Dokumen yang bocordedahkan ‘amalan curang’ di syarikat penggodam Cina

(SeaPRwire) –   Hotel itu luas. Ia berkelas tinggi. Ia mempunyai karaoke bar. Lokasi yang sempurna, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pengutipan China fikir, untuk mengadakan jamuan Tahun Baru Cina untuk merayu pegawai kerajaan. Hanya ada satu kelemahan, timbalannya berkata.

“Siapa yang pergi sana? Gadis-gadis itu sangat buruk rupa.”

Begitulah permainan kotor yang berlaku di belakang tabir dalam industri pengutipan China, seperti yang didedahkan dalam kebocoran dokumen dalaman yang luar biasa pada bulan lepas daripada kontraktor swasta yang berkaitan dengan kerajaan dan polis China. Industri pengutipan China, dokumen itu mendedahkan, mengalami amalan perniagaan yang meragukan, ketidakpuasan hati terhadap gaji dan kualiti kerja, dan protokol keselamatan yang lemah.

Kontraktor pengutipan persendirian adalah syarikat-syarikat yang mencuri data dari negara-negara lain untuk dijual kepada . Selama dua dekad yang lalu, permintaan agensi keselamatan negara China terhadap maklumat luar negara telah meningkat dengan mendadak, memberi kelahiran kepada rangkaian besar syarikat pengutipan persendirian upah untuk menyusup ke dalam ratusan sistem di luar China.

Walaupun kewujudan kontraktor pengutipan ini adalah rahsia terbuka di China, sedikit yang diketahui tentang bagaimana mereka beroperasi. Tetapi dokumen bocor daripada syarikat bernama I-Soon telah menarik tirai, mendedahkan industri berkembang dan berselindung yang di mana sudut-sudut dipotong dan peraturan-peraturan kabur dan tidak dikuatkuasakan dengan baik dalam usaha untuk mencari untung.

Rekod percakapan terbocor menunjukkan eksekutif I-Soon merayu pegawai-pegawai melalui jamuan makan malam mewah dan minum sehingga larut malam. Mereka bersekongkol dengan pesaing untuk mengatur tawaran untuk kontrak kerajaan. Mereka membayar ribuan dolar dalam “fi pengenalan” kepada kenalan yang membawa projek-projek berbaloi. I-Soon tidak mengulas mengenai dokumen itu.

Mei Danowski, seorang penganalisis sibersecurity yang menulis tentang I-Soon dalam blognya, Natto Thoughts, berkata dokumen itu menunjukkan bahawa beroperasi sama seperti industri lain di China.

“Ia didorong untuk mencari untung,” kata Danowski. “Ia tertakluk kepada budaya perniagaan China – siapa yang anda kenal, siapa yang anda jamu dan hibur malam, dan siapa yang anda berkawan.”

Industri pengutipan China bermula daripada budaya pengutip awal negara itu, mula muncul pada tahun 1990-an apabila rakyat membeli komputer dan menggunakan internet.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif I-Soon, Wu Haibo, adalah antara mereka. Wu adalah ahli kumpulan pengutip aktivis pertama China, Tentera Hijau – kumpulan yang dikenali secara tidak rasmi sebagai “Akademi Whampoa” selepas sekolah tentera terkemuka China.

Wu dan beberapa pengutip lain menonjolkan diri dengan mengistiharkan diri mereka sebagai “pengutip merah” – patriot yang menawarkan perkhidmatan mereka kepada Parti Komunis China, berbeza dengan etos anarkis bebas dan anti-establis yang popular di kalangan kebanyakan pembangun kod.

Pada tahun 2010, Wu mengasaskan I-Soon di Shanghai. Wawancara yang diberikannya kepada media China menggambarkan seorang lelaki yang berazam untuk meningkatkan kapasiti pengutipan negaranya untuk menyamai pesaing. Dalam satu wawancara 2011, Wu meratapi bahawa China masih jauh ketinggalan Amerika Syarikat: “Terdapat banyak peminat teknologi di China, tetapi terdapat sangat sedikit orang tercerah.”

Dengan penyebaran internet, industri pengutipan upah China meningkat, dengan menekankan pengintaian dan pencurian harta intelek.

Serangan berprofil tinggi oleh ejen negara China, termasuk satu di Pejabat Perkhidmatan Awam Amerika Syarikat di mana data peribadi mengenai 22 juta pekerja berjawatan dan prospektif kerajaan persekutuan telah dicuri, menjadi begitu serius sehingga Presiden Barack Obama secara peribadi membantah kepada . Mereka bersetuju pada tahun 2015 untuk mengurangkan pengintaian.

Untuk beberapa tahun, serangan itu merosot. Tetapi I-Soon dan kontraktor pengutipan persendirian lain segera menjadi lebih aktif daripada sebelumnya, memberikan agensi keselamatan negara China perlindungan dan penafian.

I-Soon adalah “sebahagian daripada ekosistem kontraktor yang mempunyai kaitan dengan adegan pengutipan patriotik China,” kata John Hultquist, ketua penganalisis unit siberkeselamatan Google Mandiant.

Pada hari ini, pengutip China adalah pasukan yang berdaya saing.

