China Seru untuk Gencatan Senjata, ‘Penyelesaian Dua Negara’ di Tengah Konflik antara Hamas, Israel

Sebuah peluru berpandu meletup di Gaza City semasa serangan udara Israel pada 8 Oktober 2023. Israel, yang terkejut dengan serangan terburuk di wilayahnya dalam separuh abad, secara rasmi mengisytiharkan perang ke atas Hamas pada hari Ahad kerana jumlah kematian konflik menghampiri 1,000 selepas kumpulan militan Palestin itu melancarkan serangan mengejut yang besar dari Jalur Gaza.

China menyeru “gencatan senjata serta-merta” dan mengulangi sokongan untuk negara Palestin yang merdeka selepas Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas Israel yang meruntuhkan kestabilan serantau.

“Berulangnya konflik sekali lagi menunjukkan bahawa kebuntuan berpanjangan proses keamanan tidak boleh berterusan,” kata jurucakap kementerian luar China dalam kenyataan pada hari Ahad. Ia mengulangi sokongan Beijing terhadap “penyelesaian dua negara”, dengan menyebut ia sebagai cara fundamental untuk keluar daripada konflik.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengisytiharkan negaranya “berperang” selepas militan Jalur Gaza melancarkan lebih 3,000 peluru berpandu dan menyusup ke bahagian selatan Israel awal pagi Sabtu. Jumlah kematian gabungan daripada serangan Hamas dan serangan udara balas Israel di Gaza telah melebihi 1,100. Hamas juga telah menawan puluhan tebusan Israel.

Perbincangan keamanan mengenai konflik Israel-Palestin telah terhenti sejak 2014. Tahun lepas merupakan salah satu tahun paling mematikan dalam konflik, menurut PBB, kerana keganasan meletus antara kedua-dua pihak.

China “sangat bimbang” dengan peningkatan keganasan dan menyeru masyarakat antarabangsa untuk bertindak dengan lebih mendesak dalam isu Palestin, katanya dalam kenyataan itu. “China akan terus bekerja tanpa mengenal lelah dengan masyarakat antarabangsa ke arah tujuan itu,” tambahnya.

Pengaruh China

Pada bulan Jun, Presiden China Xi Jinping mencadangkan persidangan keamanan antarabangsa mengenai konflik Israel-Palestin dan berkata beliau sanggup “memainkan peranan aktif” dalam memudahkan perbincangan keamanan, ketika beliau berusaha meningkatkan imejnya sebagai pengantara di Timur Tengah.

Pemimpin China itu juga menyeru wilayah itu menjadi “ahli penuh” Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu semasa lawatan Presiden Otoriti Palestin Mahmoud Abbas ke Beijing bulan itu. Xi belum membuat kenyataan awam mengenai keganasan pada hujung minggu.

China, sebagai ahli tetap Majlis Keselamatan PBB, semakin lantang dalam isu-isu Israel-Palestin ketika ia cuba meningkatkan kehadirannya di Timur Tengah.

Pada bulan Mac, ia membantu merunding gencatan senjata sementara antara Iran dan Arab Saudi, selepas bertahun-tahun kebuntuan diplomatik antara pesaing bersejarah. Perjanjian itu menandakan pengunduran China daripada keengganan lama untuk terlibat dalam pertikaian asing.

Xi juga menjadi tuan rumah Presiden Syria Bashar Al-Assad di China bulan lepas, menandakan kali pertama pemimpin Arab itu melawat China dalam hampir 20 tahun, ketika Beijing membina hubungan yang lebih erat dengan dunia Arab.

—Dengan bantuan daripada Rebecca Choong Wilkins dan Jing Li.