Dua pekerja maut, satu lagi hilang selepas runtuhnya lombong arang batu Poland, pihak berkuasa berkata

(SeaPRwire) –   Dua pekerja tambang telah terbunuh dan satu lagi hilang selepas runtuhan berlaku di lombong arang batu Myslowice-Wesola di Poland awal Selasa, menurut pihak berkuasa.

Runtuhan berlaku sekitar pukul 3:30 pagi pada kedalaman kira-kira 2,800 kaki di kawasan di mana 15 pekerja tambang sedang bekerja, kata Rajmund Horst, timbalan ketua syarikat yang menguruskan lombong tersebut.

Beliau berkata dua dari pekerja tambang yang ditemui dan dibawa ke permukaan telah diisytiharkan mati, manakala satu lagi sedang dibawa ke hospital. Sebelas pekerja tambang lain telah lebih awal dibawa ke permukaan dengan pelbagai kecederaan. Sembilan daripada mereka masih dirawat di hospital.

Pasukan menyelamat masih mencari satu pekerja tambang yang hilang tetapi tiada hubungan dengan beliau. Enam pasukan menyelamat sedang bekerja di kawasan tersebut.

Runtuhan berlaku berhampiran muka arang, kawasan yang terdedah khususnya kepada runtuhan atau letupan gas metana, yang hadir dalam batu di kebanyakan lombong arang batu Poland.

Ini merupakan runtuhan kedua di lombong Myslowice-Wesola tahun ini, mengikuti satu pada 17 April yang mengorbankan satu pekerja tambang. Dua pekerja tambang arang batu lain terbunuh dalam kemalangan di dalam lombong lain di Poland tahun ini, manakala pada tahun 2023, 15 pekerja tambang terbunuh dalam kemalangan ketika bekerja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.