Di mana Karyawan Jarak Jauh Tinggal Tidak Seharusnya Mempengaruhi Gaji Mereka

Gambar potongan meja kopi kayu dengan laptop, telefon pintar dan cawan teh di ruang tamu di rumah berhampiran tingkap menghadap cahaya matahari yang indah

Saya sedang mengajar sekumpulan eksekutif dan seorang pengurus menimbulkan satu dilema yang memulakan perdebatan mencari jiwa. Pengurus itu menjelaskan dia mengetuai satu pasukan besar sepenuhnya jauh di Eropah. Firma itu mengendalikan skim gaji tempatan untuk pekerja jauh sepenuhnya. Pekerja jauh berasaskan London dibayar mengikut skala London, pekerja jauh berasaskan Glasgow mengikut skala Glasgow dan sebagainya. Masalahnya salah seorang ahli pasukan melaporkan bahawa ahli pasukan yang lain telah dibayar untuk tinggal di bandar Utara yang mahal tetapi telah berpindah ke resort Selatan yang lebih murah. Pengurus itu bertanya sama ada dia perlu mendisiplinkan pekerja itu? Mungkin ya. Tetapi pekerja ini adalah pelakon bintang yang terus memberikan hasil cemerlang. Jadi mungkin dia perlu pura-pura tidak tahu? Tetapi ini akan menyinggung ahli pasukan pelapor dan melanggar protokol syarikat?

Pandangan saya adalah skim gaji sangat tempatan adalah bermasalah dari permulaan. Pengurus ini diletakkan dalam situasi mustahil. Tiada penyelesaian yang baik.

Sebelum membincangkan kes yang lebih besar, adalah berbaloi untuk mula-mula mengambil perhatian bahawa untuk pekerjaan yang sebahagiannya atau sepenuhnya secara peribadi anda jelas mahu membayar kadar tempatan. Jika anda mengupah pengurus syif di New York anda perlu membayar gaji New York. Jika mengupah pengurus syif di Memphis anda membayar gaji Memphis. Tetapi untuk pekerja jauh sepenuhnya yang boleh tinggal dan bekerja di mana sahaja di dunia perkara-perkara lebih fleksibel. Malah, saya fikir firma mungkin mahu membayar kadar kebangsaan atau bahkan global untuk empat sebab.

Pertama, ia mengelakkan pengurus daripada terpaksa menguatkuasakan dasar gaji SDM. Pengurus dalam kumpulan saya tegang kerana dia terpaksa mendisiplinkan pekerja cemerlang kerana tidak jujur tentang lokasi kediaman mereka. Tetapi pengurus tidak sepatutnya mengawasi di mana pekerja mereka tinggal. Seperti yang kita tahu daripada dekad penyelidikan mengurus pasukan besar sangat mencabar. Menambah tugas mengintip ke dalam kehidupan pekerja mereka menjadikan peranan mereka hampir mustahil.

Kedua, ia membenarkan pekerja berpindah lokasi tanpa perlu risau tentang perubahan gaji. Malah, salah satu daya tarikan hebat bekerja jauh sepenuhnya adalah fleksibiliti yang anda perolehi. Lonjakan pasca-pandemik “Nomad Digital” yang memasangkan kerja dengan perjalanan yang luas telah menjadi kejayaan yang menggembirakan. Selain itu, pekerja kerap perlu berpindah untuk keluarga, kesihatan, atau sebab-sebab peribadi. Mungkin pasangan anda mendapat kenaikan pangkat dan perlu berpindah bandar. Mana-mana pekerja jauh akan berasa marah jika majikan mereka menggunakan ini sebagai alasan untuk memotong gaji mereka kerana berpindah ke lokasi kos yang lebih rendah.

Ketiga, gaji global menjadikan kehidupan jauh lebih mudah untuk jabatan SDM. Salah satu pelajaran pandemik adalah menguruskan pekerja hibrid dan jauh adalah sukar. Dalam dunia lama sepenuhnya secara peribadi, pengurus boleh mengurus input pekerja dengan hanya memerhatikan meja mereka. Ini digelar secara puitis sebagai “mengurus dengan berjalan”. Pengurus boleh melihat sama ada ahli pasukan berada di meja mereka menaip jauh pada Word atau Excel, mencadangkan mereka sedang (mungkin) bekerja. Atau anda lihat sama ada ahli pasukan rakan sekerja mereka tanpa henti merayu atau membuat perjalanan yang terlalu panjang ke bilik air sambil membawa telefon bimbit mereka. Tetapi dengan pekerja berasaskan rumah ini jenis pemantauan input adalah mustahil. Pengurus sebaliknya perlu memberi tumpuan kepada pemantauan output. Mereka perlu menilai prestasi pekerja berdasarkan hasil objektif seperti sasaran jualan, bilangan pelanggan atau penghantaran produk. Tetapi penilaian prestasi yang ketat adalah sukar dan memerlukan kerja keras oleh kedua-dua pengurus dan SDM. Jadi, ini adalah masa tepat bila anda tidak mahu mereka secara tetap mengemas kini jadual gaji tempatan. Jangan ikat personal utama anda pada masa cabaran mereka dengan birokrasi gaji.

Akhirnya, cara paling menguntungkan untuk menjalankan firma adalah mendapatkan orang termurah untuk melaksanakan tugas. Untuk kerja jauh sepenuhnya itu berkemungkinan bermakna memposting ini secara global dan menerima calon paling layak untuk gaji tersebut. Jika seseorang di Texas gembira untuk mengekod aplikasi yang sama atau membuat kempen pemasaran yang sama pada kadar separuh daripada seseorang di San Francisco mereka sepatutnya mendapat pekerjaan itu. Firma yang menguntungkan mendapatkan bakat terbaik per dolar, dan untuk pekerjaan jauh itu bermakna beralih ke pengambilan kerja global.

Terdapat cabaran sudah tentu. Satu adalah undang-undang dan kawal selia, dan halangan ini mungkin memerlukan masa untuk mengatasinya. Satu lagi adalah legasi pra-pandemik. Banyak firma menghantar pekerja pulang dengan tergesa-gesa pada tahun 2020, memutuskan untuk terus membayar mereka pada kadar gaji yang sama. Ini bermakna pekerja jauh berakhir terikat kepada skala gaji pejabat mereka yang terdahulu ketika mereka berhijrah. Tetapi seiring masa berlalu isu-isu legasi ini perlahan-lahan memudar.

Pandemi menyerlahkan betapa kita semua berhubung secara global, untuk kebaikan dan keburukan. Untuk firma dan pekerja yang beroperasi dalam dunia jauh ini semakin bermakna meninggalkan skim gaji tempatan dan beralih ke gaji global. Kita sepatutnya membayar pekerja untuk apa yang mereka capai, bukan di mana mereka mendakwa tinggal.