Doktor Sedang Menyalahdiagnosis Penurunan Kognitif Awal Secara Drastik, Pra-penyakit Alzheimer

Perubahan kepada otak adalah semula jadi ketika kita menjadi tua, yang sering menyebabkan sukar untuk mengesan tanda-tanda kognitif yang lebih tidak normal pada orang dewasa tua. Penyakit neurodegeneratif seperti Alzheimer dan Parkinson, serta gangguan biasa yang lain yang boleh menjejaskan minda, sering mula timbul sebagai kumpulan gejala yang layak sebagai kecacatan kognitif ringan, atau MCI. Dalam banyak kes, menangkap penyakit pada peringkat ini boleh meningkatkan kejayaan rawatan secara besar – yang mengapa penyelidik di University of Southern California begitu bimbang dengan analisis terbaru mereka yang mencadangkan bahawa lebih 90% daripada rakyat Amerika dengan MCI kekal tidak didiagnosis. Lebih lagi, daripada lebih 200,000 doktor kesihatan prihatin yang disoal selidik, semua yang melihat pesakit 65 tahun dan lebih tua, 99% sedang mendiagnosis MCI dengan tidak betul.

“Kami menjangkakan akan buruk, tetapi kami tidak benar-benar menjangkakan ia akan setidak betul itu,” kata Soeren Mattke, pengarah Brain Health Observatory di Pusat Penyelidikan Ekonomi dan Sosial USC Dornsife dan penulis utama kertas terbaru pasukan itu. Terdapat sebab jelas untuk menangani kelewatan ini sekarang. Ubat Alzheimer pertama yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, yang menjadi tersedia musim panas ini, boleh melambatkan kemajuan penyakit, tetapi hanya jika digunakan pada peringkat awal keadaan. Kira-kira satu pertiga daripada orang yang didiagnosis dengan MCI akan membangun demensia disebabkan oleh Alzheimer dalam tempoh lima tahun. Mattke menyatakan keperluan segera itu memberi motivasi penyelidikan, diterbitkan pada 24 Oktober dalam The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease. “Kami perlu mencari pesakit-pesakit ini awal dan memasukkan mereka ke rawatan,” katanya.

Mendapatkan diagnosis MCI kini memerlukan banyak kemungkinan untuk jatuh ke tempat, jelaskan Mattke. Pertama, seseorang perlu menyedari perubahan kognitif, yang sukar, memandangkan MCI membawa diri dengan gejala tidak konsisten. Bagi sesetengah orang, ia mungkin menunjukkan kegagalan ingatan luar biasa, bagi orang lain masalah dengan orientasi, dan bagi orang lain lagi kesukaran dengan pemprosesan maklumat atau pengambilan keputusan. Bagi doktor, ini membuat sukar untuk memberitahu keluarga dan pesakit apa untuk mencari, dan bagi pesakit, ini membuat gejala lebih mudah disembunyikan. Penurunan saraf boleh menjadi sumber sumber malu bagi orang dewasa tua, yang mungkin akan berbuat sedaya mungkin untuk mengimbangi gejala supaya mengelakkan pengesanan oleh ahli keluarga dan penilaian klinikal. Ini lebih benar bagi orang dengan MCI, di mana perubahan mental mereka jatuh di luar piawaian yang dijangka untuk kumpulan umur mereka. Kerana MCI ditakrifkan, secara definisi, ringan, ia juga tidak mungkin diperhatikan oleh seseorang yang tidak mengenali pesakit dengan baik atau tidak menghabiskan banyak masa dengan mereka, termasuk doktor kesihatan peribadi mereka.

Ujian yang baik untuk MCI wujud, dan jika seorang pesakit tiba dengan kebimbangan tentang gangguan mental, doktor mungkin mengendalikan ujian paling mudah, yang mengambil kira-kira 15 minit untuk dijalankan dan skor. Walaupun 15 minit mungkin tidak kedengaran banyak, ia hanya beberapa minit lebih pendek daripada purata 19 minit yang doktor kesihatan peribadi habiskan dengan pesakit mereka. Ujian adalah pilihan yang baik jika ia adalah apa pesakit datang untuk, kata Mattke, tetapi mustahil untuk bilangan pesakit yang datang untuk pemeriksaan atau kebimbangan lain dan hanya menyebut kebimbangan ahli keluarga tentang kognisi mereka secara tidak sengaja pada akhir lawatan—pengalaman biasa bagi doktor merawat populasi tua. “Maka tentu sahaja, itu sukar bagi doktor kesihatan peribadi, kerana jika anda memulakan perbualan yang mengambil masa kira-kira setengah jam dan itu mengganggu jadual anda keseluruhan,” katanya.

Ujian pendek, atau ujian yang boleh dijalankan di bilik menunggu, adalah matlamat jelas bagi pakar. “Ujian-ujian ini semua sangat baru,” kata Mattke.

Mattke menyatakan harapannya untuk menjalankan penyelidikan tambahan yang akan membolehkannya menyusun algoritma penilaian risiko yang boleh digunakan oleh doktor untuk mengenal pasti orang untuk ujian, serupa dengan yang wujud untuk mengesan orang dewasa tua berisiko untuk kejadian kardiovaskular, kedua-duanya berkaitan dengan tekanan darah dan kolesterol buruk – kedua-duanya berkaitan dengan demensia serta peristiwa kardiovaskular – lebih tinggi.

“Sel-sel otak tidak tumbuh semula,” kata Mattke. Jika anda merasakan anda atau orang yang anda sayangi mungkin menunjukkan tanda-tanda MCI, “jangan biarkan doktor menepisnya.”