Di Mahkamah Pelbagai, Mulut Trump Menjejak Beliau Dan Sekutunya

Bagi kebanyakan politikus, melebih-lebihkan atau berbohong dalam ucapan awam dan di TV sering tidak mendatangkan akibat, walaupun ia dipanggil. Tetapi ia berbeza dalam sistem kehakiman.

Membuat keterangan yang mengelirukan dan bercakap secara terbuka di mahkamah boleh membawa denda dan risiko hukuman penjara.

Ini yang dihadapi Trump dan lingkarannya ketika beberapa kes mahkamah bergerak maju, dengan bekas Presiden berjuang menentang tuduhan bahawa beliau cuba secara haram untuk menggagalkan keputusan pilihan raya di Georgia, menghasut cubaan keganasan untuk menghalang pengesahan pilihan raya pada 6 Januari, enggan mengembalikan rahsia kerajaan yang sensitif, menutupi pembayaran wang tebusan secara curang, dan menipu nilai hartanaya untuk mendapatkan terma pinjaman yang lebih baik.

Perbicaraan berlangsung di mahkamah di New York, Washington, D.C., Georgia dan Florida. Dan ia tidak berjalan lancar bagi Trump. Berikut adalah gambaran keseluruhan perkembangan kes-kes Trump.

Hakim dalam perbicaraan penipuan sivil New York mendapati Trump tidak boleh dipercayai

Hakim yang mengetuai perbicaraan penipuan sivil Trump di New York minggu lepas berkata beliau tidak mendapati Trump boleh dipercayai apabila beliau secara ringkas diminta soalan-soalan di kandang saksi. Ini tidak menunjukkan petanda baik bagi Trump apabila pendakwa dijangka memanggilnya minggu hadapan untuk menjawab soalan mengenai bagaimana beliau menilai hartanya untuk syarikat insurans dan bank.

Hakim telah sebelum ini mengenakan denda $5,000 ke atas Trump kerana tidak memadam komen yang merendahkan kerani mahkamah dari laman kempen beliau. Dengan Trump di kandang saksi minggu lepas, hakim mahu tahu jika beliau merujuk kepada kerani yang sama apabila beliau memberitahu wartawan orang duduk sebelah Engoron adalah “sangat partisan.” Trump menafikan dan berkata beliau bercakap tentang peguam beliau dahulu Michael Cohen, yang hari itu telah berada di kandang saksi, di sebelah hakim. Selepas berfikir selama beberapa minit, Engoron dilaporkan berkata, “Saya mendapati saksi tidak boleh dipercayai,” dan mengenakan denda $10,000 ke atas Trump kerana pelanggaran tambahan perintah sekatan mahkamah.

Trump dituduh memberikan nilai yang dibesar-besarkan hartanya kepada bank dan syarikat insurans. Peguam Negara New York Letitia James membawa kes terhadap Trump dan dua anak lelakinya, Donald Jr. dan Eric. Pasukan undang-undang Trump telah berkata Trump tidak bersalah dan transaksi kewangan memberikan keuntungan kepada institusi yang terlibat.

Justice Engoron telah memutuskan sebelum ini bahawa Trump bersalah atas penipuan dan perbicaraan akan menentukan denda kewangan atau hukuman lain yang akan dihadapi Trump. Engoron juga membatalkan lesen perniagaan Trump digunakan untuk beroperasi di negeri itu, tetapi mahkamah rayuan membenarkan lesen kekal berkuatkuasa sementara.

Selama beberapa hari akan datang, Donald Jr. dan Eric dijadual memberikan keterangan dalam perbicaraan, selain Trump sendiri pada 6 Nov, dan anak perempuan Trump Ivanka minggu hadapan.

Pendakwa mungkin menamatkan membawa saksi-saksi seawal minggu hadapan, dan kemudian pasukan undang-undang Trump akan mempunyai peluang untuk membawa senarai saksi ke kandang saksi. Perbicaraan dijangka selesai menjelang akhir tahun.

