China menggunakan AI untuk meringankan masalah ekonomi, tetapi fokus adalah untuk berdiri di ‘pusat revolusi,’ pakar amaran

(SeaPRwire) –   China mungkin bergantung kepada teknologi kecerdasan buatan (AI) untuk menguruskan masalah ekonomi yang dijangka, tetapi itu hanyalah sebahagian daripada spektrum matlamat yang lebih luas yang diingini Beijing untuk teknologi yang berkembang pesat itu, pakar-pakar memberitahu Digital.

“Tentu sahaja, China telah meletakkan teknologi kecerdasan buatan di pusat usaha pemodenan ekonominya dan tentera,” kata Matt McInnis, felo kanan untuk program China Institut Kajian Perang, mengatakan.

“[China] melihat teknologi kecerdasan buatan sebagai cara potensial untuk mencapai keunggulan ekonomi dan tentera dan mungkin juga membantu, anda tahu, semacam memberikan asas jangka panjang untuk kemakmuran jauh lebih besar daripada yang dapat dicapai dalam lima tahun atau dasawarsa lepas.”

“Saya fikir China, dalam banyak cara, telah hampir meletakkan mungkin terlalu banyak telur dalam bakul AI, yang saya fikir akan menjadi menghairankan bagi mereka dalam jangka masa panjang, walaupun kita semua tahu bahawa AI boleh menjadi perubahan besar dalam ekonomi dunia,” tambah McInnis. “Saya tidak fikir itu berbeza untuk China daripada Amerika Syarikat. Tetapi China, sebagai usahanya juga keinginannya untuk melonjakkan tentera lautnya di atas Amerika Syarikat, sangat bergantung kepada AI menjadi kunci untuk itu.”

Ekonomi paling pesat berkembang itu telah menghadapi beberapa halangan pada tahun ini, bermula dengan kelesuan ekonomi yang telah membawa sesetengah penganalisis untuk mencadangkan bahawa China mungkin tidak akan mengatasi ekonomi AS, satu matlamat yang banyak dianggap sebagai tidak terelakkan pada masa tertentu pada 2030-an.

Tabung Kewangan Antarabangsa pada bulan Oktober menyesuaikan ramalan pertumbuhan untuk China kepada 5% tahun ini dan 4.2% pada 2024, sedikit turun daripada ramalannya pada Julai, Associated Press melaporkan. Nombor-nombor itu telah meningkat semula tetapi masih menunjukkan penurunan dari 2023 ke 2024.

Krisis rantaian bekalan 2021, yang berpunca daripada pengasingan Beijing, memaksa banyak negara untuk menimbang semula ketergantungan mereka kepada China untuk pengeluaran dan perdagangan.

Tambahan pula, China menghadapi masalah dengan pengangguran belia mencapai puncak 21.3% pada Jun, rekod tertinggi yang memaksa Beijing untuk berhenti menerbitkan angka. Jabatan Statistik Negara China mendakwa mereka perlu mempertimbangkan semula kaedah pengiraan pengangguran belia, dengan mengatakan “ekonomi dan masyarakat sentiasa membangun dan berubah” dan “kerja statistik perlu terus diperbaiki.”

Pada masa yang sama, China telah muncul sebagai salah satu negara terkemuka dalam pembangunan AI, dengan mengejar terobosan dan mengintegrasikan teknologi itu dalam pelbagai sektor, terutamanya tentera. Walau bagaimanapun, China sangat mengawal regulasi penggunaan AI dalam sektor swasta/komersial dalam usaha untuk mengekalkan kestabilan politik.

McInnis menyatakan bahawa keutamaan China terhadap AI, terutamanya dalam tentera, telah menimbulkan kebimbangan tentang matlamat dan tujuannya dan hanya meningkatkan keperluan untuk dialog dan pengawalseliaan. Tetapi China kemungkinan besar menganggap sebarang persetujuan dengan AS sebagai satu yang “pada dasarnya… akan secara tidak adil membataskan aktiviti berkaitan AI mereka.”

