Di Tengah Kemelut Dewan, Agenda Perundangan Biden Menyusut: Elak Penutupan, Dana Ukraine

President Biden Delivers Remarks On Administration's Efforts To Cancel Student Debt

Ketika kekacauan dalam kumpulan Republikan Dewan Perwakilan semakin merosot menjadi pertarungan kepimpinan penuh, Rumah Putih mendapati agenda perundangan untuk baki penggal jawatan Presiden Biden menyusut kepada senarai kerja tulang belakang, menurut sumber yang mengetahui perkara itu.

Senarai itu hanya ada dua perkara di dalamnya: pastikan kerajaan berfungsi dan teruskan bantuan tentera kepada Ukraine.

Kedua-dua matlamat itu masih terancam ekoran pemberontakan berterusan oleh minoriti Republikan sayap kanan jauh di Dewan Perwakilan yang telah bertempur dengan kepimpinan bilik kehakiman mengenai isu-isu yang sama.

Biden begitu bimbang tentang prospek yang goyah untuk mendapatkan pakej bantuan lagi untuk Ukraine melalui Dewan Perwakilan sehinggakan dia merancang untuk memberi ucapan dalam beberapa hari akan datang tentang mengapa membantu negara itu mempertahankan wilayahnya daripada Rusia adalah kepentingan Amerika.

“Anda tidak boleh melihat fakta bahawa lapan orang Republikan baru sahaja menjatuhkan seorang speaker dan berfikir bahawa anda boleh mendapatkan apa-apa melalui kumpulan itu,” kata Jim Manley, bekas pembantu kanan kepada mendiang Ketua Majoriti Senat Harry Reid. “Ia tidak dapat ditadbir sekarang.”

Walaupun Presiden jarang meluluskan undang-undang besar pada tahun-tahun akhir mereka di pejabat, agenda sempit Biden mencerminkan kedua-dua cabaran mentadbir dengan Kongres yang terbahagi, serta sifat kacau bilau Dewan Perwakilan GOP. Pada hari Selasa, Rep. Kevin McCarthy menjadi Speaker Dewan Perwakilan pertama dalam sejarah AS yang disingkirkan dari jawatan itu. Kejatuhannya dikaitkan dengan keputusannya untuk bekerjasama dengan Demokrat pada hujung minggu lalu untuk mengelakkan penutupan kerajaan dengan meluluskan undang-undang untuk mengekalkan kerajaan berfungsi sehingga 17 November, selepas gagal meyakinkan golongan keras dari parti sendiri untuk menyokong undang-undang sedemikian.

“Walaupun kita seharusnya tidak berada dalam kedudukan ini pada mulanya, saya bersyukur pemimpin dari kedua-dua belah pihak datang bersama, termasuk bekas Speaker Kevin McCarthy, untuk melakukan perkara yang betul,” kata Biden pada hari Rabu, sambil mendesak Dewan Perwakilan untuk memilih speaker baru dan membiayai kerajaan “dengan tepat pada masanya.”

Awal tahun ini, Biden menunjukkan kemungkinan mendapat lebih banyak dilakukan dengan Kongres. Dalam ucapan Keadaan Negara pada bulan Februari, dia menyenaraikan beberapa bidang dasar di mana dia berharap dapat terus bekerja dengan Republikan, termasuk menindas “yuran sampah” yang dikenakan perniagaan kepada pengguna, memperluaskan akses penjagaan kesihatan mental untuk kanak-kanak di sekolah, menyekat data yang dibenarkan syarikat teknologi kumpul tentang pengguna, dan menyediakan lebih banyak latihan kerja untuk veteran dan pasangan mereka.

Aspek-aspek agenda Biden itu kini sebahagian besarnya mati di laut, menurut Demokrat di Rumah Putih dan di Capitol Hill.

“Kepimpinan Republikan berada dalam keadaan tidak berfungsi sedemikian rupa dan kami memerlukan mereka berfungsi untuk mengambil benda-benda untuk rakyat Amerika,” kata Rep. Adam Schiff, seorang Demokrat California.

Dalam bulan-bulan akan datang, ketika Biden meningkatkan pencalonan semula yang dijangka akan bersandar dengan kuat pada premis bahawa dia mempunyai pengalaman untuk membuat kerajaan berfungsi untuk rakyat Amerika, sekatan tambahan yang dicipta oleh kepimpinan Dewan Perwakilan baru boleh mengurangkan mesej itu.

Selama dua tahun pertama Biden di pejabat, Demokrat mengawal Dewan Perwakilan dan Senat, tetapi dia juga pergi ke luar jalan untuk bekerja dengan Republikan. Dia merentasi sempadan untuk mendapatkan undi Republikan untuk meluluskan pelaburan infrastruktur $1.2 trilion, menjamin pelaburan besar dalam pembuatan cip mikro dan penyelidikan teknologi, melaksanakan undang-undang keselamatan senjata sempit, dan memperluaskan rawatan untuk ketagihan opioid dan liputan penjagaan kesihatan untuk veteran yang terdedah kepada lubang pembakaran beracun.

Tetapi seperti semua Presiden menghampiri akhir penggal, Biden telah meninggalkan banyak agenda belum diselesaikan. Dia berjanji kepada pengundinya dia akan mendesak undang-undang untuk mengekang salah laku polis, memperluaskan perlindungan hak mengundi, dan reformasi sistem imigresen untuk mewujudkan laluan kewarganegaraan bagi orang yang memasuki negara tanpa kebenaran.

Biden masih “percaya pada kerjasama bipartisan, sudah tentu dia lakukan,” kata Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre pada hari Selasa, “tetapi, anda tahu, Kongres perlu memperbaiki masalah kepimpinan mereka sendiri.”

Pentadbiran Biden percaya keselamatan benua Eropah dipertaruhkan jika Rusia tidak dihentikan daripada menguasai Ukraine. “Jika ada satu perkara yang semua orang Amerika, tidak kira siapa yang anda undi, boleh di belakangnya adalah idea kemerdekaan,” kata John Kirby, jurucakap Majlis Keselamatan Negara, pada hari Selasa. “Itulah yang Ukraine perjuangkan: hak mereka menjadi negara merdeka. Itulah yang kita perjuangkan pada 1776.” Kirby menyamakan AS membantu Ukraine dengan pasukan revolusi Amerika memenangi kemerdekaan negara dengan bantuan tentera Perancis dan angkatan laut.

Beberapa ahli Republikan di Kongres percaya bahawa walaupun kebimbangan dari minoriti vokal, pembiayaan untuk pertahanan Ukraine tidak terancam. Rep. Mike McCaul, seorang Republikan Texas, adalah pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri dan penyokong bantuan Ukraine yang lantang. Dia berkata bahawa Republikan tidak akan tahu langkah seterusnya tentang pembiayaan Ukraine sehingga Dewan Perwakilan memilih speaker baru, tetapi dia kekal optimis bahawa Kongres akan dapat melakukannya.

Begitu juga, Rep. Mike Lawler, seorang Republikan New York yang duduk dalam Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri, berkata dia tidak bimbang tentang kedudukan Speaker seterusnya tentang Ukraine kerana “majoriti besar Dewan Perwakilan menunjukkan ia menyokongnya.”

Yang lain kurang yakin, kerana masih tidak jelas sama ada Republikan Dewan Perwakilan akan dapat melepasi kekacauan kepimpinan mereka untuk melakukan apa-apa.