Di Mana Usaha Untuk Membuat Masa Simpanan Cahaya Menjadi Tetap Berdiri

alarm clock on bedside table

Pada Ahad, 5 Nov, ramai warga Amerika mungkin akan meratapi kehilangan satu jam cahaya matahari pada petang apabila jam ditetapkan semula satu jam ke belakang, dan Waktu Simpanan Siang tamat.

Amalan ini telah lama menjadi kontroversi. Satu kaji selidik Mac 2022 oleh Universiti Monmouth mendapati satu daripada tiga rakyat Amerika lebih suka untuk teruskan proses penetapan semula jam dua kali setahun, tetapi lebih ramai rakyat Amerika (enam daripada 10) lebih suka menghapuskan perubahan dua kali setahun.

Ahli perundangan sebelum ini menyatakan sokongan untuk menjadikan Waktu Simpanan Siang kekal sepanjang tahun, tetapi sama ada ini akan berlaku pada masa hadapan masih dalam keadaan tergantung. “Sudah tiba masanya untuk menghentikan kegilaan perubahan masa dua kali setahun,” kata Senator Amerika Syarikat Ron Wyden, penyokong undang-undang yang akan menjadikan Waktu Simpanan Siang kekal, pada Mac. Walau bagaimanapun, undang-undang ini tidak mendapat sebarang pergerakan tahun ini.

Berikut adalah maklumat mengenai Waktu Simpanan Siang.

Di mana usaha untuk menghentikan Waktu Simpanan Siang berada?

Pada Mac, Senator Marco Rubio memperkenalkan semula Akta Perlindungan Cahaya Matahari, undang-undang yang akan menjadikan Waktu Simpanan Siang kekal sepanjang tahun.

Walaupun undang-undang yang dicadangkan diperkenalkan buat kali pertama pada 2018, undang-undang ini mendapat pergerakan paling banyak pada 2022 apabila Senat meluluskan undang-undang secara sebulat suara. Tetapi kini undang-undang untuk mengubah Waktu Simpanan Siang masih tergantung. Rang undang-undang tidak dibawa untuk undian di Dewan Perwakilan pada 2022, dan versi undang-undang tahun ini belum pun lulus Jawatankuasa Senat.

Bilakah jam akan berubah tahun ini?

Perubahan Waktu Simpanan Siang berlaku pada hari Ahad kedua pada bulan Mac dan hari Ahad pertama pada bulan November.

Tahun ini, jam akan berubah pada 5 Nov pada pukul 2 pagi mengikut waktu tempatan. Selepas itu, Amerika Syarikat akan mematuhi waktu piawai.

Apakah sejarah Waktu Simpanan Siang?

Waktu Simpanan Siang—amalan yang diikuti oleh beberapa negara Amerika Utara dan Eropah—menyebabkan jam bergerak ke hadapan satu jam setiap musim bunga dan ke belakang setiap musim gugur.

Ini adalah satu amalan yang bermula lebih satu abad lalu, apabila beberapa negara mula melaksanakan perubahan jam dalam usaha untuk menjimatkan tenaga semasa Perang Dunia Pertama. Jerman merupakan negara pertama yang berjalan mengikut waktu simpanan siang, dan akhirnya Amerika Syarikat mengikut amalan ini pada Mac 1918, hampir setahun selepas menyertai perang global.

Amalan dua tahunan mengubah jam, bagaimanapun, tidak menjadi kekal sehingga Akta Seragam 1966.

Hawaii dan Arizona merupakan dua buah negeri sahaja yang tidak mengikuti waktu simpanan siang, walaupun Negeri Navajo di Arizona tidak mematuhi jadual ini. Wilayah lain termasuk Samoa Amerika, Guam, Kepulauan Mariana Utara, Puerto Rico dan Kepulauan Virgin juga tidak mengikuti jadual ini, mengikut Jabatan Pengangkutan Amerika Syarikat.

Beberapa negeri seperti Oregon dan Washington telah meluluskan undang-undang untuk menjadikan waktu simpanan siang sepanjang tahun. Tetapi kerana mereka bergantung kepada kelulusan daripada Kongres untuk melaksanakan perubahan sebenar, amalan ini belum dilaksanakan.