China Kata Israel Berhak Membela Diri Sambil Menegaskan Panggilan untuk Penurunan Ketegangan

Foreign Minister Wang Yi Attends The International Symposium On China's Principle In Neighborhood Diplomacy

Menteri Luar Negeri China Wang Yi mengulangi bahawa Israel mesti melindungi orang awam walaupun ketika mempertahankan diri, seraya memberitahu rakan sejawatannya dari Palestin bahawa China “sangat bersimpati dengan kesukaran yang dihadapi oleh pihak Palestin, terutamanya rakyat Gaza.”

“Setiap negara berhak mempertahankan diri tetapi perlu mematuhi undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan melindungi orang awam,” kata Wang kepada rakan sejawatannya dari Israel Eli Cohen dalam panggilan telefon Isnin, menurut kenyataan daripada Kementerian Luar Negeri China. “Ia penting untuk mencegah lebih lanjutnya eskalasi situasi yang boleh membawa kepada bencana kemanusiaan yang lebih teruk.”

Dalam panggilan berasingan, Wang memberitahu Menteri Luar Negeri Palestin Riyad al-Maliki bahawa China “sangat bersimpati dengan situasi sukar yang dihadapi oleh pihak Palestin, terutamanya rakyat Gaza.” Beliau menambah bahawa negaranya akan terus memberikan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza.

Panggilan tersebut menandakan komunikasi tertinggi yang telah diakui secara terbuka China dengan kedua-dua pegawai Israel dan Palestin sejak serangan pada 7 Oktober yang dilancarkan oleh Hamas yang mengorbankan 1,400 nyawa, kebanyakannya orang awam.

Israel membalas dengan serangan udara ke atas Gaza yang telah mengorbankan beribu-ribu nyawa, dan kebimbangan telah meningkat di kalangan pemimpin di seluruh dunia bahawa konflik ini mungkin akan merebak. Awal bulan ini, dalam panggilan telefon dengan menteri luar negara Saudi, Wang berkata tindakan Israel “telah melebihi batas pertahanan diri.” Beliau menyeru negara itu mendengar seruan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan komuniti antarabangsa “untuk berhenti menghukum secara kolektif rakyat di Gaza,” menurut laporan Agensi Berita Xinhua.

Dalam temubual dengan Bloomberg Television minggu lepas, diplomat tertinggi Amerika Syarikat di China, Nicholas Burns, menyeru kerajaan Xi untuk mengutuk keganasan oleh Hamas, dengan merujuk kepada pendirian Beijing terhadap kumpulan itu sebagai cabaran lagi dalam hubungan yang tegang antara ekonomi terbesar dunia.

Krisis di Gaza dijangka akan menjadi agenda ketika Wang membuat lawatan yang dijangka ke Washington minggu ini untuk mesyuarat peringkat tinggi. Wang akan berada di Washington Khamis hingga Sabtu dan akan bertemu dengan Setiausaha Negara Antony Blinken dan Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan, menurut pegawai kanan pentadbiran Biden.

Mereka berkata pertemuan itu adalah sebahagian daripada usaha untuk mengurus hubungan AS-China secara bertanggungjawab, yang memburuk kerana isu-isu termasuk pengintipan, Taiwan dan teknologi. Mereka juga enggan memberitahu sama ada pertemuan itu akan meletakkan asas untuk perjumpaan antara Biden dan Xi dalam persidangan di San Francisco bulan hadapan.

Pemimpin Kongres AS menghadapi Xi awal bulan ini atas kegagalan negaranya mengutuk Hamas dan menunjukkan sokongan kepada mereka yang terbunuh di Israel. Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer meminta China berdiri bersama Israel dan mengutuk serangan itu, beberapa jam selepas beliau mengkritik Wang kerana tidak menunjukkan “simpati atau sokongan kepada Israel ketika masa sukar ini.”

China kemudian berkata ia mengutuk tindakan yang membahayakan orang awam dan bersedia bekerja dengan komuniti antarabangsa untuk rundingan damai. Amerika Syarikat dan Eropah telah menetapkan Hamas sebagai kumpulan pengganas.

Xi awal tahun ini cuba memainkan peranan sebagai pengantara keamanan global, dengan mencadangkan gencatan senjata di Ukraine dan membantu musuh lama Saudi Arabia dan Iran mencapai gencatan senjata diplomatik. Kemudian beliau mencadangkan persidangan keamanan Israel-Palestin.