Croatia jadualkan 17 April sebagai pilihan raya bagi parlimen baharu

(SeaPRwire) –   Croatia akan mengadakan pilihan raya pada 17 April untuk parlimen baru.

Presiden Zoran Milanovic menetapkan tarikh undian parlimen selepas parlimen Croatia dibubarkan pada Khamis lalu.

Undian bulan depan akan melihat parti konservatif pemerintah Kesatuan Demokratik Croatia (HDZ) bertanding menentang kumpulan parti pusat dan kiri yang mengumumkan mereka akan bertanding sebagai pakatan.

Hanya beberapa jam selepas menetapkan tarikh pilihan raya, Milanovic mengumumkan tawaran kejutan untuk bertanding sebagai perdana menteri sebagai calon Parti Demokratik Sosial pembangkang.

“Saya janji kerajaan yang berazam dan kuat,” kata Milanovic, yang pernah berkhidmat sebagai perdana menteri pada masa lalu. “Saya menjemput semua orang dan parti yang mulia untuk bersatu (untuk pilihan raya.)”

Croatia juga dijadualkan mengadakan pilihan raya presiden menjelang akhir tahun ini. Milanovic berkata kemudian beliau akan meletak jawatan sebagai presiden selepas “kemenangan” parlimen.

Milanovic akan menentang Perdana Menteri konservatif semasa Andrej Plenkovic dan HDZ pemerintah.

HDZ telah secara besar-besaran memegang kuasa sejak Croatia merdeka dari bekas Yugoslavia pada 1991. Parti itu menghadapi tuduhan peningkatan rasuah dari pembangkang menjelang undian tetapi menafikan dakwaan itu.

Milanovic juga menetapkan tarikh undian Croatia untuk Parlimen Eropah pada 7 Jun.

Negara pantai Laut Adriatik ini menjadi ahli terbaru Kesatuan Eropah pada 2013 dan menyertai zon perjalanan dan mata wang bebas Eropah tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.