, memberikan konteks yang menunjukkan bahawa platform itu tidak mengambil tindakan terhadap SSSniperwolf.

Douglass memuat naik satu video ke YouTube pada hari yang sama, menerangkan situasi kepada pengikutnya. “Dalam 17 tahun saya di YouTube, saya tidak pernah sekali pun mempunyai seseorang datang ke rumah saya dan secara samar-samar mengancam saya,” katanya dalam video itu. “Sssniperwolf perlu dilarang dari platform.”

Shelesh meminta maaf kepada kedua-dua Douglass dan peminatnya dalam satu pos panjang ke X. “Saya minta maaf kepada Jacksfilm, YouTube, seluruh komuniti pencipta, dan peminat luar biasa saya kerana tidak menjadi contoh yang lebih baik untuk penyelesaian konflik yang sesuai,” baca pos itu. “Jacksfilms, walaupun kita pasti tidak melihat mata ke mata dan mempunyai perbezaan, saya minta maaf kerana bertindak balas cara saya apabila sepatutnya saya mengambil peluang untuk menunjukkan kepada pencipta muda bagaimana orang dewasa dan profesional menyelesaikan konflik dengan berkomunikasi secara terus, berhormat, dan peribadi; bukan untuk pandangan atau kandungan, tetapi contoh bermakna bagaimana konflik sepatutnya diselesaikan.”