“Fakta bahawa China tidak bersedia untuk terlibat dalam perbincangan yang lebih serius mengenai objektif pengawalseliaan AI, saya fikir itu tidak mengejutkan, tetapi juga masih menghairankan bahawa China belum bersedia untuk memasuki perbincangan yang sangat serius mengenai etika dan norma bagaimana kecerdasan buatan akan digunakan, terutamanya dalam konteks tentera,” kata McInnis. Beliau menambah bahawa AS “akan terus berdialog dengan China mengenai ini.”

China telah dikecam di United Kingdom pada bulan Oktober, yang menetapkan keperluan untuk kerjasama dan penyelarasan daripada negara-negara ahli untuk membangunkan badan pengawalseliaan dan rangka kerja AI yang signifikan untuk memastikan ia tidak membawa kepada pembangunan bahaya.

Gregory C. Allen, pengarah Pusat Wadhwani untuk AI dan Teknologi Lanjutan Majlis Hubungan Luar Negeri dan Antarabangsa, bersetuju bahawa matlamat China untuk AI mempunyai aplikasi dan tujuan yang lebih luas daripada sekadar ekonomi, walaupun beliau mengakui banyak manfaat yang akan diberikan AI kepada keupayaan tenaga kerja dan bidang berkaitan.

“Saya akan katakan agak tidak adil untuk mengatakan sebab utama mengapa China mengejar AI adalah kerana masalah ekonomi mereka,” kata Allen. Beliau mendakwa China terutamanya mahu berdiri di pusat “luar biasa” revolusi teknologi yang boleh, sebagai salah satu kesan, menghasilkan pertumbuhan ekonomi yang diperlukan.

“Ia pastinya kes bahawa China kini dihadapkan dengan pengurangan tenaga kerja dan ini adalah cabaran untuk ekonomi mereka,” tambah Allen. “Ia juga benar bahawa China adalah pembelian kuasa membeli No. 1 robot di seluruh dunia, kedua-dua dalam pembelian mutlak dan import, kebanyakannya untuk aplikasi perindustrian, dan itu secara jelas bertujuan untuk menangani cabaran tenaga kerja yang menurun dan pulangan pelaburan yang dijangka.”

“Apabila anda mendengar syarikat swasta bercakap tentang AI, mereka hampir sentiasa bercakap tentang pembelajaran mesin dan jadi robot boleh menggunakan pembelajaran mesin, tetapi kebanyakan robot perindustrian tidak menggunakan pembelajaran mesin atau teknologi AI moden. Ia adalah pendekatan komputasi berdasarkan perisian tradisional untuk automasi.”

Allen menyatakan bahawa AI dengan pembelajaran mesin menduduki tempat teratas dalam rancangan lima tahun China 2021, tetapi itu kerana teknologi itu “membolehkan semua jenis inovasi.”

“China mahu menjadi pemimpin global dalam teknologi AI, dari segi penyelidikan dan penggunaan komersial,” kata Allen, dengan tegas menekankan ia “mempunyai beberapa pertindihan dengan menangani masalah ekonomi negara.”

Sebaliknya, Allen mencadangkan bahawa fokus utama China untuk penggunaan AI adalah dalam pengawasan penduduk domestik, seperti pengenalan muka dari teknologi penglihatan komputer dan pengenalan suara dan manipulasi algoritma, yang akan membolehkan penggunaan pengguna yang lebih besar dan penyatuan data merentasi ekosistem aplikasi.

“Apabila anda bertanya apa yang digunakan China untuk AI, ia agak seperti bertanya apa yang anda gunakan perisian untuk?” kata Allen. “Pada akhirnya, saya fikir ambisi dan jangkaan itu ialah bahawa kecerdasan buatan akan dideploy ke dalam kebanyakan sektor ekonomi sehingga takat tertentu, sama seperti komputer dan perisian kini merupakan sebahagian daripada setiap sektor ekonomi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.