Dua bot bertabrakan di barat Congo; jumlah kematian tidak jelas

(SeaPRwire) –   Dua bot bertabrakan di Sungai Congo barat, pegawai tempatan memberitahu, memberi maklumat yang bertentangan mengenai kematian.

Alexis Mampa, ketua daerah Maluku, berkata tiada yang mati dalam kemalangan Isnin di timur ibu negara Congo, Kinshasa. Pegawai tempatan lain, Eliezer Ntambwe, pada mulanya berkata puluhan mati tetapi kemudian berkata jumlah kematian tidak jelas.

Tidak diketahui apa yang menyebabkan bot-bot yang memuatkan orang dan barang bertabrakan.

Penduduk setempat menyaksikan dari tebing sungai dengan ketakutan. Satu video dilihat oleh menunjukkan orang berusaha di air sementara bot-bot kecil bergerak ke arah mereka.

Kemalangan bot yang membawa maut sering berlaku di Congo kerana krew sering memuatkan bot kayu kecil yang berlebihan. Sungai adalah penting untuk pengangkutan di negara Afrika Tengah yang paling kurang membangun infrastruktur jalan raya. Kebanyakan lalu lintas sungai dijalankan oleh pengendali kecil tidak formal, dan pegawai telah memberi amaran bahawa pematuhan peraturan maritim adalah rendah.

Pada Januari, kebanyakan daripada 50 penumpang di atas bot kayu yang terbalik di tasik timur Congo dianggap telah mati.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.