Doktor Switzerland membantu untuk mengosongkan kanak-kanak yang cedera dari Gaza

(SeaPRwire) –   Apabila doktor Switzerland Raouf Salti menyedari beliau tidak dapat pergi ke Gaza untuk membantu kanak-kanak yang cedera, beliau memutuskan beliau akan melakukan segala yang boleh untuk membawa mereka ke Geneva untuk menerima rawatan perubatan.

Selepas menghadapi berlapis-lapis kertas kerja merah, Salti mendapat keizinan untuk membawa empat orang kanak-kanak, termasuk seorang berusia 16 tahun yang kehilangan buah pinggang dan telah melintasi ke Mesir dari Gaza dan kemudian terbang ke Switzerland pada Isnin.

Salti, yang pergi ke Mesir untuk menjemput mereka, melambai ketika disambut oleh pasukannya dengan Zeina, seorang bayi 17 bulan yang diselamatkan dari bawah reruntuhan di Gaza, dalam tangannya.

“Apabila saya melihat bahawa situasi terus menjadi lebih teruk, saya memutuskan bahawa misi saya kali ini akan menjadi pergi ke sana dan membawa mereka ke sini,” kata Salti, yang telah mengambil bahagian dalam beberapa perjalanan kemanusiaan antarabangsa ke Gaza serta negara-negara lain dan Afrika selama 14 tahun lepas.

Salti, seorang pakar bedah urologi dan beliau sendiri keturunan pelarian Palestin, sepatutnya akan bepergian ke Gaza pada 19 Oktober untuk menjalankan operasi termasuk pembedahan buah pinggang yang dirancang untuk seorang bayi.

Tetapi misi kemanusiaannya, sebahagian daripada kerjanya sebagai pengasas sebuah NGO bernama Children’s Right for Healthcare, dibatalkan kerana serangan Israel dilancarkan berikutan serangan oleh penembak Hamas pada 7 Oktober.

Empat orang kanak-kanak yang tiba di Geneva pada Isnin adalah kumpulan kedua yang Salti berjaya evakuasi ke Switzerland, membawa jumlah keseluruhan mereka ke lapan. Kanak-kanak itu telah diberi visa 90 hari untuk menerima rawatan perubatan.

“Apa yang penting ialah memberi mereka kehidupan normal, dengan orang, tenang, aman dan kasih sayang. Kehidupan kanak-kanak,” kata Salti selepas tiba di pejabatnya dengan kanak-kanak dan ibu bapa mereka.

Empat orang itu dipilih dengan bantuan daripada hubungannya di Gaza berdasarkan bahawa mereka cukup sihat untuk bepergian dan mereka boleh dibantu di Switzerland.

Yussef berusia 16 tahun, yang kehilangan kakinya dan buah pinggangnya hancur dalam serangan Israel, kurus, berat kurang daripada 30 kg (66 paun). Doktor di Gaza memotong saki kaki yang telah terputus itu, tetapi dia masih perlu menambah kekuatan dan akhirnya diberi prostetik.

Zeina, bayi 17 bulan, pada mulanya dirawat di Hospital Al-Shifa, kemudahan terbesar di Jalur Gaza, yang diserbu oleh pasukan Israel pada November.

Tangannya yang kecil kiri, disokong oleh sling, mengalami beberapa patah tulang yang doktor cuba baiki menggunakan pengikat luaran tetapi struktur itu perlu dikeluarkan kerana jangkitan.

“Anda tidak boleh bercakap tentang peralatan steril (peralatan) di sana lagi, ia tidak wujud,” kata Salti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.