Dia Menyaman Tennessee Kerana Menafikan Aborsinya. Sekarang Dia Bertanding Untuk Jawatan.

Allie Phillips

Allie Phillips tidak pernah mahu menjadi ahli politik, tetapi dia sentiasa mahu menjadi ibu kepada dua orang anak. Setiap kali Phillips bertanya anak perempuannya berusia 5 tahun, Adalie, apa yang dia mahu lakukan apabila besar nanti, Adalie akan menjawab, “Menjadi kakak yang besar.” Jadi apabila Phillips mendapat tahu dia mengandung lagi pada November 2022, Adalie sangat gembira. “Matanya membesar dan rahangnya terbuka,” kata Phillips mengingati kembali. “Setiap malam selepas itu, dia menyanyikan Twinkle Twinkle, Little Star kepada perut saya. Dia akan cium perut saya setiap malam sebelum tidur.” Phillips dan suaminya merancang untuk menamakan bayi baru itu Miley Rose.

Tetapi dalam imbasan anatomi rutin apabila dia berusia sekitar 19 minggu mengandung, doktor memberitahu Phillips bahawa janin itu mempunyai masalah ketara pada buah pinggang, perut, pundi kencing, jantung, paru-paru, dan otak. Keadaan ini “tidak sesuai untuk kehidupan di luar rahim,” kata seorang doktor kepada Phillips. Miley Rose mungkin akan mati sebelum kelahiran, dan semakin lama Phillips kekal mengandung, semakin teruk kesihatannya sendiri boleh menjadi.

Tetapi Phillips, yang tinggal di utara Tennessee, tidak boleh mendapatkan pengguguran di negeri asalnya. Selepas Mahkamah Agung membatalkan Roe v. Wade, Tennessee melaksanakan salah satu larangan pengguguran paling ketat di negara ini, hanya meninggalkan pengecualian paling sempit untuk keadaan perubatan kecemasan. Pada bulan Februari, Phillips dan suaminya terpaksa melakukan perjalanan hampir 1,000 batu untuk mendapatkan pengguguran di Bandar Raya New York.

Tidak lama selepas dia kembali, Phillips dihubungi oleh Pusat Hak Reproduktif, yang mewakili pesakit di beberapa negeri yang dinafikan pengguguran perubatan yang diperlukan. Saman itu bertujuan untuk memastikan bahawa pesakit mengandung boleh mengakses pengguguran apabila kesihatan mereka sendiri berisiko, dan memberi doktor kejelasan tentang “kecemasan perubatan” mana yang dikecualikan daripada larangan pengguguran negeri.

Phillips juga bertemu dengan wakil negerinya, Republikan Jeff Burkhart, untuk menceritakan kisahnya. Dia mahu meminta bantuannya untuk menulis Undang-Undang Miley, yang dia harapkan akan memperluaskan pilihan pengguguran untuk ibu bapa apabila janin didiagnosis dengan anomal