Di Eropah, Kebebasan Bersuara Sedang Terancam bagi Penunjuk Perasaan Pro-Palestin

Pada 14 Oktober, puluhan ribu penunjuk perasaan berkumpul di seluruh UK dan Eropah untuk menyatakan sokongan kepada Gaza, di mana lebih daripada 1 juta orang Palestin telah melarikan diri dari rumah mereka sejak militan Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap Israel pada 7 Oktober dan Israel mengisytiharkan pengepungan sebagai balasan.

Di London, beribu-ribu penunjuk perasaan pro-Palestin berkumpul berhampiran Oxford Circus, melambai-lambaikan bendera Palestin dan papan tanda sambil meminta supaya serangan udara Israel dan sekatan di Jalur Gaza dihentikan. Polis Metropolitan London, yang mengerahkan lebih daripada 1,000 pegawai di tapak, memberi amaran terlebih dahulu bahawa “sesiapa yang membawa bendera menyokong Hamas atau sebarang pertubuhan pengganas yang dilarang akan ditangkap,” dan kemudiannya membuat 15 tangkapan.

Walaupun terdedah kepada risiko ditangkap, Palestine Solidarity Campaign, yang membantu menganjurkan perarakan terakhir di London, terus maju dengan perarakan lain pada Sabtu, 21 Oktober. “Penganjur … telah dimaklumkan oleh polis bahawa mereka akan mengeluarkan sekatan terhadap perhimpunan, seperti yang mereka lakukan pada Sabtu lepas,” kata kumpulan itu dalam kenyataan di X, platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Penjelasan yang diberikan sebenarnya tidak meyakinkan. Tiada usaha oleh kerajaan atau polis untuk menghalang protes akan menghentikan kami atau mana-mana orang yang mahu melihat pengakhiran pembunuhan di Palestin,” ia teruskan.

Pertukaran yang panas ini merupakan contoh terbaru bagaimana ketegangan sedang meningkat di Eropah disebabkan oleh Perang Israel-Hamas, dengan perhimpunan mula dikawal ketat oleh pelbagai kerajaan dan pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap penunjuk perasaan yang bersuara menyokong Palestin.

“Kami telah melihat serangan tanpa sempadan terhadap aktivisme Palestin di seluruh benua,” kata Anas Mustapha dari CAGE, sebuah pertubuhan bebas berpangkalan di UK, kepada TIME melalui emel. Beliau menambah bahawa “sokongan untuk Palestin sedang secara beransur-ansur dijadikan jenayah.”

Pembatasan terhadap ungkapan sokongan kepada rakyat Palestin di seluruh dunia Barat telah menimbulkan kebimbangan kumpulan hak asasi manusia, yang menyatakan bahawa daripada mengenakan larangan secara menyeluruh dan pencegahan, kerajaan mempunyai obligasi antarabangsa untuk melindungi kebebasan bersuara dan kebebasan berhimpun.

Esther Major, Timbalan Pengarah Penyelidikan Amnesty International untuk Eropah, telah menyeru pihak berkuasa Eropah melindungi dan memudahkan hak semua orang untuk menyatakan diri dan berhimpun secara aman, menyatakan bahawa akibat yang membinasakan peperangan itu “boleh meyakinkan banyak orang di Eropah untuk memprotes hak rakyat Palestin.”

“Tetapi, di banyak negara Eropah, pihak berkuasa secara haram membataskan hak untuk protes,” kata Major.

Pro-Palestinian demonstrators in London on Oct. 14, 2023.

Di mana protes menyokong hak Palestin telah dilarang?

Minggu lepas, monumen dan bangunan kerajaan di seluruh Eropah diterangi dengan warna biru dan putih sebagai tanda solidariti dengan Israel. Puluhan ribu penunjuk perasaan pro-Palestin mengambil bahagian dalam perhimpunan di bandar-bandar seperti Paris, Berlin, Rom dan Madrid untuk memprotes serangan balasan kerajaan Israel terhadap Gaza. Di Glasgow, beribu-ribu orang menyatakan solidariti dengan rakyat Palestin, termasuk ibubapa Menteri Pertama Humza Yousaf, yang keluarganya masih terperangkap di Gaza.

