Dalam Undian Dramatik, McCarthy Menjadi Speaker Dewan Pertama yang Disingkirkan dalam Sejarah AS

Republican Gaetz Moves To Formally Remove McCarthy As Speaker

Buat kali pertama dalam sejarah Amerika, Speaker Dewan telah dilucutkan tongkatnya.

Sekumpulan kecil pemberontak Republikan yang diketuai oleh Rep. Matt Gaetz dari Florida menyediakan undi penting pada hari Selasa yang diperlukan untuk menyingkirkan Speaker Kevin McCarthy dari jawatannya, menandakan akhir yang dramatik tetapi dijangka untuk tempoh perkhidmatan kontroversi McCarthy selama 10 bulan sebagai pemimpin Dewan dan membuka jalan untuk pencarian dalaman parti yang intens untuk penggantinya.

Langkah untuk menyingkirkan McCarthy bermula selepas Republikan California itu bergantung kepada Demokrat untuk mengelakkan penutupan kerajaan. Gaetz, selepas beberapa hari amaran dan ketegangan yang semakin meningkat, pergi ke lantai Dewan pada malam Isnin untuk memperkenalkan resolusi yang menyatakan jawatan speaker kosong, mencetuskan proses luar biasa jarang untuk memaksa undi bagi menentukan sama ada McCarthy akan mengekalkan jawatannya sebagai Speaker. Semua Demokrat hadir dan 8 Republikan menyokong langkah itu dalam undi 216-210 yang diikuti perdebatan lantai selama sejam, di mana Republikan sayap kanan mengkritik pemimpin mereka sendiri dan berbalah dengan pembela-pembelanya manakala Demokrat mendengar dalam diam.

“Kekacauan adalah Speaker McCarthy,” kata Gaetz. “Kekacauan adalah seseorang yang tidak boleh kita percaya dengan kata-katanya.”

Tetapi yang lain berhujah bahawa kekacauan adalah apa yang akan berlaku seterusnya. Tidak ada konsensus yang jelas tentang ahli mana yang mungkin dipilih untuk menggantikan McCarthy, dan setakat ini tiada Republikan yang tampil ke hadapan untuk berkhidmat sebagai Speaker. Republikan Rep. Tom Cole, sekutu utama McCarthy, mendesak ahli-ahli untuk “fikirkan masak-masak sebelum anda mencelup kami ke dalam kekacauan” dengan mengundi untuk mengosongkan jawatan speaker. “Dia meletakkan leher politiknya di atas talian, mengetahui hari ini akan tiba, untuk melakukan perkara yang betul – perkara yang betul untuk negara,” kata Cole, merujuk kepada usaha McCarthy untuk mengakhiri penutupan kerajaan.

Usul Gaetz telah mencampakkan Dewan ke wilayah yang tidak diketahui. Hanya dua speaker lain dalam sejarah yang menghadapi usul serupa untuk mengosongkan jawatan, kedua-duanya tidak berjaya: sekali pada tahun 1910 dan lebih baru-baru ini pada tahun 2015 apabila Rep. Mark Meadows cuba menyingkirkan Speaker John Boehner. (Usul itu tidak diperkenalkan di lantai, tetapi akhirnya membawa kepada perletakan jawatan Boehner dari Kongres.)

Keputusan untuk menyingkirkan McCarthy datang selepas langkah strategiknya untuk mengelakkan penutupan kerajaan pada hujung minggu, apabila beliau bergantung kepada undi Demokrat untuk meluluskan rang undang-undang perbelanjaan sementara bersih selepas puak Gaetz enggan menyokong rang undang-undang perbelanjaan GOP Dewan. Konservatif berkata bahawa McCarthy, yang membuat beberapa janji untuk memenangi jawatan speaker selepas 15 pusingan mengundi marathon pada bulan Januari, melanggar janjinya kepada konservatif dengan mencapai perjanjian jangka pendek itu.

“Makin jelas siapa Speaker Dewan Perwakilan yang sebenarnya bekerja untuk, dan ia bukan konferensi Republikan,” kata Gaetz pada hari Isnin sambil berhujah untuk penyingkiran McCarthy. Dia mengkritik kebergantungan McCarthy kepada sokongan Demokrat untuk meluluskan rang undang-undang pembiayaan dan menuduhnya menipu rakan Republikannya semasa rundingan perbelanjaan dan membuat perjanjian rahsia dengan Demokrat, terutamanya mengenai pembiayaan untuk Ukraine, satu perkara yang sangat ditentang oleh ramai konservatif.

Langkah Gaetz mewakili peningkatan ketara dalam perjuangan kuasa berterusan antara McCarthy dan golongan keras di parti beliau. Sejak pemilihan McCarthy sebagai Speaker dalam dewan di mana parti beliau memegang majoriti nipis lima kerusi, lebih daripada lima Republikan secara berselang-seli mengancam untuk mencabar kepimpinannya, menjadikannya tertakluk kepada beberapa undi keyakinan, beberapa daripadanya menyakitkan secara politik untuk McCarthy dan Republikan sederhana.

