China’s Tibet mengenakan bayaran sebanyak $400K kepada pelajar untuk membenarkan orang lain mengambil peperiksaan kemasukan universiti mereka

(SeaPRwire) –   Tibet sedang menarik pelabur dari tempat lain di China dengan janji membenarkan anak-anak mereka mengambil peperiksaan kemasukan universiti di sana sebagai balasan untuk pelaburan sekurang-kurangnya $400,000, langkah luar biasa untuk memanfaatkan apa yang dianggap sistem skor yang lebih mudah.

Dengan populasi 90% etnik Tibet, rantau ini mempunyai salah satu had kemasukan kolej China yang paling rendah, kelebihan utama bagi jutaan pelajar yang mengambil peperiksaan kemasukan kompetitif “gaokao” setiap tahun, berharap untuk menjamin pekerjaan bergaji tinggi.

Rancangan itu telah mencetuskan perdebatan di , bagaimanapun, dengan sesetengah pengguna mengatakan ia akan tidak adil kepada pelajar dari rantau gunung, manakala yang lain menyokongnya.

“Bagaimana kadar penyertaan kanak-kanak yang dilahirkan di Tibet?” tanya seorang pengguna di platform popular Weibo.

Amid kebimbangan yang berkembang kerana peperiksaan berhampiran pada awal Jun, kementerian pendidikan mengeluarkan notis pada Rabu lalu menjanjikan untuk menindakkan “gaokao pelarian”, seperti pelajar yang cuba untuk mendapat manfaat daripada rancangan itu telah digelar.

Panggilan telefon Reuters ke kerajaan Tibet untuk mencari komen tidak dijawab.

Mencari pekerjaan menjadi lebih sukar kerana kadar pengangguran mencapai rekod 21.3% pada Jun lalu di kalangan mereka berumur 16 hingga 24 tahun, yang termasuk pelajar kolej.

Tibet, dengan KDNK kurang daripada 2% wilayah terkaya Guangdong di selatan, berkata minggu ini pelaburan kelayakan $417,000 perlu kekal tidak tersentuh selama lima tahun.

Kriteria kemasukan kolej China yang berbeza boleh mencerminkan dasar-dasar keutamaan bertujuan untuk minoriti etnik.

Pada 2023, pelajar di Tibet yang mencapai sekurang-kurangnya 300 daripada 750 dalam peperiksaan kemasukan layak untuk tempat sarjana muda di lebih 1,200 universiti di seluruh negara.

Bandingkan itu, mereka mengambil peperiksaan di Beijing akan memerlukan skor 448.

Dengan skor kelayakan sebahagiannya berkaitan dengan prestasi peperiksaan keseluruhan, aliran pelajar dari wilayah dengan mengancam untuk meningkatkan skor minimum Tibet dan menjejaskan calon serantau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.