Dalam Pembalikan, Biden Bergerak untuk Memperluas Tembok Sempadan

Migrant Crossings At Southern Border Increase Ahead Of Title 42 Expiration

Ketika beliau bertanding untuk menyingkirkan Donald Trump pada 2020, Joe Biden berjanji tidak akan ada “satu kaki lagi” dibina dari tembok sempadan, manifestasi memecahbelahkan kempen empat tahun Trump terhadap migrasi ke negara ini.

Kini Biden menambah tembok Trump.

Ekoran peningkatan orang merentas masuk ke negara ini, pentadbiran sedang meneruskan pembinaan pagar keluli setinggi 18 kaki sepanjang kira-kira 17 batu tanah berhampiran Rio Grande di selatan Texas, menurut notis yang diterbitkan dalam Federal Register pada Khamis. Notis itu menggambarkan kawasan itu sebagai tempat di mana ejen Border Patrol telah melihat bilangan orang yang tinggi merentas antara pintu masuk.

“Pada masa ini terdapat keperluan akut dan segera untuk membina halangan fizikal dan jalan raya berdekatan sempadan Amerika Syarikat bagi mencegah kemasukan tanpa izin ke Amerika Syarikat.” Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas menulis dalam notis itu.

Notis itu memetik kuasa yang diberikan kepada Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri untuk mengetepikan undang-undang alam sekitar dan sekatan lain untuk mempercepatkan pembinaan halangan dan jalan raya di sepanjang sempadan AS.

Sektor Lembah Rio Grande di Tenggara Texas yang dikawal oleh Border Patrol dianggap sebagai kawasan “kemasukan haram yang tinggi,” menurut notis itu, dan ejen Border Patrol menjumpai lebih daripada 245,000 orang yang cuba memasuki AS antara pintu masuk dalam tempoh 10 bulan hingga awal Ogos. Peningkatan kemasukan itu, kata Mayorkas, mendorongnya menggunakan kuasanya untuk “memasang halangan fizikal dan jalan raya tambahan”.

The Associated Press melaporkan awal mengenai notis dalam Federal Register.

Ejen Border Patrol dan pakar telah berkata halangan fizikal di sempadan boleh membantu di lokasi yang betul. Di kawasan berhampiran bandar dan stesen Border Patrol, halangan boleh memperlahankan migran yang cuba merentas antara pintu masuk atau mengarahkan mereka merentas di kawasan dengan lebih banyak pengawasan. Tetapi di kawasan terpencil, di mana ia boleh mengambil berjam-jam atau hari untuk memeriksa, ejen Border Patrol mendapati sensor dan kamera lebih berguna daripada halangan, yang mahal dan memakan masa untuk diselenggara dan diperbaiki.

Semasa kempen presiden 2016, Trump berjanji untuk membina tembok merentasi keseluruhan sempadan 2,000 batu. Menjelang beliau meninggalkan jawatan, beliau memasang sedikit lebih 450 batu pagar keluli tinggi, kebanyakannya menggantikan halangan sedia ada. Trump hanya membina 52 batu tembok sempadan baharu.

Empat tahun kemudian, Biden jelas sebagai calon presiden bahawa beliau tidak akan menambah tembok sempadan. “Tidak akan ada satu kaki tembok lagi dibina pada pentadbiran saya,” kata Biden semasa temu bual pada Ogos 2020.

Pada hari pertamanya sebagai Presiden, Biden mengemukakan proklamasi rasmi yang menghentikan pembinaan tembok sempadan Trump dan mengakhiri pengisytiharan kecemasan negara Trump di sempadan selatan. “Ia akan menjadi dasar Pentadbiran saya bahawa tiada lagi dolar pembayar cukai Amerika akan dialihkan untuk membina tembok sempadan,” tulis Biden dalam Federal Register pada 20 Januari 2021. Proklamasi itu menghalang dana untuk pembinaan tembok yang diperintahkan Trump dialihkan daripada perbelanjaan tentera dan projek lain.

Biden juga menangguhkan semua dana yang sudah diluluskan oleh Kongres untuk pembinaan tembok sempadan dan memerintahkan projek itu disemak semula. “Membina tembok besar yang merentasi seluruh sempadan selatan bukan penyelesaian dasar yang serius,” tulis Biden. “Ia adalah pembaziran wang yang mengalih perhatian daripada ancaman sebenar kepada keselamatan tanah air kita.”

Pada Khamis, Biden mengakhiri penangguhan itu, menggunakan wang yang diperuntukkan Kongres pada 2019 untuk membina halangan tinggi di sepanjang seksyen Rio Grande di Starr County, Texas, yang meliuk ke selatan dari Empangan Falcon ke McAllen. Sebahagian daripada tiang keluli baharu akan melalui Lower Rio Grande Valley National Wildlife Refuge, menimbulkan kebimbangan bahawa halangan dan pembinaan jalan yang diperlukan untuk mengekalkannya akan mengganggu habitat haiwan yang rapuh dan corak migrasi haiwan.