Denmark memberi amaran ‘pengetahuan baharu’ yang menunjukkan Rusia boleh menyerang NATO dalam masa 3 hingga 5 tahun: laporan

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Denmark memperingatkan pada hari Jumaat bahawa “pengetahuan baru” menunjukkan Rusia mungkin menyerang NATO dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang: laporan

Menteri Pertahanan Denmark Troels Lund Poulsen memberitahu akhbar Jyllands-Posten bahawa tiada ancaman langsung terhadap negaranya tetapi “keupayaan Rusia untuk menghasilkan peralatan tentera telah meningkat dengan hebat,” menurut Reuters.

“Tidak dapat diketepikan bahawa dalam tempoh tiga hingga lima tahun, Rusia akan menguji Artikel 5 dan solidariti NATO. Ini bukan penilaian NATO pada tahun 2023,” kata Poulsen dilaporkan. “Ini adalah pengetahuan baru yang kini muncul ke permukaan.”

“Rusia berpotensi mempunyai kehendak untuk berbuat demikian. Kini mereka juga boleh mempunyai keupayaan untuk mempunyai keupayaan tentera lebih awal daripada yang dijangka kami,” katanya dilaporkan menambah. “Terdapat sebab untuk benar-benar bimbang.”

Rusia kini terlibat dalam perangnya dengan Ukraine, yang kini memasuki hari ke-716 pada hari Jumaat.

Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius berkata pada bulan lepas bahawa NATO perlu bersedia untuk serangan Rusia dalam tempoh lima hingga lapan tahun akan datang, menurut Reuters.

NATO menyatakan di laman webnya bahawa “Artikel 5 menyediakan jika sekutu NATO menjadi mangsa serangan bersenjata, setiap dan semua ahli lain Pertubuhan akan menganggap tindakan keganasan ini sebagai serangan bersenjata terhadap semua ahli dan akan mengambil tindakan yang difikirkannya perlu untuk membantu sekutu yang diserang.”

Pada Januari, NATO mengadakan latihan besar-besaran selama berdekad-dekad dengan kira-kira 90,000 anggota tentera yang dijadualkan untuk mengambil bahagian dalam bulan-bulan latihan bertujuan untuk menunjukkan bahawa pakatan itu mampu mempertahankan seluruh wilayahnya sehingga sempadannya dengan Rusia, pegawai-pegawai tertinggi berkata ketika itu.

Latihan – yang diberi nama Steadfast Defender 24 – “akan menunjukkan bahawa NATO mampu melaksanakan dan mengekalkan operasi kompleks multi-domain selama beberapa bulan, merentasi beribu-ribu batu, dari Utara Tinggi hingga Eropah Tengah dan Timur, dan dalam sebarang keadaan,” kata organisasi 31 negara itu.

Tentera akan bergerak ke dan melalui Eropah sehingga akhir Mei dalam apa yang dijelaskan NATO sebagai “skenario konflik muncul yang disimulasikan dengan lawan hampir sejajar.” Di bawah rancangan pertahanan baru NATO, lawan utamanya ialah Rusia dan pertubuhan pengganas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.