‘Derma dan Kemanusiaan Adalah Satu-satunya Cara.’ Seorang Ibu Israel yang Kehilangan Anaknya dalam Serangan 7 Oktober

Elana Kaminka terlibat dalam beberapa inisiatif perdamaian akar umbi. Beliau adalah ahli jawatankuasa sekretariat Tag Me’ir, sebuah organisasi yang menyokong individu dan keluarga yang menjadi mangsa keganasan perkauman, dan sukarela sebagai pemandu untuk organisasi bernama Humans Without Borders, yang menyediakan pengangkutan ke hospital-hospital Israel untuk kanak-kanak Palestin yang sakit.

Kaminka juga seorang ibu. Anak lelakinya, Yannai Kaminka, terbunuh dalam pertempuran oleh operatif Hamas pada 7 Oktober. Dia akan menjelang ulang tahun ke-21 pada 30 Oktober. Dalam temu bual dengan TIME’s Anna Gordon, aktivis perdamaian Israel ini berbicara tentang anak lelakinya, pertempuran yang merenggut nyawa anaknya, dan harapannya untuk apa yang akan datang.


Saya kehilangan anak sulung saya. Apabila sesuatu seperti itu berlaku, anda sedar tiada apa yang lebih penting.

Nama anak saya ialah Yannai Kaminka. Yannai dibesarkan di rumah di mana dia akan turun ke bawah dan mendapati kawan-kawan Palestin duduk di sofa. Apabila dia menjalani perkhidmatan awam awamnya, dia membawa salah seorang kawan Palestin saya berbual dengan kumpulan itu kerana dia tahu semua orang di sana akan pergi ke tentera tidak lama lagi dan ia begitu penting baginya supaya mereka juga memahami perspektif lain. Etika kami, yang pastinya juga etika Yannai, ialah untuk melihat kemanusiaan dan orang duduk di hadapan anda dan mengambil masa untuk mengenali mereka sebagai seseorang dan memahami kesakitan mereka.

Pada 7 Oktober, dia berkhidmat sebagai komander platun untuk pelatih asas. Pelatih-pelatihnya baru sahaja direkrut pada Ogos jadi mereka benar-benar rekrut baru. 7 Oktober adalah cuti Yahudi, dan jadi mereka adalah syarikat yang tinggal di pangkalan untuk menjaga, dan semua orang lain telah pulang ke rumah.

Pada pukul 6:30 pagi, pangkalan dia datang di bawah tembakan artileri besar-besaran. Terdapat pelatih di pos pengawal di sekeliling perimeter pangkalan. Yannai dan pegawai dan sarjan lain berkumpul dan membuat keputusan bahawa pelatih mereka tidak mempunyai kapasiti untuk menangani situasi seperti ini, kerana mereka telah berada di tentera kurang daripada dua bulan. Jadi mereka mengambil tanggungjawab mereka sendiri. Mereka berlari keluar dan mengambil alih semua pos pengawal perimeter dan menghantar pelatih kembali ke perlindungan bom.

Terdapat juga orang awam di pangkalan, kerana sebuah keluarga dengan banyak kanak-kanak datang untuk menghabiskan cuti itu dengan askar di situ. Jadi terdapat kira-kira 30 orang awam mencari perlindungan di pangkalan, ditambah 90 pelatih dan mereka semua di perlindungan bom. Jika salah seorang pengganas Hamas berjaya menembusi perimeter, orang-orang itu akan dibunuh.

Anda mendengar begitu banyak cerita pegawai yang tinggal di pejabat selesa dan menghantar tentera mereka ke perang. Yannai dan pegawai lain melakukan sebaliknya. Yannai sentiasa rasa seperti seorang ibu untuk askar-askarnya. Dia akan melakukan lawatan rumah untuk mengetahui apa yang berlaku dengan mereka. Begitu juga saya akan meletakkan nyawa saya untuk melindunginya, dia dan pegawai dan sarjan lain meletakkan nyawa mereka untuk melindungi askar-askar mereka.

Mereka pergi ke semua pos pengawal perimeter dan datang di bawah serangan besar-besaran oleh kira-kira 50 orang Hamas. Terdapat kibbutz di belakang pangkalan. Mereka tahu jika orang-orang itu berjaya melaluinya kibbutz itu dalam bahaya. Mereka adalah garis terakhir menghalang berlakunya pembunuhan beramai-ramai, dan mereka berjuang sampai mati. Anak saya Yannai terbunuh bersama-sama di pos itu dengan pegawai lain dan dua orang sarjan. Di sebelah pangkalan yang lain, dua pegawai lain terbunuh.

Pegawai-pegawai, tiga lelaki dan tiga wanita–ini juga merupakan askar wanita yang sangat berani juga–mereka berjuang begitu kuat sehingga hanya satu orang Hamas berjaya memasuki pangkalan selepas anak saya dibunuh. Dia berjaya membunuh satu pelatih sebelum pelatih lain melompat ke atasnya. Dan mereka berjaya menyelamatkan nyawa 90-an pelatih, ditambah 30 orang awam yang berada di pangkalan, serta keseluruhan kibbutz di belakang mereka. Di kibbutz di belakang mereka, tiada mangsa–tidak seperti semua kibbutz lain di kawasan itu.

Rahmat dan kemanusiaan adalah satu-satunya jalan. Seseorang berkata kepada saya, bagaimana anda boleh berbelas kasihan kepada orang awam Palestin selepas apa yang mereka lakukan? Dan saya berkata, kerana, antara lain, saya mahu anak-anak saya yang lain tumbuh dalam dunia yang lebih baik, dan ia hanyalah kitaran keganasan. Saya lakukan kerja ini juga untuk diri saya. Ia untuk anak-anak saya. Saya mahu mereka tumbuh di tempat yang lebih baik dan saya percaya itulah satu-satunya cara untuk membuatnya berlaku.

—Dituturkan kepada Anna Gordon