China menjatuhkan hukuman mati tertangguh ke atas penulis blog demokrasi Australia

(SeaPRwire) –   Seorang warganegara Australia yang menjadi penulis blog demokrasi telah diberikan hukuman mati tertangguh di China pada hari Isnin.

Kerajaan Australia, yang telah berulang kali menimbulkan kesnya selama bertahun-tahun, berkata mereka terkejut.

Yang Hengjun didapati bersalah atas tuduhan mengintip dan dihukum mati dengan penangguhan selama dua tahun, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri China Wang Wenbin. Biasanya hukuman seperti ini akan ditukar menjadi penjara seumur hidup selepas dua tahun.

“Kerajaan Australia terkejut,” kata Menteri Luar Negeri Australia Penny Wong dalam satu kenyataan. “Ini berita mengerikan bagi Dr. Yang, keluarganya dan semua yang menyokongnya.”

Yang, bekas diplomat dan ejen keselamatan negara China yang menjadi penulis komen politik dan novelis mata-mata di Australia, ditahan pada 19 Januari 2019 apabila tiba di bandar Guangzhou, China Selatan dari New York bersama isteri dan anak tiri remajanya.

Beliau dihadapkan ke mahkamah tertutup pada Mei 2021. Butir-butir kesnya tidak didedahkan. Yang, yang menjadi warganegara Australia pada 2002, menafikan bekerja sebagai mata-mata untuk Australia atau Amerika Syarikat.

Dalam surat kepada anak-anaknya pada Ogos tahun lepas, Yang berkata beliau tidak mengalami sinaran matahari terus selama lebih empat tahun. Beliau memberitahu keluarganya beliau bimbang akan mati dalam tahanan selepas disahkan menghidap kista buah pinggang, lantas mencetuskan sokongan untuk membebaskannya bagi rawatan perubatan.

Kerajaan Australia “akan menyampaikan respon kami dengan cara paling tegas” dan akan terus menekan bagi kepentingan dan kebajikan beliau, termasuk rawatan perubatan yang sesuai, kata Menteri Luar Negeri Australia dalam kenyataannya.

Wang, jurucakap Kementerian Luar Negeri China, berkata mahkamah telah melindungi hak prosedur Yang dan mengatur agar pihak Australia hadir pada hukuman pada Isnin, mungkin merujuk kepada seorang atau lebih diplomat dari Kedutaan Besar Australia.

Pada Oktober tahun lepas, wartawan Australia Cheng Lei dibebaskan selepas lebih tiga tahun ditahan di China atas tuduhan melanggar larangan dengan siaran televisyen di saluran milik negara.

Nasib Yang dan Cheng kerap menjadi agenda pertemuan tingkat tinggi antara kedua-dua negara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.