Delegasi Hamas tiba di Kaherah ketika Israel meletakkan persetujuan gencatan senjata ‘di atas meja’

(SeaPRwire) –   Sebuah delegasi Hamas tiba di Kaherah, Mesir, pada Ahad untuk terlibat dalam perbincangan bagi gencatan senjata selepas Israel meletakkan persetujuan atas meja pada hujung minggu ini.

Perbualan tergempar terakhir adalah usaha terakhir untuk menjamin penghentian berkemungkinan dalam pertempuran sebelum sambutan agama Muslim Ramadan bermula. Walaupun meluluskan rancangan, ia belum menghantar delegasi sendiri ke rundingan di Mesir.

“Jalan ke gencatan senjata sekarang sebenarnya pada jam ini adalah lurus. Dan terdapat persetujuan di atas meja. Terdapat rangka kerja persetujuan,” kata seorang pegawai Amerika Syarikat kepada wartawan Ahad.

Jika Hamas menolak persetujuan semasa, Israel berkata ia hanya akan sertai rundingan jika Hamas terlebih dahulu menyediakan senarai lengkap semua tebusan yang masih hidup, permintaan yang sehingga kini ditolak oleh Hamas.

Gencatan senjata enam minggu yang berpotensi akan menjadi jeda berpanjangan pertama dalam pertempuran sejak Israel memulakan kempen membalasnya pada Oktober tahun lepas. Terdapat jeda pendek dalam pertempuran pada akhir tahun lepas apabila Israel dan Hamas menukar tawanan untuk tebusan, tetapi persetujuan itu pecah dalam masa beberapa hari.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menekankan bahawa walaupun beliau bersedia untuk gencatan senjata sementara lagi untuk membawa pulang tebusan, perang akan berterusan sehingga Hamas benar-benar dikeluarkan dari Gaza.

Netanyahu berkata serangan darat Israel ke kubu terakhir Hamas di Rafah akan bergerak ke hadapan dalam beberapa hari atau minggu bergantung kepada kejayaan rundingan.

Sementara itu, Amerika Syarikat telah memberi amaran bahawa sebarang serangan ke Rafah mesti termasuk cara yang jelas bagi melindungi orang awam di kawasan itu, ramai daripada mereka telah dikerumuni ke bandar sempadan itu akibat serangan Israel di kawasan lebih utara Jalur Gaza. Netanyahu bersetuju dengan kedudukan bahawa Israel mesti mengambil berhati-hati untuk melindungi orang awam.

Amerika Syarikat juga telah memanggil lebih bantuan ke Gaza. Pentadbiran Presiden Biden melancarkan kempen bantuan untuk . Tentera Udara Diraja Jordan bekerjasama dengan Tentera Udara Amerika Syarikat menghempap beberapa 38,000 bekalan makanan ke kawasan itu pada hari Sabtu sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.