Dilema Jim Jordan Apabila Buli Tidak Berjaya

House Lawmakers Work Towards Electing New Speaker On Capitol Hill

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarlah di sini untuk menerima berita seperti ini di e-mel anda.

Ahli Parlimen Jim Jordan kelihatan dalam mood yang agak terkejut dan kasihan diri sendiri Rabu ini selepas gagal untuk kali kedua dalam cubaan untuk memegang tongkat Speaker Dewan. Kempennya untuk jawatan terbuka, kuat dengan ancaman, buli dan menekan, jelas tidak memberikan pulangan yang diharapkan. Dalam masa 24 jam, Jordan kehilangan lebih ramai penyokong berbanding yang diperoleh. Dan ini meninggalkan Jordan, seorang pengganggu berani dan lantang dari Ohio, dengan perasaan kesal dan mungkin lebih berbahaya, kehilangan sokongan.

“Speaker McCarthy, dia mempunyai masa dua bulan dari ketika dia mendapat pencalonan persidangan dan ketika kita tiba pada minggu pertama Januari, jadi kami berada di mana dia berada dalam jumlah undi,” Jordan berkata kepada wartawan beberapa minit selepas jelas undiannya yang kedua akan meninggalkannya untuk sementara di Rayburn, dan bukan berpindah ke Pejabat Speaker.

Apa yang Jordan lupakan bagaimanapun adalah bahawa Kevin McCarthy telah bekerja selama bertahun-tahun untuk menjamin sokongan persidangannya dan kemudian jawatan Speaker, naik melalui peringkat kepimpinan dan membuat usaha untuk memperoleh sokongan dan menukar kebaikan. Jordan pula cuba untuk mendapatkan jawatan tertinggi itu berikutan undian tidak percaya secara tiba-tiba yang bermula awal bulan ini tanpa berfikir panjang mengenai apa yang akan berlaku seterusnya. McCarthy menawarkan hadiah; Jordan mengancam dengan ancaman melalui sekutu. Dan tidak seorang pun – terutamanya ahli Kongres yang menguasai kawasan berpenduduk kira-kira 700,000 pengundi – suka buli.

Jordan pada Selasa mencapai 200 undi menyokong kenaikannya, sementara 20 menolak sepenuhnya. Pada Rabu, penyokongnya berjumlah 199 dan pembangkangnya meningkat ke 22. (Dengan semua mengundi, Jordan hanya boleh hilang empat undi.) Pembangkang kerasnya kelihatan semakin teguh, dan laluan ke Speaker Jordan kelihatan semakin sempit setiap jam. Rancangan untuk undian ketiga bergeser ke Khamis kerana rakan sekutu Jordan mula mengakui bahawa kempen tekanan mereka pada hujung minggu mungkin telah berbalik besar.

Walaubagaimanapun, Jordan enggan kedengaran kalah: “Kami dapat 200 undi. Anda tahu, kami mendapat beberapa hari ini, satu dua jatuh tapi mereka mengundi saya sebelum ini, saya fikir mereka boleh kembali lagi.”

Tetapi perbualan sahaja tidak akan cukup dengan sesetengah ahli. Ahli-ahli yang menolak bimbang menjadikan Jordan wajah Parti Republikan memasuki musim kempen yang meruncing. Sokongannya kuat, tetapi terhad kepada sedikit sahaja daripada GOP. Dan peribadinya boleh menjengkelkan rakan seperjuangan, jarang berkata-kata mesra dan jarang melihat di luar diri sendiri. Dan Jordan jauh dari seorang ahli perundangan hebat, tidak pernah meluluskan satu undang-undang pun semasa sembilan penggal di Washington. Ancaman calon lawan dan tweet jahat membuktikan pengkritiknya betul apabila mereka mendakwa dia seorang lelaki kecil yang tidak boleh dipercayai. “Ancaman dan taktik intimidasi tidak akan mengubah prinsip dan nilai saya,” Ahli Parlimen Jen A. Kiggans menulis, menegaskan dia sudah dua kali mengundi menentang Jordan dan pendekatan memerintahnya dengan menakut-nakutkan. Tambah Ahli Parlimen Kay Granger: “Intimidasi dan ancaman tidak akan mengubah pendirian saya.”

Kemudian ada peranan Jordan yang berlebihan dalam mengancam demokrasi kita sebelum dan pada 6 Januari 2021. Seawal November 2020, Jordan berunding dengan penolong Rumah Putih dan sekutu mengenai cara untuk membatalkan keputusan pilihan raya. Dia mendesak penyokong Trump untuk banjiri Washington, dan memimpin panggilan konferensi pada 2 Januari mengenai cara untuk menghalang undian rutin yang sepatutnya diadakan di Kongres untuk menerima keputusan tersebut. Pada 5 Januari, dia menghantar SMS kepada penolong utama Rumah Putih dengan nasihat bagaimana Naib Presiden Mike Pence harus bergerak pada hari berikutnya. Dan pada 6 Januari, dia bercakap dengan Trump sebelum Presiden itu menghasut orang ramai yang kemudian berarak ke Capitol. Apabila tiba masanya untuk mengesahkan keputusan pada petang itu, Jordan menyertai 146 orang Republikan yang menolak keputusan di Arizona dan Pennsylvania. Secara kesannya, Jordan cuba membuli rakan sekerjanya untuk melupakan bahawa Hari Pilihan Raya sebenarnya pernah berlaku. Jordan kemudian menentang saman supena untuk memberi keterangan kepada jawatankuasa Dewan menyiasat 6 Januari. Dan dalam GOP Dewan sekarang, itu tidak begitu memalukan seperti yang disangka, walaupun ramai rakan sekerja Jordan kini mendakwa sebaliknya.

Pada akhirnya, Republikan perlu mencari seseorang yang boleh menyatukan sokongan 217 orang. Melalui 17 undian tahun ini – satu angka yang membingungkan dan mengingatkan bahawa tidak ada yang mudah dengan GOP Dewan – Demokrat kekal menyokong Ahli Parlimen Hakeem Jeffries. Mereka tidak akan menyelamatkan mana-mana calon Republikan, walaupun beberapa kurang teguh dalam pendirian itu.

Fahami apa yang penting di Washington. Daftar untuk surat berita D.C. Brief.