Dua Gempa Bumi 6.3 Magnitud Membunuh Sekurang-kurangnya 15 di Barat Afghanistan

AFGHANISTAN-QUAKE

ISLAMABAD — Dua gempa bumi 6.3 magnitud membunuh sekurang-kurangnya 15 orang dan mencederakan hampir 40 yang lain di Afghanistan barat pada hari Sabtu, kata jurucakap bagi pihak berkuasa bencana negara itu.

Mohammad Abdullah Jan berkata empat kampung di daerah Zenda Jan di Herat menanggung beban gempa bumi dan gegaran susulan. Puluhan rumah telah rosak.

Survei Geologi Amerika Syarikat melaporkan gempa bumi 6.3 magnitud. Ia berkata pusat gempa adalah 40 kilometer (24.8 batu) barat laut bandar Herat. Terdapat gegaran susulan dengan 5.5 magnitud.

Peta di laman web USGS menunjukkan tujuh gempa bumi di kawasan itu. Sekurang-kurangnya lima gempa bumi kuat melanda bandar itu sekitar tengah hari, kata penduduk Herat Abdul Shakor Samadi.

“Semua orang keluar dari rumah mereka,” kata Samadi. “Rumah, pejabat dan kedai semuanya kosong dan ada ketakutan akan gempa bumi yang lebih banyak. Saya dan keluarga saya berada di dalam rumah kami, saya berasa gempa itu.” Keluarganya mula berteriak dan berlari ke luar, takut untuk kembali ke dalam.

Sambungan telefon terputus, menyukarkan mendapatkan butiran dari kawasan yang terjejas. Video di media sosial menunjukkan ratusan orang di jalan di luar rumah dan pejabat mereka di bandar Herat. Wilayah Herat bersempadan dengan Iran. Gempa itu juga dirasai di wilayah Farah dan Badghis yang berdekatan, menurut laporan media tempatan.

Timbalan perdana menteri yang dilantik Taliban bagi hal ehwal ekonomi, Abdul Ghani Baradar, menyatakan takziahnya kepada yang mati dan cedera di Herat dan Badghis.

Pada Jun 2022, gempa bumi kuat melanda kawasan pergunungan curam dan bergunung-ganang di Afghanistan timur, meratakan rumah batu dan tanah liat. Gempa itu adalah yang paling maut di Afghanistan dalam dua dekad, membunuh sekurang-kurangnya 1,000 orang dan mencederakan kira-kira 1,500.