Tetapi ketegangan lebih panas di Perancis dan Jerman, rumah kepada komuniti Yahudi dan Muslim terbesar di Kesatuan Eropah. Di Berlin – yang juga merupakan rumah kepada salah satu komuniti diaspora terbesar di luar Timur Tengah dengan kira-kira 30,000 orang Palestin – polis meningkatkan keselamatan dan menindak tegas kumpulan pro-Palestin dengan penuh tenaga. Banyak orang Palestin memberitahu wartawan mereka berasa takut disebut pro-Hamas kerana bersuara menentang Israel. Jerman mempunyai sejarah panjang melindungi hak rakyat untuk berhimpun dan protes di bawah Perlembagaannya, atau Undang-Undang Asas, yang bermula pada tahun 1848.

Perhimpunan itu mendorong kedua-dua negara untuk mengenakan larangan protes seluruh negara menyokong Palestin sepenuhnya. Di Perancis, Menteri Dalam Negeri Gérald Darmanin menulis bahawa “perhimpunan pro-Palestin mesti dilarang kerana kemungkinan akan menghasilkan gangguan kepada ketenteraman awam.” Perancis telah terus melarang sembilan protes sejak 7 Oktober, bersama-sama dengan mengenakan 752 saman dan 43 tangkapan sejak 12 Oktober, menurut Reuters. Di Paris, ancaman keselamatan telah memaksa pengosongan tapak seperti Muzium Louvre, bersama-sama dengan beberapa lapangan terbang. Tiada perlindungan eksplisit terhadap hak berhimpun aman di perlembagaan Perancis, dan di bawah undang-undang Perancis, dewan bandar atau stesen polis bandar mesti dimaklumkan mengenai protes yang dianjurkan sekurang-kurangnya 48 jam lebih awal.

Berlin pro palestinian protestors

Di Jerman, ingatan mengerikan tentang pembunuhan enam juta Yahudi Eropah oleh Nazi semasa Holocaust telah khususnya menimbulkan ketegangan. “Sejarah kami, tanggungjawab kami terhadap Holocaust menjadikan tugas kami pada setiap masa untuk menyokong kewujudan dan keselamatan Israel,” kata Canselor Jerman Olaf Scholz kepada ahli parlimen. Selain melarang protes, pihak berkuasa pendidikan Berlin juga mempertimbangkan melarang pelajar memakai kain kepala Palestin Keffiyeh dan stiker “bebaskan Palestin”.

Di UK, undang-undang baru yang diperkenalkan oleh kerajaan Konservatif pada April 2022 telah dikritik oleh kumpulan kebebasan sivil, yang menyatakan ia terlalu mengehadkan protes dan melanggar hak kebebasan bersuara. Minggu lepas, Setiausaha Dalam Negeri Suella Braverman memberitahu pegawai polis kanan bahawa melambai-lambaikan bendera Palestin atau menjerit frasa khusus untuk Palestin seperti “dari sungai ke laut, Palestin akan bebas” boleh menjadi kesalahan jenayah.

Negara-negara lain seperti Hungary dan Austria juga telah menghalang protes pro-Palestin sejak 7 Oktober.

Adakah mengharamkan protes ini menyalahi undang-undang?

Walaupun pihak berkuasa dibenarkan membataskan kebebasan bersuara dan kebebasan menganjurkan, sekatan sedemikian hanya boleh dikenakan jika memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan undang-undang antarabangsa mengenai hak asasi manusia. Sebarang larangan yang dikenakan mesti berasaskan risiko keganasan sebenar atau ancaman keselamatan yang nyata, dan bukannya sekadar kemungkinan gangguan awam. Oleh itu, larangan menyeluruh terhadap semua protes menyokong Palestin di seluruh Eropah mungkin menyalahi kewajipan antarabangsa negara-negara berkenaan untuk melindungi hak asasi asasi manusia termasuk kebebasan bersuara dan berhimpun.