Pada Mei 2023, Microsoft mendedahkan bahawa kumpulan pengutipan berkaitan negara China bernama “Volt Typhoon” yang berafiliasi dengan Tentera Rakyat Pembebasan China sedang menyasarkan infrastruktur kritikal seperti telekomunikasi dan pelabuhan di Guam, Hawaii, dan tempat lain dan mungkin sedang meletakkan asas untuk gangguan dalam hal konflik.

Hari ini, pengutip seperti mereka di I-Soon melebihi FBI dengan nisbah “sekurang-kurangnya 50 banding 1,” kata Pengarah FBI Christopher Wray Januari di satu persidangan di Munich.

Walaupun I-Soon memegang tentang kemahiran pengutipannya dalam slaid pemasaran PowerPoint yang menarik, perniagaan sebenar berlaku di parti hotpot, sesi minum sehingga larut malam dan perang perebutan kakitangan dengan pesaing, rekod terbocor menunjukkan. Satu gambaran muncul tentang syarikat yang terlibat dalam industri berselindung dan berkembang yang bergantung sangat kepada sambungan untuk mendapatkan sesuatu dilakukan.

Kepimpinan I-Soon membincangkan membeli hadiah dan pegawai mana yang suka wain merah. Mereka bertukar-tukar tip tentang siapa yang lemah daya tahan minum, dan siapa yang mampu menanggungnya.

Eksekutif I-Soon membayar “fi pengenalan” untuk projek berbaloi, rekod percakapan menunjukkan, termasuk puluhan ribu yuan Renminbi (ribuan dolar) kepada seorang lelaki yang memperoleh mereka kontrak 285,000 yuan Renminbi, atau $40,000, dengan polis di wilayah Hebei. Untuk memaniskan rundingan, Ketua Operasi I-Soon, Chen Cheng, mencadangkan mengatur sesi minum dan karaoke dengan wanita untuk lelaki itu.

“Dia suka menyentuh gadis-gadis,” tulis Chen.

Bukan sahaja pegawai yang mereka rapati. Pesaing juga menjadi sasaran merayu melalui sesi minum sehingga larut malam. Sesetengah adalah rakan kongsi – kontraktor tambahan atau kerjasama dalam projek kerajaan. Yang lain adalah pesaing yang dituduh yang sentiasa mencuri kakitangan mereka. Seringkali, mereka adalah kedua-duanya.

Satu, syarikat siberkeselamatan China raksasa Qi Anxin, sangat dibenci, walaupun menjadi salah satu pelabur dan rakan kongsi utama I-Soon.

“Jabatan Sumber Manusia Qi Anxin adalah wanita hijau yang merayu lelaki muda kami di mana-mana dan tiada moral,” tulis Ketua Operasi Chen kepada Ketua Eksekutif Wu, menggunakan kata-kata kasar internet China yang merujuk kepada wanita muda yang kelihatan tidak bersalah tetapi berambisi.

I-Soon juga mempunyai hubungan rumit dengan Chengdu 404, pesaing yang dituduh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat atas mengutip lebih 100 sasaran di seluruh dunia. Mereka bekerja dengan 404 dan minum dengan eksekutifnya tetapi tertunggak pembayaran kepada syarikat itu dan akhirnya disaman atas kontrak pembangunan perisian, rekod mahkamah China menunjukkan.

Sumber dokumen I-Soon tidak jelas, dan eksekutif dan polis China sedang menyiasat. Dan walaupun Beijing berulang kali menafikan keterlibatan dalam pengutipan ofensif, kebocoran itu menggambarkan kaitan rapat I-Soon dan syarikat pengutipan lain dengan negara China.

Contohnya, rekod percakapan menunjukkan badan negara China, Akademi Sains China, juga memiliki pegangan kecil di I-Soon melalui dana pelaburan Tibet.

I-Soon mengisytiharkan patriotisme mereka untuk memenangi perniagaan baru. Eksekutif kanan membincangkan penyertaan dalam skim pengurangan kemiskinan China – salah satu inisiatif tandatangan Pemimpin China Xi Jinping – untuk membuat sambungan.

Tetapi walaupun Wu mengisytiharkan patriotisme, rekod percakapan terbocor menceritakan cerita lebih rumit. Mereka menggambarkan lelaki berdaya saing yang berazam untuk kaya.

“Anda tidak boleh menjadi Lei Feng,” Wu menulis dalam mesej peribadi, merujuk kepada pekerja Komunis yang sudah mati yang dijadikan teladan dalam propaganda selama generasi untuk kemurahan hati. “Jika anda tidak mencari untung, menjadi terkenal tidak berguna.”

Industri pengutipan upah China yang pesat berkembang telah terkena oleh penurunan ekonomi negara itu baru-baru ini, menyebabkan keuntungan tipis, gaji rendah dan pelarian bakat, menurut dokumen terbocor.

I-Soon merugi wang dan bergelutan untuk mengekalkan kakitangan.

“Kami tidak dapat membayar gaji yang tinggi,” Ketua Eksekutif Wu berkata dalam satu percakapan. “Ramai orang akan pergi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.