Denmark berjuang menentang tanah runtuh tercemar yang mengancam sumber air

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa sedang bekerja menentang masa untuk menghalang tanah runtuh bahan cemar bergerak perlahan-lahan daripada mencapai sumber air berhampiran kerana pegawai awam dan syarikat yang mengendalikan tapak itu berdebat mengenai siapa yang harus membayar untuk pembersihan besar-besaran.

Timbunan tanah setinggi 250 kaki di loji pemprosesan sisa Nordic mengandungi lebih 100 juta kaki padu tanah tercemar dengan logam berat dan produk minyak. Ia bergerak pada kadar sehingga 16 inci sejam ke arah aliran air yang bersambung ke Laut Baltik melalui Fjord Randers.

Tanah runtuh bermula pada 10 Disember. Sembilan hari kemudian, Nordic Waste menyerah dalam mendapatkannya di bawah kawalan, meninggalkan tugas itu kepada Perbandaran Randers, yang telah mengalihkan aliran dengan meletakkan paip membenarkannya melepasi tapak dengan selamat.

Menteri Alam Sekitar Magnus Heunicke berkata Jumaat bahawa pihak berkuasa sedang bekerja untuk memanjangkan paip-paip itu dan bahawa dinding kotak jel secara berperingkat sedang dibina, bersama-sama dengan beberapa takun untuk air tercemar.

Air dari hujan dan salji cair adalah masalah terbesar, kata Heunicke. Dalam minggu lepas, Denmark barat telah mengalami jumlah salji dan hujan yang besar.

“Ini tentang memisahkan air tercemar daripada air bersih,” katanya dalam sidang akhbar, menambah bahawa kerja itu “amat sukar.”

Pada Isnin, laporan oleh Geologi Denmark dan Greenland, atau GEUS, menyatakan deposit berterusan tanah di atas tanah liat bercerun di Nordic Waste ialah punca utama tanah runtuh. GEUS menambah bahawa tanah runtuh telah berlaku di kawasan itu sejak 2021.

Syarikat Pengangkutan dan Perdagangan Bersatu, atau USTC, yang berada di belakang Nordic Waste, sebelum ini menyalahkan tanah runtuh kepada keadaan iklim luar kawalan. Kawasan “telah terdedah kepada jumlah hujan yang besar, kerana 2023 menjadi tahun yang paling hujan pernah di Denmark. Ini mengakibatkan bencana alam berjulat tidak pernah dilihat sebelum ini di Denmark,” katanya.

Masih tidak jelas siapa yang akan perlu membayar untuk pembersihan. Nordic Waste telah diisytiharkan muflis awal minggu ini selepas Agensi Perlindungan Alam Sekitar Denmark mengarahkannya untuk menyediakan jaminan lebih $29.2 juta untuk mencegah .

Perdana Menteri Denmark Mette Frederiksen, yang melawat tapak Isnin, berkata ia tidak adil jika pembayar cukai Denmark perlu membayar.

Nina Østergaard Borris, CEO Nordic Waste, berkata ia akan mengambil masa lima tahun untuk memulihkan tapak, dan ia boleh menelan kos berbilion kroner. Beliau berkata situasi “jauh lebih serius daripada yang sesiapa boleh bayangkan, dan tugas menyelamatkan kawasan itu jauh lebih besar daripada apa yang boleh diuruskan oleh Nordic Waste atau USTC.”

Kes itu telah memulakan perbahasan sama ada Nordic Waste mempunyai tanggungjawab moral untuk membayar. telah menyerang orang Denmark yang keenam terkaya, Torben Østergaard-Nielsen, yang berada di sebalik USTC, kerana tidak membayar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.