Persengketaan pahit antara Gaetz dan McCarthy mempunyai akar umbi sejak kebangkitan awal McCarthy ke jawatan speaker. Pada bulan Januari, Gaetz pergi ke lantai Dewan untuk menuduh McCarthy terlibat dalam urusan kewangan yang meragukan, naratif yang terus menyala-nyala. Sebagai konsesi kepada Gaetz dan 19 Republikan lain yang pada mulanya menentang jawatan speakernya, McCarthy mengubah peraturan Dewan untuk membolehkan mana-mana ahli memanggil undi kilat untuk menyingkirkannya – yang akhirnya membawa kepada kegagalannya untuk mengekalkan jawatan itu.

Walaupun demikian, kejayaan akhir usaha Gaetz untuk menyingkirkan McCarthy tidak dijamin, kerana ia bergantung kepada sokongan beberapa rakan Republikannya dan semua Demokrat. Malah beberapa Republikan yang menyatakan keraguan tentang kepimpinan McCarthy tidak bersetuju dengan rancangan Gaetz. “Encik McCarthy adalah gambaran tepat konferensi Republikan Dewan semasa,” kata Rep. Dan Bishop, seorang Republikan sayap kanan dari Carolina Utara yang pernah berbalah dengan McCarthy, dalam satu kenyataan sebelum mengundi tidak terhadap resolusi untuk mengosongkan jawatan speaker.

Beberapa hari menjelang undian, beberapa Demokrat sederhana dan condong ke arah konservatif menunjukkan bahawa mereka akan ragu-ragu untuk menghukum McCarthy atas usahanya untuk bekerjasama merentasi garisan parti dan mencegah penutupan kerajaan. Yang lain tidak melihat sebab untuk menyelamatkannya, memandangkan siri konsesi yang dibuat McCarthy untuk meredakan sayap kanan parti beliau, termasuk membuka siasatan pemakzulan terhadap Presiden Joe Biden dan menarik balik perjanjian perbelanjaan yang dibuat dengan Presiden semasa krisis had hutang.

Namun pada akhirnya, setiap Demokrat yang hadir mengundi untuk gerakan mengosongkan jawatan itu. Dalam kenyataan yang dikeluarkan awal pada hari Selasa, pemimpin Demokrat Dewan Hakeem Jeffries mengumumkan bahawa Demokrat tidak akan memberi sokongan kepada McCarthy: “Di bawah majoriti Republikan, Dewan telah distruktur semula untuk memberi kuasa kepada ekstremis sayap kanan, menuruti tuntutan keras mereka dan mengenakan ideologi partisan yang kaku,” katanya.

Beberapa Demokrat menggemakan sentimen itu sebelum undian. “Kepimpinan Republikan berada dalam keadaan tidak berfungsi sedemikian rupa dan kami memerlukan mereka berfungsi untuk mengambil perkara-perkara untuk rakyat Amerika,” kata Rep. Adam Schiff, seorang Demokrat dari California, kepada TIME.

Rep. Abigail Spanberger, seorang Demokrat dari Virginia, berkata sebelum undi bahawa McCarthy “mungkin orang paling tidak berprinsip yang pernah menjadi speaker Dewan Perwakilan” sebelum mendaftarkan alasan dia tidak akan menyokongnya. “Dia tidak hormat, dia berbohong tentang kami, dia berbohong tentang proses pemerintahan. Ini bukan soal sama ada kita harus mengambil tindakan tertentu,” katanya kepada wartawan.

Langkah Gaetz, walaupun disambut baik oleh penyokongnya, membangkitkan kemarahan sekutu McCarthy dalam Parti Republikan, yang menganggap desakan itu sebagai publisiti stunt yang didorong oleh dendam peribadi. “Saya tidak dapat membayangkan kursus tindakan yang lebih kontraproduktif dan memusnahkan diri,” kata Rep. Tom McClintock, seorang Republikan dari California, di lantai Dewan. McCarthy kekal tenang sepanjang undian pada hari Selasa, kadang-kadang tersenyum tetapi tidak banyak membuat kontak mata dengan pengkritiknya.

Dengan penyingkiran McCarthy dari jawatannya, Republikan Dewan kini akan mencari pengganti yang dapat meredakan ahli-ahli sayap kanan dan sederhana dalam parti itu. (Rep. Patrick McHenry dari North Carolina akan berkhidmat sebagai Speaker sementara sehingga satu yang baru dipilih.) Apabila ditanya pada hari Isnin sama ada beliau mempunyai sebarang ahli parlimen dalam fikirannya untuk jawatan itu, Gaetz mencadangkan Ketua Majoriti Dewan Steve Scalise, seorang Republikan Louisiana dan sekutu McCarthy.