Denmark berusaha untuk meningkatkan jumlah tentera dengan mewajibkan draf untuk wanita

(SeaPRwire) –   Denmark ingin meningkatkan bilangan orang muda yang melakukan dengan memperluaskan pengerahan kepada wanita dan meningkatkan masa perkhidmatan dari 4 bulan kepada 11 bulan untuk kedua-dua jantina, Perdana Menteri Denmark Mette Frederiksen mengatakan Rabu.

“Kami tidak membina semula kerana kami mahu perang. Kami membina semula kerana kami mahu mengelakkan,” kata Frederiksen dalam sidang akhbar. Beliau berkata kerajaan mahu “kesaksamaan penuh antara jantina.”

Denmark kini mempunyai sehingga 9,000 tentera profesional ditambah 4,700 peserta latihan asas mengikut angka rasmi. Kerajaan mahu meningkatkan bilangan peserta latihan kepada 300 untuk mencapai jumlah keseluruhan 5,000.

Negara itu adalah ahli dan penyokong setia Ukraine dalam perangnya menentang pencerobohan Rusia.

“Rusia tidak menimbulkan ancaman kepada Denmark.”

“Tetapi kami tidak akan membawa diri kami ke tempat di mana mereka boleh datang untuk melakukan itu,” kata Løkke Rasmussen.

Semua lelaki yang sihat secara fizikal di atas umur 18 dipanggil untuk perkhidmatan tentera, yang berlangsung kira-kira empat bulan. Walau bagaimanapun, kerana terdapat cukup sukarelawan, terdapat sistem undian, yang bermakna bukan semua lelaki muda berkhidmat.

Pada tahun 2023, terdapat 4,717 peserta latihan di Denmark. Wanita yang sukarela untuk perkhidmatan tentera mengambil bahagian 25.1% daripada kohort, mengikut angka rasmi.

Menteri Pertahanan Troels Lund Poulsen berkata sistem baru akan memerlukan perubahan dalam , yang beliau kata akan berlaku pada tahun 2025 dan berkuat kuasa pada tahun 2026.

“Situasi dasar keselamatan di Eropah “telah menjadi lebih dan lebih serius, dan kita perlu mengambil kira itu apabila kita melihat pertahanan masa depan,” kata Lund Poulsen. “Asas yang lebih luas untuk merekrut yang merangkumi semua jantina diperlukan,” katanya, dengan menambah ia akan mencipta “pertahanan yang lebih pelbagai dan lebih lengkap.”

Di bawah rancangan di mana kemungkinan terdapat majoriti di parlimen Denmark, peserta latihan akan terlebih dahulu menghabiskan lima bulan latihan asas, diikuti enam bulan perkhidmatan operasi bersama latihan tambahan.

Pada tahun 2017, jiran Sweden memperkenalkan draf tentera untuk lelaki dan wanita kerana kerajaan Sweden bercakap tentang persekitaran keselamatan di Eropah dan di sekitar Sweden yang merosot. Negara Scandinavia sebelum ini membatalkan perkhidmatan tentera wajib untuk lelaki pada tahun 2010 kerana terdapat cukup sukarelawan untuk memenuhi keperluan tentera. Ia tidak pernah mempunyai draf tentera untuk wanita sebelum ini.

Norway memperkenalkan undang-undang pada tahun 2013 yang menggunakan pengerahan tentera kepada kedua-dua jantina.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.