Diplomat Tertinggi Eropah Berkumpul di Kyiv untuk Sokong Ukraine

Russia-Ukraine-EU-diplomats

(KYIV, Ukraine) – Beberapa diplomat Eropah teratas berkumpul pada hari Isnin di Kyiv dalam satu peragaan sokongan untuk perjuangan Ukraine menentang serangan Rusia ketika tanda-tanda ketegangan politik muncul di Eropah dan Amerika Syarikat mengenai perang 19 bulan.

Menteri luar negara Kesatuan Eropah berkonvoi ke ibu kota Ukraine untuk satu mesyuarat tidak rasmi yang tidak diumumkan yang pegawai berkata akan mengkaji sokongan blok itu untuk Ukraine dan membincangkan formula perdamaian yang dicadangkan oleh Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy.

Ketua dasar luar Josep Borrell EU berkata mesyuarat menteri luar bersama pertama di luar sempadan EU menandakan bahawa sokongan 27 negara blok itu “tidak goyah” dan menekankan komitmen EU kepada Ukraine.

Amerika Syarikat, EU dan United Kingdom telah memberikan bantuan ketenteraan dan kewangan besar kepada Ukraine, membolehkannya berdiri teguh menentang serangan Kremlin. Bantuan itu sangat penting untuk ekonomi Ukraine yang lemah dan setakat ini terbuka tanpa had.

Tetapi ketidakpastian telah muncul mengenai berapa lama sekutu Kyiv akan terus menghantar bantuan bernilai bilion dolar (euro) kepadanya.

Presiden AS Joe Biden pada hari Ahad menenangkan sekutu tentang sokongan kewangan berterusan AS untuk usaha perang, setelah Kongres mengelakkan penutupan kerajaan dengan menerima paket pembiayaan jangka pendek yang menggugurkan bantuan untuk Ukraine dalam pertempurannya menentang Rusia.

Ramai ahli Kongres AS mengakui bahawa mendapatkan kelulusan untuk bantuan Ukraine di Kongres semakin sukar kerana perang berlarutan.

Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba memberitahu wartawan bahawa Ukraine mengadakan perbincangan dengan wakil kedua-dua parti di Kongres AS untuk memastikan lebih banyak bantuan akan tiba.

“Keputusan itu diambil seperti yang telah berlaku, tetapi kami kini bekerja dengan kedua-dua belah pihak Kongres untuk memastikan ia tidak berulang lagi dalam apa jua keadaan,” kata Kuleba.

“Persoalannya adalah sama ada apa yang berlaku di Kongres AS pada hujung minggu lalu adalah insiden atau sistem. Saya fikir itu adalah insiden,” tambahnya.

Mesyuarat EU di Kyiv berlangsung selepas kemenangan pilihan raya pada hujung minggu di ahli EU Slovakia oleh Robert Fico, yang agenda pro-Rusia telah meningkatkan tanda soal mengenai sokongan berterusan EU untuk Kyiv.

Negara Eropah Timur kecil itu boleh membawa lebih banyak ketegangan kepada perbincangan EU mengenai Ukraine, seperti yang berlaku dengan sikap Budapest yang kadangkala sejuk terhadap Kyiv. Budapest telah mengekalkan hubungan rapat dengan Moscow dan berhujah menentang pembekalan senjata kepada Ukraine atau memberikannya bantuan ekonomi. Slovakia mengendalikan laluan kereta api utama yang digunakan untuk mengangkut perkakasan tentera Barat ke Ukraine.

Menteri luar Hungary dan Poland tidak hadir dalam perhimpunan Kyiv. Walau bagaimanapun, adalah tidak luar biasa untuk diplomat melangkau mesyuarat tidak rasmi sedemikian.

Menteri Luar Denmark Lars Løkke Rasmussen berkata Eropah mesti bersedia untuk memberi bantuan selanjutnya “untuk banyak sebab yang baik.”

“Pertama sekali, untuk menyokong Ukraine, tetapi juga untuk menghantar isyarat trans-Atlantik yang kuat bahawa apa yang berlaku di tanah air kita sendiri adalah sesuatu yang kita perlu tanggungjawab yang besar untuknya,” kata Løkke Rasmussen.

Ukraine bercita-cita untuk menjadi ahli EU, dan pegawai EU telah menggalakkan haluan itu walaupun ia boleh mengambil masa bertahun-tahun di tengah perang penghabisan tanpa penghujungnya.

“Dengan setiap desa, dengan setiap meter yang Ukraine bebaskan, dengan setiap meter di mana ia menyelamatkan rakyatnya, ia juga sedang merintis jalan ke Kesatuan Eropah,” kata Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock kepada wartawan di Kyiv.

Menteri Luar Luxembourg Jean Asselborn berkata sekutu Barat mesti meneruskan bantuan ketenteraan “kerana jika kita tidak menghantar sebarang senjata dari EU, dari NATO, dari negara-negara lain, maka perang ini berakhir tetapi dengan akibat yang salah.”

—Raf Casert di Brussels, Geir Moulson di Berlin dan Yuras Karmanau di Tallinn, Estonia, menyumbang kepada cerita ini.