Di Mana Untuk Mencari Bantuan Jika Perang Israel-Hamas Memberi Kesan Negatif Terhadap Kesihatan Mental Anda

Sejak Perang Israel-Hamas meletus pada 7 Oktober, rasanya kita telah dibanjiri secara dalam talian dengan maklumat dan imej grafik tentang “keganasan yang berlaku di Timur Tengah”.

Perang ini telah melimpah ke berita dan media sosial, dalam beberapa kes, menyemai perpecahan politik. Trauma paling teruk bagi mereka yang terus terkena tembakan atau bom, yang kehilangan ahli keluarga atau menanti kepulangan tebusan dengan cemas, atau yang merupakan ahli diaspora Israel dan Palestin, tetapi sesiapa sahaja boleh terjejas dan mengalami trauma secara tidak langsung. Hari ini, BBC mengakui kesan perang terhadap kakitangannya dan telah menawarkan lebih sokongan kesihatan mental.

Jika anda merasakan bahawa kesihatan mental anda telah terjejas secara negatif oleh konflik yang sedang berlangsung, ini tempat yang boleh anda hubungi untuk mendapatkan bantuan.

Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA)

SAMHSA mengendalikan Disaster Distress Helpline yang percuma, berbilang bahasa dan tersedia 24/7 kepada semua penduduk di AS dan wilayahnya yang mengalami kesukaran emosi berkaitan dengan bencana semula jadi atau disebabkan manusia. Ini termasuk mangsa bencana, ahli keluarga mangsa, petugas pertolongan pertama, penyelamat, pekerja pemulihan dan bantuan, rohaniwan, ibu bapa dan penjaga memanggil bagi pihak diri mereka atau orang lain.

Setiap Pusat Wilayah Pusat Helpline Disaster Distress mempunyai kaunselor krisis yang dilatih untuk mendengar dan memberi sokongan kepada orang dalam krisis emosi, kata agensi itu.

Anda boleh bercakap dengan kaunselor segera dengan menghubungi atau menghantar teks ke 1-800-985-5990. Untuk penelepon tuli dan kurang pendengaran, anda boleh menghubungi nombor yang sama dari videofon atau mengakses panggilan video konferens secara dalam talian dengan mengikuti pautan ini dari laman web kerajaan.

Jika anda sedang mencari rawatan kesihatan mental atau terapi, hubungi Helpline Kebangsaan SAMHSA di 1-800-662-4357 atau TTY: 1-800-487-4889. Perkhidmatan maklumat sulit, percuma, 24/7 dalam bahasa Inggeris dan Sepanyol untuk individu dan ahli keluarga yang menghadapi gangguan mental dan / atau penyalahgunaan bahan, menyediakan rujukan kepada kemudahan rawatan tempatan, kumpulan sokongan dan organisasi berdasarkan komuniti.

Anda juga boleh melawat lokator rawatan dalam talian SAMHSA, atau hantar poskod anda melalui teks ke 435748 untuk mencari bantuan berhampiran anda.

Crisis Text Line

Crisis Text Line ialah pertubuhan bukan keuntungan global yang menyediakan akses teks kepada kaunselor krisis. Ia diurus oleh sukarelawan yang melalui proses permohonan berperingkat, pemeriksaan latar belakang dan program latihan, dan kemudian diawasi oleh staf dengan ijazah sarjana muda dalam bidang berkaitan atau pengalaman pencegahan krisis yang setaraf, menurut pertubuhan itu. Perkhidmatan ini tersedia di AS, UK, Kanada dan Ireland.

Jika anda berada di AS, hantar teks HOME ke 741741 untuk berbual dengan kaunselor krisis, guna Whatsapp atau mesej secara dalam talian.

Di Kanada, hantar teks CONNECT ke 686868. Barisan ini dikendalikan bersama dengan Kids Help Phone.

Dari UK hantar teks SHOUT ke 85258. Shout ialah sekutu Crisis Text Line di England, Scotland, Wales dan Ireland Utara.

Untuk Ireland, hantar teks HOME ke 50808.

Cari Helpline

Tidak kira di mana anda berada di dunia, gunakan enjin carian ini untuk mencari helpline kesihatan mental mengikut negara, rantau dan / atau topik. Syarikat penjagaan mental ThroughLine, yang telah bekerjasama dengan Google, mengesahkan dan menerbitkan alat dalam talian.

National Alliance on Mental Illness (NAMI)

Di AS, anda boleh hubungi NAMI’s HelpLine untuk berkomunikasi dengan sukarelawan. Hubungi melalui telefon 1-800-950-6264 atau hantar teks “HelpLine” ke 62640, atau bercakap secara dalam talian. Ia tersedia Isnin hingga Jumaat, 10 pagi hingga 10 malam Masa Piawai Timur.

NAMI juga menerbitkan direktori sumber di mana anda boleh mencari bantuan dalam talian dan bantuan secara langsung mengikut topik dan mengendalikan cawangan tempatan di mana anda boleh menghadiri kumpulan sokongan secara langsung.

Cari rawatan kesihatan mental secara dalam talian atau langsung

Jika anda berada di AS dan sedang mencari terapi kesihatan mental yang lebih peribadi dan berterusan, ia boleh menjadi sukar untuk mencari atau mampu membayar seorang terapis, terutamanya jika anda tidak mempunyai insurans kesihatan.

Persatuan Psikiatri Amerika mengendalikan pangkalan data di mana anda boleh mencari pakar psikiatri berhampiran anda. Persatuan Psikologi Amerika merujuk kepada bab negerinya di mana anda boleh mencari terapis mengikut lokasi, termasuk di beberapa negeri menemui mereka yang bekerja secara percuma atau skala bergerak. Jika anda tidak mempunyai insurans, kerajaan persekutuan mengesyorkan mencari pusat kesihatan masyarakat berhampiran anda yang mungkin menawarkan penjagaan kesihatan mental percuma atau berkos rendah.

Jaringan bukan keuntungan serantau Open Path Psychotherapy Collective adalah pilihan lain yang menawarkan terapi pada kos yang lebih rendah untuk mereka yang tidak mempunyai insurans atau tidak mencukupi. Bayar yuran keahlian seumur hidup sebanyak $65, kemudian susunjanji dengan terapis untuk $40 hingga $70 sesesi, dengan sesi pelajar antarabangsa $30 yang tersedia. Anda boleh menyertai rangkaian dan mencari terapis secara dalam talian.