Dalam Hari Ke-10 Tanpa Speaker, Ahli-ahli Republikan Dewan Melihat Tiada Penamat

House Lawmakers Work Towards Electing New Speaker On Capitol Hill

Ahli politik Republikan di Dewan Rakyat bergegas pada hari Jumaat untuk memilih calon baharu untuk jawatan Speaker yang kosong selepas Ketua Majoriti Steve Scalise mendadak menarik diri daripada perlumbaan, apabila agenda dan dendam mendalam mengancam untuk memanjangkan persaingan sehingga minggu hadapan.

Kini hari kesepuluh tanpa pemimpin, Ahli politik Republikan di Dewan Rakyat berhadapan dengan bagaimana untuk maju di tengah-tengah perpecahan dalaman yang ketara dan beberapa isu mendesak. Dengan Scalise menarik diri daripada perlumbaan, dua ahli politik telah muncul sebagai calon teratas: Ahli Parlimen Jim Jordan dari Ohio, seorang konservatif berapi-api disokong bekas Presiden Donald Trump, dan Ahli Parlimen Austin Scott dari Georgia, sekutu Scalise yang mengumumkan perlumbaan lewat pada petang Jumaat.

Ketidakupayaan mana-mana calon Republikan untuk mendapatkan 217 undi, majoriti di Dewan Rakyat penuh, telah melemparkan perlumbaan Speaker ke dalam ketidakpastian. Ahli politik Demokrat dijangka akan bersatu di sebalik pilihan mereka, Ketua Pembangkang Hakeem Jeffries dari New York, meninggalkan sedikit ruang bagi calon Republikan untuk mendapatkan sokongan dari dalam konvensyen GOP yang mempunyai majoriti tipis.

Jeffries telah menyatakan bahawa beliau akan menyokong perikatan Speaker bipartisan jika ia bermakna mengekalkan operasi Kongres, dan beberapa Ahli Demokrat kelihatan bersedia untuk menyokong seorang Republikan sebagai pertukaran untuk beberapa pengurangan, seperti membuat lebih sukar bagi sekumpulan kecil ahli untuk menggulingkan seorang Speaker, meletakkan bantuan kepada Ukraine dan Israel di lantai, dan membenarkan Ahli Demokrat untuk meluluskan rang undang-undang dalam beberapa kes sempit.

Scalise, yang secara meluas dianggap sebagai waris kepada bekas Speaker Kevin McCarthy, menarik diri daripada perlumbaan pada Khamis malam, sehari selepas beliau secara sempit memenangi pencalonan dalam kaukus GOP, apabila beliau berjuang untuk mengumpulkan cukup undi untuk dipilih sebagai Speaker di Dewan Rakyat penuh. “Negara ini mengira kita untuk bersatu semula,” kata Scalise selepas memaklumkan kepada konvensyen tentang keputusannya. “Dewan Wakil Rakyat ini memerlukan seorang Speaker, dan kita perlu membuka Dewan semula. Tetapi jelas, tidak semua orang berada di situ dan masih terdapat perpecahan yang perlu diselesaikan.”

Ketegangan dalaman Parti GOP di Dewan Rakyat tidak terhad kepada perbezaan ideologi antara pusat dan konservatif kanan keras tetapi merupakan isu yang lebih meluas, dengan ketidakpuasan dan dendam menular di seluruh konvensyen.

“Kita semua perlu mengakui bahawa ini jauh lebih besar daripada hanya satu orang atau perasaan peribadi mana-mana orang tunggal,” kata Ahli Parlimen Nicole Malliotakis, seorang Republikan dari New York, yang pada awalnya mengundi untuk Jordan tetapi kemudian menyokong Scalise secara terbuka.

Laluan untuk memastikan tongkat Speaker terus dipenuhi dengan halangan, dan rakan sejawat Jordan yang paling rapat telah mengakui kesukaran tugas di hadapan. Ahli Parlimen Greg Murphy, seorang Republikan dari Carolina Utara, menyatakan ketidakpastian tentang keupayaan Jordan untuk memastikan 217 undi GOP yang diperlukan. “Peribadi saya, ia mungkin akan berakhir dengan calon kompromi,” katanya.

Walaupun Jordan disenangi oleh konservatif kanan jauh, beliau menghadapi keraguan daripada Republikan yang lebih kanan dan penubuhan yang berwaspada terhadap lalunya sebagai pengasas Kaukus Kebebasan. Sesetengah Republikan pusat bimbang bahawa sikap ultrakonservatif Jordan boleh membahayakan majoriti mereka yang sudah rapuh di daerah ungu. Jika Jordan gagal untuk memastikan 217 undi yang diperlukan dalam masa singkat, dijangka calon lain akan maju dan secara rasmi mengumumkan untuk bertanding. Calon yang berpotensi termasuk Whip Majoriti Dewan Tom Emmer dari Minnesota dan Ahli Parlimen Kevin Hern dari Oklahoma, yang merupakan pengerusi Kumpulan Kajian Republikan.