Denmark berdepan saman $6.3 juta selepas didakwa memaksa wanita Orang Asli menerima implan kontraseptif

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan wanita asli Greenland telah menyaman Denmark kerana memaksa mereka dipasang alat kontrasepsi intrauterin pada tahun 1960-an dan 1970-an, dan menuntut pampasan sebanyak hampir $6.3 juta, lapor media Denmark Isnin.

Kumpulan 143 wanita Inuit mengatakan Denmark telah melanggar hak asasi manusia apabila mepasang peranti itu, yang biasanya dikenali sebagai kelengkungan. Sesetengah wanita – termasuk banyak yang masih remaja ketika itu – tidak sedar apa yang berlaku atau tidak bersetuju dengan campur tangan itu.

Tujuannya kononnya untuk menghadkan pertumbuhan penduduk di Greenland dengan mencegah kehamilan. Penduduk pulau Artik itu meningkat dengan pesat ketika itu kerana keadaan hidup yang lebih baik dan penjagaan kesihatan yang lebih baik. Peranti kecil berbentuk T itu, diperbuat daripada plastik dan tembaga, dan dipasang di rahim, mencegah sperma daripada mengawan telur.

Pihak berkuasa Denmark mengatakan sebanyak 4,500 wanita dan gadis – dilaporkan separuh wanita subur di Greenland – menerima penanaman kelengkungan antara tahun 1960-an dan pertengahan 1970-an.

Pada September 2022, Denmark dan Greenland melancarkan siasatan ke atas program itu. Hasil siasatan itu dijangka pada tahun hadapan.

Tetapi peguam wanita itu, Mads Pramming, berkata mereka tidak akan menunggu sehingga ketika itu, dengan menambah hanya pilihan untuk wanita itu ialah mendapatkan keadilan melalui mahkamah.

“Yang tertua di kalangan kami berusia lebih 80 tahun, dan oleh itu kami tidak boleh menunggu lebih lama,” kata salah seorang wanita itu, Naja Lyberth, kepada penyiar awam Greenland KNR. “Selama kami hidup, kami mahu memulihkan maruah diri kami dan maruah rahim kami.”

Lyberth berusia 14 tahun ketika kelengkungan dipasang padanya dan antara yang pertama bercakap mengenainya.

Kerajaan Denmark telah menawarkan kaunseling psikologi kepada mereka yang terlibat.

Pada tahun lepas, 67 wanita menyaman Denmark atas pemaksaan kontrasepsi itu. Menteri Kesihatan Magnus Heunicke berkata: “Kesakitan, secara fizikal dan emosi, yang mereka alami masih wujud hingga hari ini.”

Greenland, yang merupakan sebahagian daripada wilayah Denmark, merupakan tanah jajahan di bawah mahkota Denmark sehingga 1953, apabila menjadi wilayah di negara Scandinavia itu.

Pada 1979, pulau itu diberi kerajaan sendiri, dan 30 tahun kemudian Greenland menjadi entiti berdaulat sendiri. Tetapi Denmark masih mengekalkan kawalan terhadap hal ehwal luar dan pertahanannya. Pada 1992, Greenland mengambil alih kawalan sektor kesihatan daripada Copenhagen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.