Datuk Bandar Colombia mengeluarkan larangan pelacuran selama enam bulan di kawasan perumahan pelancong yang sibuk

(SeaPRwire) –   Datuk Bandar telah mengeluarkan larangan pelacuran selama enam bulan di beberapa kawasan bandaraya yang ramai pelancong, dengan alasan ia adalah langkah perlu untuk mencegah penderaan seksual kanak-kanak.

Datuk Bandar Federico Gutierrez berkata pada Isnin bahawa larangan itu akan dikuatkuasakan di kawasan Provenza dan El Poblado, dua kawasan bandaraya yang dipenuhi bar dan kelab trendi dan juga sering dikunjungi ribuan pelancong.

Kawasan-kawasan tersebut juga menjadi popular dengan pekerja seks yang berjalan-jalan mencari pelanggan antarabangsa. beliau berkata bahawa rangkaian jenayah sedang memperdayakan kanak-kanak dengan membawa mereka ke kawasan-kawasan tersebut dan memaksa mereka terlibat dalam kerja seks.

“Kita perlu menguasai semula kawalan kawasan ini,” kata Gutierrez dalam sidang akhbar. “Ia juga sangat penting bagi kita untuk melindungi masyarakat.”

Kerja seks adalah sah di Colombia jika melibatkan orang dewasa yang bersetuju. Tetapi undang-undang Colombia membenarkan kerajaan tempatan untuk sementara melarang aktiviti ini dari sebahagian bandaraya, jika ia dianggap ancaman kepada ketenteraman awam.

Larangan pelacuran Medellín datang hanya beberapa hari selepas seorang lelaki Amerika dijumpai dalam bilik hotel bersama dua gadis tempatan berusia 12 dan 13 tahun, dalam kes yang banyak diliputi media tempatan.

Lelaki berusia 36 tahun itu ditahan di balai polis selama 12 jam, kemudian dibebaskan sementara pihak berkuasa menyiasat kes itu. Media tempatan melaporkan bahawa beliau meninggalkan Colombia dan pergi .

Semasa sidang akhbar Isnin, Gutierrez mendesak pihak berkuasa Colombia mempercepatkan siasatan.

“Ia menyedihkan melihat berapa banyak orang yang percaya mereka boleh datang ke Medellín dan lakukan apa sahaja,” katanya.

Kerja seks telah berkembang di Medellín kerana bandaraya tiga juta orang itu semakin popular dengan pelancong, yang datang ke Medellín kerana cuaca sederhana, harga mampu dan suasana meriah.

Walaupun sesetengah pelancong bertemu pekerja seks secara terus di jalanan bandaraya, yang lain bertemu mereka melalui aplikasi temu janji dan sesetengah pertemuan ini telah menjadi ganas.

Pada Januari, Jabatan Negara Amerika Syarikat mengeluarkan amaran keselamatan mengenai risiko menggunakan aplikasi temu janji di Medellín, selepas lapan warganegara Amerika Syarikat dibunuh di sana dalam tempoh dua bulan sebelumnya.

Amaran itu menyatakan penjenayah menggunakan aplikasi temu janji untuk menjerat pelancong ke hotel, restoran dan bar di mana mereka diperdayakan, diculik atau dirampas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.