Denmark melarang penghinaan terhadap teks keagamaan ketika ketegangan meningkat akibat pembakaran al-Quran

(SeaPRwire) –   Satu undang-undang baru diluluskan di parlimen Denmark pada Khamis yang lalu yang menjadikannya haram untuk menghina mana-mana teks keagamaan di negara itu, selepas siri pembakaran awam al-Quran oleh sekumpulan aktivis anti-Islam baru-baru ini memuncakkan demonstrasi marah di .

Negara Skandinavia itu dilihat dari luar negara sebagai tempat yang memudahkan penghinaan dan penghinaan terhadap budaya, agama dan tradisi negara-negara lain. Tujuan undang-undang itu adalah untuk menentang “penghinaan sistematik” yang, antara lain, telah menyumbang kepada meningkatkan ancaman keganasan di Denmark, kementerian kehakiman telah berkata.

“Kami mesti melindungi keselamatan Denmark dan rakyat Denmark,” kata Menteri Keadilan Peter Hummelgaard dalam kenyataan. “Itulah sebabnya penting bagi kami kini untuk mendapat lebih banyak perlindungan terhadap penghinaan sistematik yang telah kita lihat untuk jangka masa yang lama.”

Folketing, atau parlimen, meluluskan undang-undang itu dengan undian 94-77, dengan lapan ahli parlimen tidak hadir. Undang-undang baru itu akan menjadikan suatu jenayah “untuk memperlakukan dengan tidak wajar, secara awam atau dengan niat untuk disebarkan dalam lingkungan yang lebih besar, tulisan dengan kepentingan keagamaan yang signifikan untuk sebuah komuniti keagamaan atau objek yang kelihatan sedemikian.” Karya seni di mana “bahagian kecil” termasuk penghinaan, tetapi adalah sebahagian daripada pengeluaran seni yang lebih besar, tidak dilindungi oleh larangan itu.

Semasa perbahasan selama lebih empat jam, parti kiri dan kanan jauh bersatu menentang kerajaan pusat kanan, berulang kali mendesak agar gabungan tiga parti yang memperkenalkan draf pada 25 Ogos, mengambil bahagian dalam perbincangan. Kerajaan tidak berkata apa-apa dan dipanggil “pengecut” oleh pembangkang.

“Adakah Iran mengubah undang-undangnya kerana Denmark berasa tersinggung oleh sesuatu yang boleh dilakukan oleh seorang Iran? Adakah Pakistan? Adakah ? Jawapannya adalah tidak,” tanya Karina Lorentzen dari Parti Rakyat Sosialis secara retorik. Inger Støjberg dari Denmark Demokrat anti-pendatang berkata bahawa undang-undang baru itu adalah penyerahan kepada Islam dan membungkuk kepada negara-negara yang “tidak berkongsi (nilai-nilai) kami.”

“Penghadan hak kebebasan bersuara adalah salah dalam masyarakat moden dan terbuka seperti Denmark,” kata Støjberg.

Pada tahun ini sahaja, aktivis telah menganjurkan lebih daripada 500 protes, termasuk pembakaran al-Quran, di hadapan kedutaan negara-negara Muslim, tempat ibadat dan kawasan penduduk pendatang.

Denmark telah berulang kali menjauhkan diri daripada pembakaran, tetapi telah bersikeras bahawa kebebasan bersuara adalah salah satu nilai yang paling penting dalam masyarakat Denmark. Kerajaan telah berkata bahawa masih harus “ruang untuk kritikan keagamaan” dan tidak ada rancangan untuk mengembalikan klausa penghinaan yang diluluskan pada tahun 2017.

Oussama Elsaadi, seorang imam dengan sebuah masjid di bandar Denmark kedua terbesar Aarhus, berkata kepada akhbar B.T. bahawa ini adalah “pesanan yang baik kepada semua Muslim.”

“Pembakaran al-Quran adalah satu penghinaan kepada orang lain,” katanya mengikut B.T. “Anda boleh menyatakan diri anda seperti yang anda mahu, tetapi bukan dengan cara yang anda musnahkan kehidupan orang lain.”

Pada tahun 2006, Denmark berada di pusat kemarahan yang meluas di dunia Islam selepas sebuah akhbar Denmark menerbitkan 12 kartun Nabi Muhammad, termasuk satu memakai bom sebagai turban. Muslim menganggap imej nabi sebagai sakrileg dan menggalakkan penyembahan berhala. Imej itu bereskalasi menjadi protes anti-Denmark yang ganas oleh Muslim di seluruh dunia.

Mereka yang melanggar undang-undang baru ini menghadapi denda atau sehingga dua tahun penjara. Sebelum ia berkuat kuasa, Ratu Denmark Margrethe perlu secara rasmi menandatangani undang-undang itu. Ini dijangka berlaku lewat bulan ini.

Di negara jiran Sweden, yang juga telah menyaksikan siri pembakaran al-Quran dan permintaan untuk menganjurkan protes yang melibatkan pemusnahan buku-buku suci, satu siasatan yang dilantik kerajaan akan menubuhkan sama ada untuk mengkaji semula peraturan polis Sweden, kata agensi berita Sweden TT.

Polis Sweden harus dapat menimbang ancaman kepada keselamatan negara semasa pemeriksaan permohonan untuk perhimpunan awam di mana penghinaan buku suci dimasukkan, dan dijadualkan selesai pada 1 Julai tahun depan, kata TT.

Tiada undang-undang khusus yang melarang pembakaran atau penghinaan al-Quran atau teks keagamaan lain. Seperti banyak negara Barat, Sweden tidak mempunyai undang-undang penghinaan.

Pertembungan prinsip asas telah menyulitkan keinginan Sweden untuk menyertai NATO, pengembangan yang mendapat keutamaan selepas serangan Rusia ke atas Ukraine tetapi memerlukan kelulusan semua ahli semasa. Turki telah menghalang penyertaan Sweden sejak tahun lalu, dengan alasan termasuk protes anti-Turki dan anti-Islam di Stockholm.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.