Doktor junior Korea Selatan dijangka terus mogok, menentang desakan kerajaan

(SeaPRwire) –   Pada hari Khamis, kerajaan Korea Selatan membuat rayuan terakhir kepada doktor magister untuk menghentikan mogok kerja beberapa jam sebelum tarikh akhir Khamis, tetapi kebanyakan dijangka akan menentang arahan untuk kembali bekerja, membawa risiko penggantungan lesen perubatan dan didakwa.

Ribuan doktor magister dan pesakit telah mogok kerja selama kira-kira 10 hari untuk memprotes dorongan kerajaan untuk meningkatkan pengambilan ke universiti perubatan. Pegawai kerajaan telah memberi amaran bahawa mereka yang mogok akan menghadapi akibat undang-undang sekiranya tidak kembali ke hospital mereka menjelang Khamis.

Setakat malam Rabu, kira-kira 9,076 daripada 13,000 doktor magister dan pesakit negara telah disahkan meninggalkan hospital selepas mengemukakan perletakan jawatan, menurut Kementerian Kesihatan. Ia berkata 294 penstrik telah kembali bekerja.

Tiada berita mengenai sesiapa lagi kembali ke pekerjaan mereka sehingga 10 malam Khamis.

Pemerhati mengatakan kebanyakan penstrik mungkin akan menentang tarikh akhir, meneruskan mogok kerja selama beberapa minggu atau bulan. Kerajaan dijangka akan memulakan langkah formal terhadap penalti pada Isnin, kerana Jumaat ialah cuti umum.

“Kami telah berkata bahawa kami tidak akan menganggap mereka bertanggungjawab meninggalkan tapak kerja jika mereka kembali hari ini,” Timbalan Menteri Kesihatan Park Min-soo memberitahu brifing. “Doktor ada untuk menyembuhkan pesakit, dan pesakit itu dengan cemas menunggu anda. Ini bukan cara untuk memprotes kerajaan.”

Lebih awal pada hari Khamis, Park bertemu beberapa doktor mogok selama lebih tiga jam, tetapi tiada laporan kemajuan. Pegawai menjemput 94 wakil penstrik ke mesyuarat itu, tetapi Park berkata kurang daripada 10 hadir dan mereka adalah penstrik biasa, bukan pemimpin. Park berkata mereka bertanya kepadanya mengenai pelan perekrutan kerajaan dan beliau menyeru mereka untuk menghentikan mogok kerja.

Ryu Ok Hada, salah seorang doktor mogok, memberitahu pemberita bahawa beliau tidak akan hadir ke mesyuarat itu. Beliau menuduh kerajaan melayan doktor magister mogok “seperti penjenayah dan menghina mereka.”

Bermula 4 Mac, kerajaan akan memaklumkan doktor yang melepasi tarikh akhir bahawa ia merancang untuk menggantung lesen perubatan mereka dan akan memberi peluang untuk memberi maklumbalas, pegawai kanan Kementerian Kesihatan Kim Chung-hwan berkata.

Di bawah undang-undang Korea Selatan, kerajaan boleh memerintah doktor untuk kembali bekerja jika ia melihat risiko serius kepada negara. Mereka yang enggan mematuhi perintah sedemikian boleh mempunyai lesen perubatan ditangguhkan selama sehingga setahun dan juga dihadapkan ke penjara sehingga tiga tahun atau denda 30 juta won (kira-kira $22,500). Mereka yang menerima hukuman penjara akan dilucutkan lesen perubatan mereka.

Beberapa pemerhati mengatakan pihak berkuasa mungkin hanya akan menghukum pemimpin mogok untuk mengelakkan tekanan lanjut kepada operasi hospital.

Di pusat pertikaian ini adalah rancangan kerajaan untuk mengambil 2,000 lagi pelajar ke sekolah-sekolah perubatan bermula tahun depan, peningkatan dua pertiga daripada 3,058 sekarang. Kerajaan berkata ia bertujuan untuk menambah sehingga 10,000 doktor baru menjelang 2035 untuk menangani penduduk berusia pesat negara. Pegawai berkata nisbah doktor ke penduduk Korea Selatan adalah antara yang terendah di kalangan negara maju.

Tetapi banyak doktor menolak rancangan itu, mendakwa universiti tidak bersedia untuk memberikan pendidikan berkualiti kepada begitu banyak pelajar baru. Mereka juga berkata rancangan kerajaan juga tidak akan menangani kekurangan kronik doktor dalam bidang yang penting tetapi bergaji rendah seperti pediatrik dan jabatan kecemasan.

Tetapi pengkritik mereka berkata doktor magister mogok hanya bimbang tentang pendapatan yang dijangka lebih rendah kerana jumlah rakan sejawat yang meningkat tajam. Rancangan kerajaan secara umum popular di kalangan orang awam Korea Selatan, menurut satu kaji selidik.

“Doktor mesti sembuhkan orang sakit. Jika semua mereka pergi, siapa yang akan merawat mereka? Semuanya akan mati,” kata Kim Young Ja, suri rumah 89 tahun, berhampiran sebuah hospital Seoul.

13,000 doktor magister negara itu mewakili sebahagian kecil daripada 140,000 doktor Korea Selatan, tetapi mereka menyumbang kira-kira 30% – 40% daripada jumlah doktor di beberapa hospital besar dan melaksanakan banyak fungsi penting untuk menyokong staf perubatan kanan.

Mogok doktor itu telah menyebabkan pembatalan atau penangguhan beberapa ratus pembedahan dan rawatan perubatan lain di hospital mereka, menurut Kementerian Kesihatan. Kementerian berkata pengendalian negara terhadap pesakit kecemasan dan kritikal kekal terutamanya stabil, kerana institusi perubatan awam memanjangkan jam kerja dan hospital tentera membuka bilik kecemasan mereka kepada orang awam.

Tetapi pakar berkata jika doktor kanan menyertai mogok doktor magister, perkhidmatan perubatan Korea Selatan akan mengalami kerosakan yang serius. Persatuan Perubatan Korea, yang mewakili 140,000 doktor negara itu, telah berkata ia menyokong doktor magister, tetapi belum memutuskan sama ada akan menyertai mogok kerja.

Seorang pesakit wanita berusia 60 tahun yang didiagnosis dengan kanser payudara enam minggu lalu berkata beliau berharap mogok kerja segera berakhir supaya rawatannya dapat dilanjutkan dengan lancar.

“Supaya kanser saya tidak memburuk, saya perlu menerima rawatan pada masa yang tepat. Jadi saya harap doktor magister akan kembali bekerja secepat mungkin, memperbaiki operasi hospital,” kata wanita itu, yang hanya mahu dikenali sebagai Yu, memandangkan privasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.