Trump di bawah perintah sekatan dalam kes 6 Januari

Trump juga di bawah perintah sekatan di mahkamah persekutuan di Washington, D.C. di mana beliau akan diadili atas tuduhan dibawa Peguam Khas Jabatan Kehakiman Jack Smith kerana tindakannya untuk menggagalkan kemenangan Joe Biden pada pilihan raya 2020 dan menggalakkan gangguan keganasan pengesahan keputusan di Bangunan Kapitol pada 6 Januari 2021.

Selepas berminggu-minggu merangka, Hakim Tanya S. Chutkan membuat keputusan Ahad lalu bahawa Trump tidak boleh membuat kenyataan awam menyasarkan individu yang terlibat dalam kes ini. Hakim mendapati apabila Trump secara awam menyasarkan orang dahulu, ia membawa kepada mereka dicemuh dan diancam.

Pasukan undang-undang Trump mendakwa perintah sekatan mahkamah terhadap komen awam Trump tentang kes ini adalah kabur dan melanggar hak bersuara bebas Trump. Chutkan tidak bersetuju, dengan berkata perintah sekatan perlu untuk “pentadbiran tertib” kes.

Hakim berkata perintah sekatan mahkamah hanya ditujukan untuk menghalang komen tentang orang yang terlibat dalam kes dan tidak menghadkan ucapan politik Trump. Chutkan kemudian memberikan contoh jenis kenyataan yang masih dibenarkan untuk Trump katakan seperti beliau tidak bersalah, tuduhan pendakwaan bersifat politik dan pentadbiran Biden korup. Chutkan merujuk kepada pos Truth Social Trump pada 20 Oktober di mana Trump menulis, “Adakah sesiapa menyedari bahawa Pentadbiran Penipuan Biden tidak pernah mengejar Pemalsu, tetapi hanya ke atas mereka yang mahu menangkap dan mendedahkan Anjing Pemalsu.” Ini masih dibenarkan di bawah perintah sekatan mahkamahnya, kata Chutkan.

Sebaliknya, pos Truth Social Trump pada 24 Oktober yang menyasarkan saksi berpotensi Mark Meadows dan berkata orang yang membuat perjanjian dengan pendakwa adalah “lemah dan pengecut,” tidak dibenarkan di bawah perintah sekatan mahkamah, tulis Chutkan. Pos itu, diputuskan Chutkan, boleh dilihat sebagai usaha menakut-nakutkan Meadows atau menghalangnya bekerjasama dengan pendakwa.

Trump perlu menunjukkan pematuhan perintah selama beberapa bulan. Perbicaraan di mahkamah persekutuan di Washington, D.C. dijadual bermula pada 4 Mac.

Peguam mantan Trump akui melanggar undang-undang di Georgia

Fakta beberapa ahli pasukan undang-undang Trump menyebarkan pembohongan dan mengambil langkah secara haram untuk membalikkan pilihan raya 2020 kini menjadi rekod awam, membawa akibat sebenar untuk bekas sekutu Trump.

Di Georgia, tiga peguam mantan Trump yang bekerja dalam usaha untuk menggagalkan kemenangan Biden di sana mengambil plea perjanjian daripada pendakwa minggu lepas. Menghadapi prospek hukuman lebih berat, Sydney Powell mengaku bersalah kepada tuduhan kesalahan yang beliau akses secara haram peralatan mengundi. Kenneth Chesebro mengambil tuduhan felony atas tindakan membawa bersama pemilih palsu di negeri itu. Dan Jenna Ellis mengaku bersalah kepada felony atas membantu dan membiarkan kenyataan dan tulisan palsu.

“Saya percaya dan saya hargai integriti pilihan raya,” Ellis menulis dalam penyesalan kepada rakyat Georgia yang dibacanya di mahkamah pada 24 Oktober. “Jika saya tahu ketika itu apa saya tahu sekarang, saya tidak akan menerima untuk mewakili Donald Trump dalam cabaran selepas pilihan raya ini,” tulis Ellis.

Kes Georgia, dibawa Peguam Daerah Fulton Fani Willis, menuduh Trump dan 18 orang lain melancarkan konspirasi untuk menggagalkan kekalahan Trump kepada Biden di negeri itu. Selain tiga peguam mantan Trump, juruikat bon Scott Graham Hall mengaku bersalah pada September kepada lima kesalahan berkaitan akses haram peralatan dan data pengundian dan bersetuju memberi keterangan dalam kes akan datang.